Voedingssupplement Q10 is vergelijkbaar met vitaminen en wordt door onszelf aangemaakt. We vinden dit belangrijke co-enzym ook in heel wat voedingsproducten terug. Het is een belangrijke bron van energie en zorgt daarnaast voor veel meer gezondheidsvoordelen.
Wat is Q10 nu precies en wat kan het ook voor jouw gezondheid betekenen?
Het co-enzym Q10 is in vet oplosbaar. We onderscheiden twee vormen. De meest voorkomende soort is de gereduceerde vorm van ubiquinol. Daarnaast is er ook een geoxideerde vorm van ubiquinon. Beide vormen zijn doeltreffend en worden door ons lichaam omgezet naarmate onze behoefte aan de ene of de andere vorm. Ons vermogen om de ene vorm om te zetten in de andere vermindert vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Voedingssupplement Q10 is een sterk antioxidant
Het co-enzym of voedingssupplement Q10 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van celenergie. Het is tegelijk een sterk antioxidant. Sterke antioxidanten beschermen ons tegen de schadelijke vrije radicalen. Die kunnen onze lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, kunnen onze ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Er werd al heel wat onderzoek gedaan naar de invloed van het voedingssupplement Q10 op onze gezondheid. Uit de resultaten van deze grootschalige onderzoeken blijkt dat Q10 voor heel wat belangrijke gezondheidsvoordelen zorgt.
In deze voeding vinden we Q10.
Co- enzym Q10 vinden we in beperkte mate terug in:
- Ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten: ze zijn de belangrijkste bron van Q10
- Alle soorten vis, maar vooral in vette vis: eet daarom wekelijks minstens een keer wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring of ansjovis
- Orgaanvlees: voornamelijk lever, hart en nieren
- Kip en kalkoen
- Alle verse groenten: vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, bloemkool, tuin- en waterkers
- Eieren
- Fruit: vooral aardbeien en avocado
- Peterselie
- Zaden: zoals sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten
- Plantaardige oliën: vooral olijfolie en zonnebloemolie
- Zoete aardappels
- Boter
- Melk
- Zwitserse kaas
Deze voeding bevat echter te weinig Q10 om onze hoeveelheid van dit co-enzym doeltreffend aan te vullen. Werd er bij jou een tekort aan Q10 vastgesteld? Dan kun je voeding met Q10 best combineren met het slikken van een voedingssupplement Q10.
Tekort aan voedingssupplement Q10
Bepaalde aandoeningen zorgen vaak voor een tekort aan Q10. Dat zijn dan vooral:
- Diabetes
- Overgewicht
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Bij het gebruik van sommige geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers of statines
- Parkinson
- Kanker
- Intensief sporten
- Stress
- Roken
Symptomen van een tekort aan
Symptomen van een tekort aan Q10 zijn vooral:
- Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
- Spierpijn en spierzwakte
- Zenuwpijn
- Verminderde concentratie
- Geheugenverlies
- Zenuwpijn
Voedingssupplement Q10
Heb je een Q10 tekort en wil je je gezond eetpatroon ondersteunen met een voedingssupplement Q10? Geef dat de voorkeur ubiquinol, een van de twee soorten Q10. Die wordt sneller en beter opgenomen, omdat dit type Q10 in water oplost.
Voordelen van voedingssupplement co- enzym Q10
Co- enzym Q10 is niet alleen doeltreffend tegen vermoeidheid. Dit enzym zorgt ook voor een:
- Gezonde bloeddruk
- Beschermt ons DNA, eiwitten en gezonde vetten tegen de vrije radicalen en oxidatieve stress
- Verbetert ons geheugen en onze concentratie
- Brengt ons cholesterolgehalte in evenwicht
- Helpt bij hoge bloeddruk
- Verbetert onze (sport) prestatie
- Is doeltreffend tegen allerlei ontstekingen, vooral van je tandvlees
- Versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand
- Vertraagd ons natuurlijk verouderingsproces
- Beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
- Voorkomt spierklachten