Meer weerstand kweken is belangrijk in elk seizoen, maar vooral in het vooruitzicht van de winter. Met een sterke natuurlijke weerstand worden we minder snel ziek. Heeft een verkoudheid of de griep ons toch te pakken, verkorten we met een hoge weerstand ons herstelproces aanzienlijk. dan herstellen we veel sneller genezen we veel. Gelukkig kunnen we hier verrassend veel aan doen. Met natuurlijke voeding bijvoorbeeld.
Met welke ingrediënten verhogen we onze natuurlijke weerstand?
Dat doen we met gezonde, natuurlijke voeding rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Wanneer we het hebben over een sterke weerstand, denken we automatisch aan vitamine C. Die vinden we vooral terug in:
- Alle citrusvruchten: zoals sinaasappels, guaves grapefruits, kiwi’s, limoenen en citroenen, maar ook ananas, mango’s, aardbeien, bessen, frambozen, papaja en meloenen
- Verse groenten en groene bladgroenten: voornamelijk spinazie, andijvie, spruiten alle soorten sla, broccoli, bloemkool, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers, raapstelen, gele paprika, tomaten en gedoogde tomaten en rode kool
- Verse kruiden en specerijen: peterselie, tijm, basilicum, rozemarijn, koriander, kruidnagel, West- Indische kers
Andere vitaminen die je weerstand verhogen zijn
Vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E
Mineralen voor meer weerstand:
- Zink: vinden we vooral in oesters, mosselen, schaal- en schelpdieren, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, ruwe cacao, varkenslever, pompoenpitten, rundvlees, cashewnoten, pecannoten, in sesamzaad, zonnebloempitten en in haver
- IJzer: vooral in rund- en varkensvlees, in kip, in peulvruchten, groene bladgroenten, volkorenproducten en in onbewerkte noten
- Seleen: voornamelijk in paranoten en in cashewnoten, inktvis, tong, oesters, kreeft, haring, sardienen, makreel, ansjovis,
Meer weerstand met yoghurt
Dagelijks een portie onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr zonder toegevoegde stoffen is een echte aanrader, zeker als ontbijt. Yoghurt is niet allen rijk aan hoogwaardige eiwitten, maar bevat ook veel probiotica. een probiotica. Die verbeteren je spijsverbetering en zorgen voor een gezonde darmflora. In deze zuivelproducten vinden we ook vitamine D die onze weerstand op een natuurlijke manier versterkt. Versterk de gezondheidsvoordelen van yoghurt door het toevoegen van:
- Plakjes vers fruit
- Gemalen onbewerkte noten, zaden en pitten
- Avocado, bietjes en verse munt
Meer weerstand met Groene thee
Vooral in groene en zwarte thee vinden we de sterkste antioxidanten. Daardoor werken deze kruidenthees preventief en als je een verkoudheid of de griep toch te pakken hebt, verzachten ze de symptomen en verkorten ze je herstelperiode.
Meer weerstand met knoflook
In knoflook vinden we allicine, een stofje dat ons helpt virussen te bestrijden. Allicine komt vrij vanaf het ogenblik dat je een teentje knoflook fijn maalt, hakt of snippert. Knoflook is ook goed tegen een hoge bloeddruk, beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten.
Meer weerstand met gember
Gember doet het niet alleen uitstekend in de keuken als pittige smaakmaker, het zorgt tegelijk voor meer weerstand.
Recepten voor meer weerstand: Broccolisoep
Ingrediënten voor vier personen: 400 gram broccoli, één fijn gesnipperde uit, twee aardappels, twee eetlepels olijfolie, één blokje kippenbouillon, 650 milliliter water, crème fraîche eventueel drie eetlepels
Bereiding
- Snipper de ui
- Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd die in stukjes
- Schil de aardappel en snijd deze in blokjes.
- Verhit de olie en fruit de ui op een laag vuur
- Voeg de aardappel, broccoli (houd enkele roosjes achter) en het bouillonblokje toe
- Schenk het water erbij en breng aan de kook
- Laat de soep met de deksel op de pan koken op een laag vuurtje gedurende één kwartier
- Pureer de soep en breng op smaak met een snuifje peper en zout.
- Roer eventueel de crème fraîche los en breng op smaak met peper en zout
- Snijd de rest van de broccoli in kleinere roosjes. Verdeel de soep over de kommen. Garneer met de broccoli en de crème fraîche.
Meer weerstand met Peterseliepuree
Ingrediënten voor vier personen: één kilo aardappelen voor puree, één grote bussel goed uitgelekte peterselieblaadjes, twee eierdooiers, 250 milliliter halfvolle melk, 50 gram boter, peper en zout
Bereiding:
- Kook de aardappelen in gezouten water en giet ze af.
- Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en plet goed met een aardappelstamper
- Doe de twee eierdooiers erbij en roer ze door aardappelpuree
- Hak de peterselieblaadjes zo fijn mogelijk en roer ze door de aardappelpuree
- Breng op smaak met een snuifje peper en zout
- Peterseliepuree is uitstekend bij: vis (zeebaars) kabeljauw, zalm en forel) en bij vlees (kippenworstjes, ribbetjes en lamskroon)
Meer weerstand met wortels en gember
Ingrediënten voor vier personen: één grote bos verse wortels, twee centimeter gemberwortel, één theelepel vloeibare honing, 20 gram boter, twee eetlepels sesamzaad
Bereiding
- Breng een grote pan met water aan de kook.
- Schraap de wortels schoon, en snijd ze in stukken
- Kook de wortels met een snuifje zout beetgaar (vier minuten)
- Laat de wortels uitlekken en spoel ze met koud water
- Verhit de boter en doe er wortels, de honing en de gemberwortel bij
- Bak de wortels om en om gedurende twee minuten twee minuten
- Breng op smaak met een snuifje peper en zout en strooi er het sesamzaad over
- Lekker bij gebakken vis