Light producten, zowel light voedingsmiddelen als frisdranken, worden steeds populairder.  Dat is niet te verwonderen. We willen immers allemaal zo snel mogelijk van ons ongezond buikvet en van ons overgewicht af. Deze light versie van onze bekende voedingsproducten wordt op verschillende manieren bekomen.  Bevatten ze inderdaad zoveel minder calorieën dan onze vertrouwde voedingsproducten?


Kortom, zijn light producten dé oplossing voor ons gewichtsprobleem?

We schakelen meer en meer over op light producten. Dat zijn vooral light frisdranken. Onze klassieke voedingsmiddelen zijn nu ook in een light versie verkrijgbaar. Recente onderzoeken door verbruikersorganisaties tonen aan dat bijna 70% van onze consumenten regelmatig light producten koopt. Bijna 20% koopt ze zelfs wekelijks.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

De meest gekochte light producten zijn: 

Frisdranken

Margarines

yoghurt en kwark

light productenZijn deze light producten gezond en helpen ze onsmeer vet te verbranden en gemakkelijker afvallenof niet? Wat betekent zo’n light label nu precies?

Light producten met minder vet, minder suiker of… Light is niet altijd hetzelfde. Er zijn inderdaad meerdere mogelijkheden om tot een light versie van een product te komen, zoals door:

De concentratie aan suiker te verlagen: om de zoete smaak van een product te behoudenwordt suiker volledig of gedeeltelijk vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Dat is vooral het geval met light frisdranken.

Door de hoeveelheid vet te vermindering van de hoeveelheid vet: zoals bij light chips, light mayonaise en minarine.

Combinatie: vermindering van suiker en vet
Dit wordt regelmatig toegepast bij melkproducten zoals fruityoghurt op basis van magere of halfvolle melk en gezoet met zoetstoffen. Een product kan wel 30% minder suiker of vetten bevatten, maar hoe zit het dan met de concentratie toegevoegde vetten? Het omgekeerde geval is uiteraard ook mogelijk. Het is dus goed mogelijk dat light producten minder suiker of minder vetten aan boord hebben maar toch evenveel en vaak zelfs meer calorieën bevatten  dan hun normale versie.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Zijn Light producten vriendelijk voor onze lijn?

Light productenLight producten zijn dus niet noodzakelijk vriendelijk voor onze lijn. Door het label light op hun producten te plaatsen brengt men de argeloze consument in de war. Die denken dat ze gezond en dus goed bezig zijn terwijl dat helemaal niet het geval is. Door meer en meer light voeding te eten zit de kans er zelfs dik in dat we calorierijker eten dan voor voor onze keuze voor light. Minder calorieën is lang niet hetzelfde als geen calorieën en minder vet is niet altijd vetarm en nog minder vetvrij. Het beste voorbeeld hiervan zijn light zuivelproducten zoals yoghurt en kwark. Die zijn in hun light versie zelfs calorierijker dan volle yoghurt of kwark. Light doet onbewust ook meer eten omdat we ervan uitgaan dat ze weinig of geen calorieën bevatten . Meer light yoghurt, kwark, tussendoortjes, snoep, koekjes of gebak zal uiteindelijk veel meer suiker, vet en dus calorieën opleveren.

Light producten zijn dus lang geen garantie op minder calorieën, laat staan op caloriearm. De vermelding ‘light’ mag niet zomaar op een om het even welk product worden geplaatst.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Minder vet of suiker wil dus spijtig genoeg niet zeggen dat light producten ook minder calorieën bevatten.

Light productenNeem bijvoorbeeld light chips. Die bevatten wel 30 procent minder vet, maar meer koolhydraten waardoor ze evenveel calorieën bevatten dan gewone chips.

Light producten zorgen ook voor:

De aanmaak van meer insuline: het betreft een hormoon dat zowel onze vetopslag als vetverbranding regelt. Hoe meer insuline in ons bloed hoe minder vet we verbranden. Door light producten te gebruiken val je dus zeker niet af maar kom je bij. En dat vergroot ook ons risico op hart- en vaatziekten en het metabool syndroom of een combinatie van:

Overgewicht

Teveel ongezond buikvet

Een verstoort cholesterolgehalte met de weinig gezonde HDL- en teveel ongezonde LDL- cholesterol

Hoge bloeddruk

Diabetes

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

De extra aanmaak van xeno- oestrogenen: daar zorgen kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, isomalt, sacharine, sucralose, thaumatine, acesulfaam-k, cyclaamzuur en xylitol voor.

Al deze chemische stoffen zijn vergelijkbaar met onze lichaamseigen oestrogenen. Het zijn echter lichaamsvreemde oestrogenen, ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Als ze niet snel worden afgebroken en afgevoerd zijn deze stoffen erg schadelijk voor onze gezondheid.

Voor de snelle afbraak van al deze stoffen is een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een goed werkende lever. Is dit niet zo dat worden ze opgeslagen in ons vetcellen.

Een constant hongergevoel

Conclusie:

Light producten zijn misleidend en bevatten vaak meer calorieën dan gewone producten. Ze houden tegelijk onze suikerverslaving in stand. Ze zijn dus zeker niet de oplossing van ons gewichtsprobleem.  Afvallen doe je alleen door minder (maar niet te weinig) te eten en meer te bewegen. Je gezondheid verbeteren en afvallen doe je dus niet met het overschakelen op light producten

Wél met het gezond en gevarieerd voedingspatroon uit De Afslank Receptenbijbel van voedingsdeskundige Richard Ridder te volgen. (Gratis webinar)

Gezond vetpercentage

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!