Kruiden voor een goede bloedsomloop

Spread the love

Kruiden voor een goede bloedsomloop voorkomen ernstige gezondheidsproblemen. Door je eet- en leefpatroon drastisch te veranderen kun je gelukkig zelf veel doen om je bloedsomloop te verbeteren. Dat kan door gezond en natuurlijk te eten, met het nemen van voedingssupplementen en zeker met kruiden

Deze kruiden verbeteren je bloedsomloop.

De bloedsomloop begint bij je hart. Het hart pompt het bloed vervolgens naar alle organen. Het is dus belangrijk dat de bloeddoorstroming goed werkt, want dit zorgt ervoor dat de zuurstof en de voedingsstoffen op de juiste manier vervoerd worden naar alle cellen in het lichaam.

Het is dus gemakkelijk om in te zien waarom het noodzakelijk is dat je de bloedsomloop verbetert. Je kan dit bijvoorbeeld doen door enkele gezonde gewoonten aan te nemen.

Bloeddoorstroming

Uiteraard zijn er vele factoren betrokken bij de doorstroming van het bloed, maar er bestaan gelukkig ook natuurlijke remedies die je kan gebruiken zodat het op de juiste manier

Gebrekkige bloedsomloop: pijn in onderbenen

Een van de meest voorkomende leeftijds gelinkte kwalen is ongetwijfeld een slecht functionerende bloedsomloop. Hoe ouder hoe groter het risico voor veneuze insufficiëntie. Heb je geregeld te kampen met pijn in je (onder)benen tijdens het stappen en kun je enkel weer verder nadat je enige tijd hebt gerust? Dan is de kans zeer groot dat je te kampen hebt met een verminderde bloedtoevoer naar je benen. De pijn is afkomstig van je spieren. De problemen ontstaan als gevolg van vernauwingen of verstoppingen in de slagaders van je benen, of slagaderverkalking. Bij de geringste inspanning ontstaat dan een tekort aan zuurstof in de spieren van je benen en/of armen. Verzuring van je spieren is daarvan het gevolg.

Symptomen die wijzen op een slechte doorbloeding in armen en/of benen zijn:

 • Koude voeten
 • Het verdwijnen van de onderhuidse vetlaag in je armen en/of benen.
 • Het verdwijnen van de haargroei op je voeten en/of je tenen.
 • Verdikking van je teennagels (kalknagels).
 • Tragere groei van je nagels.
 • Een verminderd of zelfs volledig gevoel in je benen.

Een verstoorde bloedsomloop is meestal leeftijdsgebonden. Andere risico facoren zijn:

 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • diabetes
 • Een te hoog cholesterolgehalte in je bloed
 • Overgewicht
 • Gebrek aan lichaamsbeweging

Extra tips van de homeopaat:

De homeopaat heeft verschillende kruiden en planten ter beschikking om hieraan te verhelpen:

 • Salie: rode en groene salie is meest doeltreffend. Salie werkt versterkend middel en vermindert de transpiratie. Het werkt verder opwekkend, antiseptisch, krampwerend, en is doeltreffend bij winderigheid, bij sterke (nachtelijke) transpiratie en bij opvliegers in de menopauze, onvruchtbaarheid, pijnlijke en knobbelige borsten, bij vermoeidheid na of voor een virusziekte, bij nervositeit, angst, vergeetachtigheid en verwardheid van ouderen, kouwelijke en verzwakte mensen.
 • Hamamelis: te gebruiken bij spierpijn, gevoelloze benen, spataderen, aderontsteking, open been, aambeien en onderhuidse  bloeduitstortingen.
 • Witte paardenkastanje: bij spataderen en ge gevolgen ervan, dikke en gevoelloze onderbenen.
 • De rode wijnstok: bevorderd de doorbloeding en is doeltreffend bij spataderen, en koude handen en voeten.
 • Cipres: is een aderversterkend kruid, werkt preventief tegen aderontsteking (preventie), aderspatzweer en bij een open been, bij gezwollen enkels en/of onderbenen, nachtelijke been- en spierkrampen, oedeem, doorbloedingsstoornissen, zware benen, en spataderen. Is ook doeltreffend bij diarree, bij een goedaardige prostaatvergroting, is haarvat verstevigend en haarvat beschermend, bij spastische hoest en aambeien.
 • Valkruid of wolverlei (Amica): bij een gebrekkige bloedsomloop, slechte doorbloeding, kneuzingen, verstuikingen, bij reumatische pijnen en ontstekingen. Valkruid of wolverlei is erg giftig, in geen enkel geval geschikt voor inwendig gebruik.

Kruiden voor een betere bloeddoorstroming

 • Cayennepeper haalt zijn pittige smaak van de plantaardige stof capsaïcine. Capsaïcine bevordert de bloedtoevoer naar weefsels door de bloeddruk te verlagen en de afgifte van stikstofoxide en andere vaatverwijders te stimuleren. Vasodilatatoren laten bloed gemakkelijker door je aderen en slagaders stromen door de kleine spieren in bloedvatwanden te ontspannen.
 • Gember wordt klassiek gebruikt om de bloeddruk te verlagen en de bloeddoorstroming te verbeteren. In zowel menselijke als dierlijke studies is aangetoond dat gember de hoge bloeddruk verlaagt, wat een negatieve invloed heeft op de bloedstroom.
 • Kaneel is een specerij met diverse gezondheidsvoordelen, inclusief het verbeteren van de bloeddoorstroming. In dierstudies verbeterde kaneel de bloedvatverwijding en de bloedstroom in de kransslagader, die bloed aan het hart levert.
 • Kurkuma heeft tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de bloeddoorstroming. Onderzoek suggereert dat een stof die wordt aangetroffen in kurkuma, curcumine genoemd, helpt de productie van stikstofoxide te verhogen, oxidatieve stress te verminderen en ontstekingen te verminderen.

 

Vitamines voor een betere bloeddoorstroming

Er zijn verschillende vitaminen, mineralen en supplementen die volgens velen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de bloedcirculatie.

 • Vitamine E kan je gemakkelijk opnemen in je dieet door voedingsmiddelen te bereiden met behulp in oliën zoals tarwekiemolie, hazelnootolie, zonnebloemolie en andere notenoliën. Je kunt ook vitamine E-olie van voedingskwaliteit kopen in de meeste natuurvoedingswinkels en zelfs in vele supermarkten.
 • Vitamine B vind je in de meeste supermarkten en drogisterijen. Bladgroene groenten zoals spinazie en boerenkool zijn geweldige bronnen van deze vitaminen.
 • IJzer is beschikbaar in supplementvorm en dit maakt de opname van het mineraal makkelijker. Het is mogelijk om voldoende ijzer door je dieet te krijgen, door veel rood vlees te eten. Vanwege de cardiovasculaire risico’s verbonden aan rood vlees, wordt dit afgeraden.

Voeding voor een betere bloeddoorstroming

 • Knoflook staat bekend om zijn gunstige invloed op de bloedsomloop en de gezondheid van het hart. Studies suggereren dat knoflook – met name de zwavelverbindingen, die allicine bevatten – de doorbloeding van het weefsel en de bloeddruk kan verhogen door je bloedvaten te ontspannen.
 • Uien zijn een excellente bron van flavonoïde antioxidanten die op hun beurt goed zijn voor de hartgezondheid. Deze groente verbetert de bloedsomloop door je bloedvaten en aders te verwijden wanneer de bloedstroom toeneemt.
 • Bieten zijn rijk aan nitraten die op hun beurt door het lichaam worden omgezet in stikstofoxide. Stikstofmonoxide ontspant de bloedvaten en verhoogt de bloedtoevoer naar het spierweefsel. Bietensapsupplementen verbeteren de zuurstofstroom in het spierweefsel, stimuleren de doorbloeding en verhogen de stikstofmonoxideniveaus.
 • Groene bladgroenten zoals spinazie zijn rijk aan nitraten die door je lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide. Het eten van voedingsmiddelen die rijk aan nitraten zijn, kan de bloedcirculatie helpen verbeteren door bloedvaten te verwijden, waardoor je bloed gemakkelijker kan stromen.
 • Vette vis zoals zalm en makreel zijn uitstekende bronnen van omega-3. Deze vetten zijn vooral gunstig voor de bloedsomloop, omdat ze de afgifte van stikstofoxide bevorderen, waardoor je bloedvaten verwijden en de bloedstroom toeneemt. Omega-3-vetten helpen ook het klonteren van bloedplaatjes te remmen, een proces dat kan leiden tot de vorming van bloedproppen.
 • Citrusvruchten zoals sinaasappelen, citroenen en grapefruit zitten vol antioxidanten, inclusief flavonoïden. Het consumeren van flavonoïde-rijke citrusvruchten kan ontstekingen in je lichaam verminderen, wat de bloeddruk en stijfheid in je bloedvaten kan verminderen en tegelijkertijd de doorbloeding en productie van stikstofmonoxide verbetert
 • Granaatappel is sappig en zoet, maar ook rijk aan polyfenolen en nitraten, potente vaatverwijders. De consumptie van granaatappel – als sap, rauwe vrucht of supplement – kan de doorbloeding en oxygenatie van spierweefsel verbeteren, wat vooral actieve personen zou kunnen helpen.
 • Tomaten kunnen de activiteit van het angiotensine-converterend enzym (ACE) verminderen, waardoor bloedvaten samentrekken om de bloeddruk onder controle te houden. Onderzoek toont aan dat tomatenextract, net als geneesmiddelen, je bloedvaten opentrekt en je bloedstroom verbetert.
 • Bessen zijn zeer gezond want ze bezitten antioxidante en ontstekingsremmende kwaliteiten, die dan weer een positieve impact hebben op de bloeddoorstroming. Onderzoek toont aan dat het eten van bessen de bloeddruk, hartslag, bloedplaatjesaggregatie en bloedspiegels van inflammatoire markers kan verlagen, terwijl het ook de aderverwijding verbetert.
 • Walnoten zijn rijk aan L-arginine, alfa-liponzuur en vitamine E, die op hun beurt allemaal de productie van stikstofmonoxide promoten. Het eten van walnoten kan de bloeddruk verlagen, de werking van de bloedvaten verbeteren en ontstekingen verminderen, wat bijzonder nuttig kan zijn voor mensen met diabetes.

1. Thee van de moerasspireaplant

De moerasspireaplant is een kruid dat helpt om de bloedsomloop in goede conditie te houden. Dat komt omdat deze plant flavonoïden bevat. Die bestanddelen beschermen je bloed en de slagaders.

In dit kruid zitten ook antioxidanten. Die helpen om te voorkomen dat plak zich opstapelt in de slagadersTegelijkertijd stimuleert het ook de afvoer van gifstoffen uit het lichaam.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kop water (250 ml)
 • 2 theelepels bloemen en bladeren van de moerasspireaplant

Hoe maak je deze thee?

 • Warm het water op. Maak dan thee van het water en de moerasspirea.
 • Laat het gedurende tien minuten trekken. Daarna zeef je het en kan je het drinken.

Hoe drink je het?

 • Als je problemen hebt met de bloedsomloop, drink dan per dag twee tot drie koppen van deze kruidenthee.

2. Thee van wilgenschors

Wilgenschors is een typisch kruid dat je kan gebruiken om de bloedsomloop te verbeteren en het hart te beschermen.

In dit kruid zit salicylzuur. Het voornaamste ingrediënt van dit bestanddeel is aspirine. Hieruit haalt wilgenschors zijn eigenschappen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 theelepel wilgenschors (5 g)
 • Eén kop water (250 ml)

Hoe maak je deze thee?

 • Voeg daartoe de wilgenschors toe aan een kop kokend water. Laat het dan tien minuten trekken.

Hoe drink je de thee?

 • Zeef eerst de thee. Drink het dan één keer per dag.

Opmerking: personen die een allergie voor aspirine hebben of last hebben van maagzweren of astma, mogen deze remedie niet drinken.

3. Thee van rozemarijn en citroenmelisse

Rozemarijn en citroenmelisse zijn onder andere geweldig voor de bloedsomloop. Ze helpen om spataderen en andere ontstekingsproblemen te behandelen die te maken hebben met de bloeddoorstroming.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 theelepel rozemarijn (5 g)
 • 1 theelepel citroenmelisse (5 g)
 • 250 ml water

Hoe maak je deze thee?

 • Doe eerst de rozemarijn en de citroenmelisse in een kop kokend water.
 • Bedek het dan en laat het tien minuten trekken.

4. Thee van Ginkgo biloba helpt de bloedsomloop verbeteren

Dit kruid is een van de populairste remedies om problemen van de bloedsomloop en ontsteking te behandelen.

Het bezit vochtafdrijvende eigenschappen. Dat betekent dat het dus zal helpen bij vochtophoping. Een ander bestanddeel van ginkgo biloba zijn de antioxidanten. Die elementen werken doeltreffend om gifstoffen en cholesterol uit het lichaam te verwijderen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Hoe maak je de thee?

 • Kook het water en voeg dan de ginkgo biloba toe.
 • Laat het daarna tien minuten afkoelen. Nu kan je het zeven.

Hoe drink je het?

 • Drink deze thee dagelijks in de voormiddag

5. Je bloedsomloop verbeteren met thee van paardenstaart

Dit kruid is bekend voor zijn vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen. Paardenstaart is dan ook een geweldig kruid om stoornissen van de bloedsomloop te behandelen.

De mineralen die het bevat, helpen vervolgens om vochtophoping te voorkomen. Ze herstellen ook een goede bloeddoorstroming, vooral in het onderlichaam.

Bovendien zuivert het de slagaders. Op die manier voorkomt het dat de cholesterol zich opstapelt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Cookie settingsACCEPTPrivacy & Cookies Policy