Kruiden voor een betere bloedsomloop
Spread the love

Kruiden voor een goede bloedsomloop voorkomen ernstige gezondheidsproblemen. Door je eet- en leefpatroon drastisch te veranderen kun je gelukkig zelf veel doen om je bloedsomloop te verbeteren. Dat kan door gezond en natuurlijk te eten, met het nemen van voedingssupplementen en zeker met kruiden.

Deze kruiden verbeteren je bloedsomloop.

De bloedsomloop begint bij je hart. Het hart pompt het bloed vervolgens naar alle organen. Het is dus belangrijk dat onze bloeddoorstroming goed werkt. Een goede bloedsomloop zorgt er namelijk voor dat de zuurstof en alle gezonde voedingsstoffen op de juiste manier in alle lichaamscellen terecht komen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een gezond en natuurlijk eetpatroon gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging.

Bloeddoorstroming

Uiteraard zijn er vele factoren betrokken bij de doorstroming van het bloed, maar er bestaan gelukkig ook natuurlijke remedies die je kan gebruiken zodat het op de juiste manier

Leeftijdsgebonden

Een slecht functionerende bloedsomloop hangt nauw samen met onze leeftijd. Hoe ouder we worden, hoe groter ons risico. Heb je geregeld te kampen met pijn in je (onder)benen tijdens het stappen en kun je alleen weer verder nadat je enige tijd hebt gerust? Dan is de kans zeer groot dat je te kampen hebt met een verminderde bloedtoevoer naar je benen. De pijn is afkomstig van je spieren.

De beste kruiden voor een gezonde bloedcirculatie

Verzuring

De problemen ontstaan als gevolg van vernauwingen of verstoppingen in de slagaders van je benen, of slagaderverkalking. Bij de geringste inspanning ontstaat dan een tekort aan zuurstof in de spieren van je benen en/of armen. Verzuring van je spieren is daarvan het gevolg.

Andere oorzaken van een slechte bloedsomloop

Naast je leeftijd zijn er ook nog andere oorzaken van een slechte bloeddoorstroming, namelijk:

 • Een ongezond eetpatroon
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Overgewicht
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Een te hoog cholesterolgehalte in je bloed
 • Roken

Symptomen slechte doorbloeding

De symptomen die kunnen wijzen op een slechte doorbloeding zijn vooral:

 • Koude voeten
 • Het verdwijnen van de onderhuidse vetlaag in je armen en/of benen.
 • Het verminderen van de haargroei op je voeten en/of je tenen.
 • Verdikking van je teennagels (kalknagels).
 • Tragere groei van je nagels.
 • Een verminderd of helemaal geen gevoel in je benen.

Kruiden voor een goede bloedsomloop

De invloed van wat we dagelijks eten heeft een grotere invloed op onze bloeddoorstroming of bloedcirculatie.

Voor een goede bloedsomloop is een gezond en natuurlijk eetpatroon met veel verse groenten, fruit en verse kruiden onmisbaar.

Kruiden voor een goede bloedsomloop: salie

Zowel rode als groene salie zijn het doeltreffendst tegen een slecht werkende bloedsomloop. Salie vermindert de transpiratie, werkt verder opwekkend, antiseptisch en krampwerend. Het is ook doeltreffend tegen spijsverteringsklachten zoals bij winderigheid, bij opvliegers in de menopauze, bij vermoeidheid, bij een virusziekte, nervositeit, angst, vergeetachtigheid en verwardheid bij ouderen.

Kruiden voor een goede bloedsomloop: Hamamelis

Je gebruikt dit kruid bij spierpijn, gevoelloze benen, spataderen, aderontsteking, open been, aambeien en onderhuidse bloeduitstortingen.

Witte paardenkastanje

Heb je last van spataderen en van gezwollen en gevoelloze onderbenen? Dan kan witte paardenkastanje verlichting brengen.

Rode wijnstok

Rode wijnstok verbetert de doorbloeding en is doeltreffend bij spataderen en bij koude handen en voeten.

Kruiden voor een goede bloedsomloop: cipres

Dit aderversterkend kruid, werkt preventief tegen aderontsteking, aderspatzweren, bij een open been, gezwollen enkels en/of onderbenen, nachtelijke been- en spierkrampen, oedeem, doorbloedingsstoornissen, zware benen en spataderen. Cipres is ook doeltreffend bij diarree, bij een goedaardige prostaatvergroting, bij spastische hoest en aambeien.

Valkruid

Je gebruikt dit kruid niet alleen bij een slechte bloedsomloop of doorbloeding, maar ook bij allerlei kneuzingen, verstuikingen, bij reumatische pijnen en ontstekingen. Valkruid of wolverlei is erg giftig, en in geen enkel geval geschikt voor inwendig gebruik.

Cayennepeper

Dit kruid dankt zijn pittige smaak van de plantaardige stof capsaïcine. Deze stof bevordert de bloedtoevoer naar je lichaamsweefsels door de bloeddruk te verlagen en de afgifte van stikstofoxide en andere vaatverwijders te stimuleren. Het ontspant de kleine spiertjes in de wanden van je bloedvaten, wat je bloeddoorstroming verbetert.

Gember

Is een veel gebruikt kruid tegen een hoge bloeddruk en een slechte bloeddoorstroming.

Kaneel

Kaneel maakt de bloedvaten wijder wat de bloedstroom naar ons hart verbetert.

Kurkuma

Curcumine, het hoofdbestanddeel van kurkuma, stimuleert onze bloeddoorstroming. Daarnaast vermindert deze stof de oxidatieve stress en allerlei ontstekingen.

Vitamines voor een betere bloeddoorstroming

Er zijn verschillende vitaminen, mineralen en supplementen die volgens velen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de bloedcirculatie.

Vitamine E

Deze vitamine E vinden we vooral terug in oliën zoals tarwekiemolie, hazelnootolie, zonnebloemolie en andere notenoliën. Vitamine E-olie koop je best in de betere natuurvoedingswinkels en de bioshop.

Vitamine B

Groene bladgroenten zoals spinazie, alle groene koolsoorten, andijvie, sla en spruitjes en boerenkool zijn een goede bron van vitamine B.

IJzer

Een goed en evenwichtig samengesteld voedingssupplement vergemakkelijkt de opname van dit mineraal. We halen ijzer ook uit onze dagelijkse voeding.

Ook deze voeding helpt tegen een slechte bloedsomloop: vette vis

Vooral wilde zalm, tonijn, paling, schol en schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardinen, makreel, sprot, haring en ansjovis zijn uitstekende bronnen van omega-3. Deze gezonde vetzuren hebben vooral een gunstige invloed op onze bloedsomloop door de uitscheiding van stikstofoxide te bevorderen waardoor je bloedvaten verwijden en je bloedstroom toeneemt. Omega-3 vetten voorkomen de vorming van bloedproppen.

Citrusvruchten

En vooral sinaasappelen, citroenen, kiwi’s en grapefruit zitten vol antioxidanten, inclusief flavonoïden. Het consumeren van flavonoïde-rijke citrusvruchten verminderen allerlei ontstekingen. Dat verlaagt de bloeddruk, vermindert het verharden van onze bloedvaten en verbetert de bloedsomloop.

Andere natuurlijke middelen tegen een slechte bloedsomloop van granaatappels, tomaten, alle soorten bessen, walnoten, bieten, knoflook en uien.

Recepten voor een geode bloedsomloop: Thee van de moerasspireaplant

Dankzij de aanwezigheid van flavonoïden verbetert dit kruid een slechte bloedsomloop. Dit kruid is rijk aan antioxidanten. Die helpt bij het voorkomen plak in onze slagaders. Tegelijkertijd stimuleert het ook de afvoer van gifstoffen uit het lichaam.

Ingrediënten: een kop water (250 ml), twee theelepels bloemen en bladeren van de moerasspireaplant

Bereiding

 • Verwarm het water
 • Zet thee van het water en de moerasspirea.
 • Laat het mengsel gedurende tien minuten trekken en zeef de thee

Hoe drink je het?

Als je problemen hebt met de bloedsomloop, drink dan dagelijks twee tot drie koppen van deze kruidenthee.

Thee van wilgenschors

Wilgenschors is een typisch kruid dat je kan gebruiken om de bloedsomloop te verbeteren en je hart te beschermen. Wilgenschors bevat salicylzuur. Het voornaamste ingrediënt van dit bestanddeel is aspirine. Hieruit haalt wilgenschors zijn eigenschappen.

Ingrediënten: een theelepel of vijf gram wilgenschors en 250 ml water

Bereiding

 • Voeg de wilgenschors toe aan een kop kokend water
 • Laat het dan tien minuten trekken en drink deze thee zo warm mogelijk.

Hoe drink je de thee?

Zeef de wilgenthee voor je hem drinkt. Drink niet meer dan één kopje van deze thee per dag.

Thee van rozemarijn en citroenmelisse

Rozemarijn en citroenmelisse zijn onder andere geweldig voor de bloedsomloop. Ze helpen om spataderen en andere ontstekingsproblemen te behandelen die te maken hebben met de bloeddoorstroming.

Ingrediënten: een theelepel of vijf gram rozemarijn, een theelepel citroenmelisse en 250 ml water

Bereiding

 • Doe eerst de rozemarijn en de citroenmelisse in een kop kokend water.
 • Bedek het dan en laat het tien minuten trekken.

Thee van Ginkgo biloba

Dit kruid is een van de populairste remedies om problemen van de bloedsomloop en ontsteking te behandelen. Het bezit vochtafdrijvende eigenschappen.

Ingrediënten: een kopje water (250 ml) en een eetlepel of tien gram ginkgo biloba.

Bereiding

 • Kook het water en voeg er de ginkgo biloba toe.
 • Laat het daarna tien minuten afkoelen, zeven en drinken. Drink deze thee dagelijks in de voormiddag

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Kruiden voor een goede bloedsomloop”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole