Kruiden verbeteren je gezondheid

Kruiden verbeteren je gezondheid + Overzicht

Spread the love

Kruiden verbeteren zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Daar raken we meer en meer van overtuigd, zelfs onze wetenschappers. Verse kruiden zijn dus meer dan alleen maar lekker. De meeste verse kruiden bevatten zelfs meer gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en sterke antioxidanten verse groenten en fruit. 

Maar welke kruiden zijn efficiënt tegen welke aandoeningen?

Precies zoals verse groenten en fruit mogen verse kruiden in geen enkel gezond eetpatroon ontbreken. Ze zijn niet alleen uitzonderlijk rijk aan alle gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten nauwelijks calorieën. Zo helpen ze je gezond en blijvend afvallen. We vinden de meeste kruiden vooral in landen met een gematigd klimaat. Ze worden vooral gebruikt in de keuken als smaakmaker van vele gerechten. Maar daarnaast hebben alle kruiden ook een geneeskrachtige werking. Elk kruid heeft zijn specifieke werking met zijn eigen voordelen op het vlak van onze gezondheid. die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren.

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er verschillen tussen de twee. Kruiden zijn geen specerijen en omgekeerd. Ze verschillen vooral in oorsprong en structuur.  We vinden ze vooral in landen met milde klimaten. Kruiden zijn rijk aan chlorofyl en hebben therapeutische eigenschappen. Populaire kruiden zijn vooral: basilicum

 • Basilicum
 • Tijm
 • Salie
 • Rozemarijn
 • Dille
 • Oregano

Specerijen

Specerijen komen vooral uit zuiderse landen waar een warm tot tropisch klimaat heerst. Het kunnen zowel wortels als zaden, peulen, bloemknoppen of meeldraden zijn. Specerijen zijn er in alle mogelijke kleuren en zijn ook veel pittiger dan kruiden. Veel gebruikte specerijen zijn vooral:

 • Kaneel
 • Kruidnagel
 • Gember
 • Peper
 • Mosterdzaad
 • Saffraan

Kruiden verbeteren je gezondheid: Basilicum

Basilicum maakt deel uit van de lipbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt dit kruid uit Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië. Basilicum is een kruid met een hoge voedingswaarde en een belangrijke bron van vitamine B1, B2, B3 en B6 en van mineralen zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en ijzer. Het helpt vooral tegen verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis. Daarnaast verbetert basilicum onze spijsvertering en werkt het ontspannend. Je gebruikt het vooral in pesto’s. Deze kruiden verlossen je van je spijsverteringsproblemen.

Bladselderij

Is een kruid met groene, grove bladeren. De plant kan wel tot één meter hoog worden. De smaakmaker is familie van zowel de knolselderij als de bleekselderij. Met dat verschil dat je bladselderij eet als kruid, en niet als groente. Bladselderij is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen en sterke antioxidanten. Het verkleint je risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en oedeem of is vochtafdrijvend. Verder werkt het ook antibacterieel en ontsmettend.

Kruiden verbeteren je gezondheid: Peterselie

Peterselie komt uit het Middellandse Zeegebied. Het maakt samen met kervel, anijs en karwij tot de familie van de schermbloemigen. In peterselie vinden we hoge concentraties ijzer, nog meer dan in spinazie. Peterselie is rijk aan:

 • Vitaminen: zoals vitamine A,B1, B2, B3, B6 en vitamine C, E en K
 • Mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink

Peterselie helpt vooral tegen hoge bloeddruk, versterkt je immuunsysteem, verhoogt je natuurlijke weerstand, verbetert je spijsvertering en zorgt voor een frisse adem.

Dille verbetert je slaap

Heb je moeite met inslapen of slaap je slecht? Dan is dille iets voor jou. Dit kruid hoort samen met peterselie, kervel en venkel tot de schermbloemigen. Dille heeft fijne, naaldachtige bladeren en verfijnde smaak. Dille is rijk aan vitamine C en heeft antibacteriële eigenschappen. Het verhoogt je weerstand en verbetert je spijsvertering. En vooral: het doet je beter inslapen en zorgt voor een verkwikkende slaap.

Kruiden verbeteren je gezondheid: Dragon

Dit kruid is afkomstig uit Centraal-Azië. Zowel de bladeren als de stelen zijn eetbaar. Dragon is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen, vooral foliumzuur en calcium. Het verbetert je is eetlust en je spijsvertering. Dragon is efficiënt tegen een opgeblazen gevoel, darm- en menstruatiekrampen. Het is ook hoeststillend en helpt tegen de hik.

Knoflook

Knoflook barst van de sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijke verouderingsproces versnellen. Knoflook verlaagt onze bloeddruk, verbetert onze bloedsomloop en versterkt ons immuunsysteem.

Koriander tegen bloedarmoede

Dit kruid is een belangrijke bron van ijzer, waardoor het kan helpen tegen bloedarmoede. Koriander werkt tegelijk sterk ontstekingsremmend.

Oregano

Oregano is nauw verwant met Marjolein en is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium. Het zorgt voor gezonde spieren en werkt hoeststillend.

Kruiden verbeteren je gezondheid: Rozemarijn

Rozemarijn is een dwergstruik uit de lipbloemenfamilie. Deze vaste plant heeft onderaan houtige stengels is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië. Rozemarijn bevat vooral vitamine, werkt bacteriedodend, bloeddruk- en koortsverlagend. Het helpt ook tegen maagkrampen en zuivert je nieren.

Salie

Salie is goed voor de spijsvertering, diarree en maagproblemen. Het helpt tegen verkoudheid, keelpijn en astma. Ook salie barst van de antioxidanten. Trek thee van een paar blaadjes en je hebt een helend drankje tegen verkoudheid.

Tijm

Tijm bevat de stof thymol, een stof dat helpt bij verkoudheid, keelproblemen en ontstekingen. Dankzij zijn sterke antioxidanten heeft tijm een antiseptische werking.

Citroengras

Helpt tegen verkoudheid en griep (influenza) corona en bronchitis.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is doeltreffend bij problemen met je spijsvertering, ondersteunt je galfunctie en helpt bij een prikkelbare darm. Verder helpt het tegen pijnlijke menstruaties, problemen met je schildklier, virale infecties, zenuwpijnen, slapeloosheid, stress en bij hart- en vaatproblemen.

Chilipepers

Zijn een belangrijke bron van vitamine C, B6, magnesium, kalium, ijzer, fosfor en capsaïcine. Dit stofje maakt chilipeper zo pittig. Chilipepers verkleint je risico op verkoudheden, werkt sterk pijnstillend en heeft een goede antibacteriële werking.

Kervel

Vergroot je eetlust, verlaagt een hoge bloeddruk, zuivert ons lichaam van allerlei (giftige) afvalstoffen en helpt bij oedeem of vochtophoping.

Laurier

Verhoogt je natuurlijke weerstand en verbetert je zenuwstelsel. Laurier is een echte verjongingskuur voor huid en haar Daarbij is het nog goed voor je huid en haar.

Mierikswortel

Mierikswortel bevat vooral vitamine C. Helpt bij bronchitis en stilt de hoest. Het lost vervelende slijmen op, werkt ontstekingsremmend en stimuleert de spijsvertering.

Munt

Kalmeert je darmen en helpt tegen het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS).

Tegen elk gezondheidsprobleem is er een kruid gewassen

3 reacties

  1. Dag Ben,

   Dikke merci voor je aanvulling, niemand is zonder fouten. Dus ook wij niet. Hoe is dit aan onze aandacht kunnen ontsnappen. Inderdaad, vitamine B12 vinden we uitsluitend terug in voeding van dierlijke oorsprong. Dit werd ondertussen rechtgezet.

   Gezonde groeten,

   Francois,

   Leefnugezonder

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.