Waarom meer venkel etenVenkel is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om gezond te blijven functioneren. Deze groene groente past in elk gezond eetpatroon, ook als je makkelijker je overgewicht wilt verliezen.
Spread the love

Waarom meer venkel eten vragen vele zich af. In dit artikel ontdek je de vele voordelen van venkel en wat deze grote voor je gezondheid allemaal kan betekenen.

Venkel is een groene groente met veel gezond voedingsstoffen. Vooral vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Het hoort dan ook thuis in elk gezond eetpatroon, zeker als je iets aan je gewicht wilt doen en makkelijker wilt afvallen.

Maar deze groente doet zoveel meer dan ons helpen afvallen.

Waarom meer venkel eten?

Venkel behoort tot de familie van de schermbloemigen en is het jaarrond verkrijgbaar. Oorspronkelijk is dit een Aziatische groente, die via vele handelsmissies hier bij ons terecht kwam.

De oude Romeinen (h)erkenden al de genezende eigenschappen van deze groente. Ze aten het vooral als hulpmiddel bij het afvallen.

Venkel bestaat uit de knol, de top en de zaden. Venkelzaad wordt eerst gedroogd en niet alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten en dranken.

Venkel helpt beter je gewicht te beheersen

Voedingsdeskundigen raden venkel en venkelzaad nu vooral aan om ons gewicht beter beheersen. Deze groente heeft een typische anijssmaak.

Vooral Italianen zijn er dol op. Jaarlijks eten ze maar liefst zeven kilo venkel. Nederlanders beperken het gebruik van venkel tot 100 gram.

Voedingswaarde van venkel

Venkel heeft een verrassend hoge voedingswaarde, zit boordevol gezonde voedingsstoffen en bevat nauwelijks calorieën. In venkel vinden we vooral:

  • Vitaminen: naast foliumzuur vinden we in venkel vooral vitamine A, B1, B2, B3 en B5, vitamine C, E en een hoge dosis vitamine K
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten: honderd gram venkel bevat twee gram eiwitten
  • Sterke antioxidanten
  • Daarnaast bevat deze groenten geen vetten, suiker of cholesterol

Je kunt de werking van deze gezonde voedingsstoffen nog aanzienlijk versterken met een dagelijkse multivitamine.

Alle gezondheidsvoordelen van venkel: onderdrukt je eetlust en helpt afvallen

Omdat venkel veel gezonde ingrediënten bevat, verbetert het vele faceten van onze gezondheid. Het verband meer opgeslagen vet waardoor we makkelijker afvallen.

Begin dus nu met het toevoegen van venkel aan je gezond eetpatroon. Gebruik het als groenten en in venkelthee.

Venkel heeft ook een sterk vochtafdrijvend effect. Het vasthouden van te veel vocht is een belangrijke oorzaak van overgewicht.

Tenslotte onderdrukt venkel ook nog eens je eetlust, waardoor je automatisch minder eet en afvalt.

Verbetert je spijsvertering

Venkel verbetert ook je spijsvertering. Door zijn hoge concentratie aan vezels en essentiële oliën bevordert deze groente een gezonde darmwerking. Daardoor voorkomt of verzacht het vervelende spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, brandend maagzuur en constipatie of verstopping.

Waarom meer venkel eten: het versterkt je immuunsysteem

Venkel bevat een grote hoeveelheid vitamine C. Deze is onmisbaar voor het versterken van ons immuunsysteem. Door regelmatig venkel te consumeren, kun je je lichaam helpen om infecties en ziektes af te weren zoals verkoudheden, griep, infecties van onze luchtwegen en bronchitis.

Verlicht menstruatiepijn

Venkel is ook een van de vele natuurlijke pijnstillers. Het helpt vooral tegen menstruatiepijn. De essentiële oliën in venkel hebben krampstillende eigenschappen en helpen bij het verminderen van pijn en ongemak tijdens de menstruatie.

Waarom meer venkel eten: het versterkt je botten en beschermt tegen osteoporose

Venkel versterkt onze botten dankzij mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor. Daarom voorkomt het osteoporose of botontkalking.

Osteoporose komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen en op alle leeftijden, maar treft toch vooral vrouwen in de menopauze.

Verbetert je ooggezondheid

Dankzij de aanwezigheid van antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C, verbetert venkel ook de gezondheid van je ogen.

Deze antioxidanten beschermen je ogen tegen schadelijke vrije radicalen en verminderen het risico op leeftijdsgebonden oogziekten verminderen.

Waarom meer venkel eten: Vermindert ontstekingen

De fytonutriënten in venkel hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis.

Helpt bij een gezonde huid

De vele en sterke antioxidanten in venkel zijn een echte verjongingskuur voor je huid. Ze vertragen vroegtijdige veroudering, verbeteren de huidhydratatie verbeteren je huid beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Conclusie: Veelzijdige groenten met verrassend veel gezondheidsvoordelen

Venkel is niet alleen een smaakvolle groente. Ze biedt ook vele gezondheidsvoordelen. Van het verbeteren van je spijsvertering tot het versterken van het immuunsysteem en ondersteuning van gezonde botten.

Daarnaast helpt venkel je meer vet te verbranden en makkelijker afvallen.

Daardoor is venkel een waardevolle toevoeging aan je gezond eetpatroon. Probeer regelmatig venkel op te nemen in je maaltijden en geniet niet alleen van de heerlijke smaak, maar ook van alle voordelen die deze groente te bieden heeft.

Wil je voortaan ook meer venkel aan je gezond eetpatroon toevoegen? Dan kunnen onze eenvoudige recepten met venkel je daarbij zeker helpen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole