Kruiden tegen brandend maagzuur
Spread the love

Kruiden tegen brandend maagzuur zijn vaak doeltreffender dan maagzuurremmers. Daarnaast vertonen ze geen vervelende bijwerkingen.

Brandend maagzuur of reflux is meestal het gevolg van een ongezond eetpatroon met veel verzadigde vetten en transvetten.

Het lijkt onschuldig, maar als er niet tijdig wordt ingegrepen is het vaak oorzaak van erger, zelfs van kanker. Vooral van de slokdarm.

Welke kruiden en andere natuurlijke remedies helpen te brandend maagzuur?

Brandend maagzuur of reflux, is een veelvoorkomende aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar onze slokdarm. Dit leidt tot een branderig gevoel in de borststreek en keel.

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur? Kies dan uit deze kruiden om brandend maagzuur te voorkomen of te verzachten:

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn meerdere oorzaken van brandend maagzuur. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Ongezonde en vette voeding

Ongezonde en vooral vette voeding is een van de belangrijkste oorzaken van brandend maagzuur. Heb je regelmatig last van brandend maagzuur? Dan kun je best het gebruik chocolade, pittige kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap zoveel mogelijk beperken,

Een breuk in je middenrif

Het middenrif is een platte spier die je borstholte van je buikholte scheidt. In het middenrif bevindt zich een kleine opening, waardoor de slokdarm naar de maag loopt.

Als deze opening in je middenrif te groot is, kan de bovenkant van je maag een beetje boven je middenrif uitsteken. Zo vloeit er makkelijker zure maaginhoud terug in je slokdarm.

Te veel druk op de buik

Door overgewicht, verstopping of zwangerschap, is buikholte kleiner. Dat veroorzaakt een grotere druk waardoor je zure maaginhoud makkelijker terugstromen naar slokdarm.

Door overeten raakt je maag te vol en stroomt er makkelijker zure maaginhoud terug naar je slokdarm.

Een luie maag

In dit geval blijft het voedsel langer in je maag. Dit vergroot je risico op het terugvloeien van je maaginhoud naar je slokdarm.

Een luie maag komt veel voor bij diabetici.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden vergoot de kans het sluitspiertje van onze maag verslapt en dus minder goed sluit. Zure maaginhoud stroomt dan sneller weer terug in je slokdarm.

Roken en alcohol

Nicotine en alcohol zijn vaak oorzaak van een slap sluitspiertje verslapt.

Symptomen van brandend maagzuur

De symptomen van brandend maagzuur verschillen van persoon tot persoon. De belangrijkste klachten van brandend maagzuur zijn:

  • Een branderig gevoel in de borststreek of keel
  • Zure smaak in de mond
  • Zwarte ontlasting
  • Moeite met slikken
  • Hoesten of heesheid

Kruiden tegen brandend maagzuur

Gelukkig zijn er verschillende kruiden die brandend maagzuur verlichten. Deze kruiden hebben vaak ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die het spijsverteringsstelsel kunnen ondersteunen.

Gember

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en vermindert de aanmaak van maagzuur.

Het gebruikt gember tegen maagzuur in je gerechten, als supplement of in thee.

Kamille

Naast zijn sterk ontstekingsremmende werking vermindert kamille irritatie van je slokdarm. Het wordt vaak gedronken als thee voor verlichting van brandend maagzuur.

Zoethout

Zoethout verbetert vooral de gezondheid van je spijsvertering en werkt hoeststillend. Daarom wordt het vooral gebruikt bij het voorkomen of verlichten van krampen en tegengaan brandend maagzuur.

Je gebruikt engelwortel als thee, kauwtablet in een kruidenextract.

Engelwortel

De engelwortel werkt vooral ontspannende en kalmerende op het spijsverteringskanaal. Het regelt de aanmaak van maagzuur.

Drink dagelijks tot drie kopjes engelwortelthee of gebruik het als tinctuur.

Heemst

De slijmstoffen uit heemst beschermen en kalmeren je maagslijmvlies. Je gebruikt dit kruid in koude thee of in siroop.

Die een klein stukje heemstwortel in koud water en laat dit drie uur trekken. Regelmatig roeren, en daarna zeven.

Lavas

Deze vaste plant uit de schermbloemenfamilie wordt vooral in de keuken gewaardeerd vanwege zijn kruidige smaak. In de volksmond is dit aromatisch plantje vooral bekend als ‘maggikruid’.

De wortels van de plant worden gebruikt in thee en ondersteunen vooral onze spijsvertering.

Meng twee theelepels gehakte lavaswortel met 250 milliliter koud water. Kook dit mengsel en zeef het daarna onmiddellijk. Drink deze thee met kleine slokjes.

Moerasspirea

Een infusie van moerasspirea vermindert de aanmaak van teveel maagzuur waardoor het reflux kan voorkomen of verzachten.

Voor een infusie meng je dit kruid met kokend water. Na tien minuten kun je het mengsel zeven en de thee drinken.

Moerasspirea bevat van nature salicylzuur, een ingrediënt van het populaire Aspirine.

Moerasspirea is daarom ongeschikt voor zwangere vrouwen, voor vrouwen die borstvoeding geven of bij astma.

Karwij

Het effect van de karwij op onze spijsvertering werd wetenschappelijk bewezen.

Het voorkomt en verzacht brandend maagzuur maar ook een opgeblazen gevoel en allerlei spijsverteringsproblemen.

Artisjok

Deze groente heeft een eetbare bloemknop en zijn verkrijgbaar als extract. Artisjok stimuleert je spijsvertering, je gal en je lever.

In de groenten worden de heilzame ingrediënten uitgekookt. Gebruik daarom artisjok tabletten of capsules.

Andere natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur

Naast deze kruiden zijn er nog natuurlijke middelen die brandend maagzuur kunnen verlichten, zoals:

Appelazijn

Appelazijn helpt de pH-waarde in je maag in balans te brengen, waardoor de productie van maagzuur wordt geregeld.

Je neemt het verdunt in water en drinkt dit voor elke maaltijd.

Aloë vera-sap

Aloë vera-sap heeft een kalmerend effect op je spijsvertering en vermindert ontstekingen.

Zuivelproducten

Vooral melk en yoghurt brengen verlichting bij brandend maagzuur. Ze vormen namelijk een beschermlaag het slijmvlies van je slokdarm en het maagzuur.

Wat niet eten en drinken bij brandend maagzuur

Onderstaande tips verzachten ook brandend maagzuur:

  • Eet niet te veel
  • Doe iets aan je overgewicht
  • Beperk het gebruik van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, frisdranken en thee, maar ook van sinaasappelsap
  • Drink zo weinig mogelijk alcoholische dranken
  • Chocolade
  • Eet niet kort voor je naar bed gaat
  • Plaats het hoofdeinde van je bed hoger

Conclusie

Kruiden kunnen brandend maagzuur voorkomen of verzachten. Het vermijden van vetrijke voedingsmiddelen, zure voedingsmiddelen, kruidig eten, cafeïne, alcohol en chocolade helpt ook.

Raadpleeg altijd een arts of diëtist als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur. Die zal dan een individueel behandelingsplan opstellen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.