Een tekort aan kalium aanvullen is belangrijk om onze gezondheid te verbeteren en te behouden. Zo speelt kalium een hoofdrol bij het handhaven van de normale functie van cellen, zenuwen en spieren.
Daarnaast regelt het onze bloeddruk, bevordert een gezonde hartfunctie en houdt je vochtbalans in evenwicht. Maar wat als je kaliumvoorraad verstoord is?
Wat is de beste manier om je kaliumtekort aan te vullen?
Ben je regelmatig vermoeid ook al is daar geen aanwijsbare oorzaak voor? Ben je ‘s morgens niet uitgeslapen, vermoeid en heb je weinig zin om erin te vliegen? Dat is de kans groot dat je een ernstig kaliumtekort hebt.
Kruiden met de grootste concentratie kalium:
Wat is kalium?
Kalium is een elektrolyt. Die kan elektrisch geladen deeltjes geleiden wanneer opgelost in water. Het maakt deel uit van de macromineralen.
Vergeleken met andere mineralen hebben we er opvallend grotere hoeveelheden van nodig om onze gezondheid te behouden.
Zélf maken we geen kalium aan. Dat betekent dat we voor het aanvullen van onze voorraad kalium op onze dagelijkse voeding zijn aangewezen.
De invloed van kalium op onze gezondheid
Kalium speelt dus een cruciale rol bij het handhaven van de normale werking van verschillende lichaamsprocessen. Dit mineraal:
- Regulering van de bloeddruk: kalium verwijdert overtollig waardoor onze bloeddruk wordt verlaagd
- Gezonde hartfunctie: kalium is onmisbaar voor het genereren van elektrische impulsen die de samentrekking van het hart regelen
- Spierfunctie: kalium bevordert het samentrekken van onze spieren. Het voorkomt spierzwakte en spierkrampen
- Zenuwgeleiding: dit mineraal helpt bij het overbrengen van zenuwimpulsen. Dat is essentieel voor een gezond zenuwstelsel.
Oorzaken van een tekort aan kalium
Een tekort aan kalium heeft verschillende oorzaken, namelijk:
- Een ongezonde, eenzijdige voeding: met een tekort aan voeding rijk aan kalium
- Gastro-intestinale aandoeningen: zoals relatief langdurige diarree, braken of langdurig gebruik van laxeermiddelen kunnen leiden tot een kaliumtekort
- Nieraandoeningen: deze kunnen ervoor zorgen dat we niet in staat zijn om kalium goed op te nemen of vast te houden.
- Bepaalde medicijnen: sommige medicijnen, zoals diuretica (plaspillen), kunnen de uitscheiding van kalium via de urine verhogen
Symptomen tekort aan kalium
Een tekort aan kalium kan leiden tot verschillende symptomen en gezondheidsproblemen, waaronder:
- Spierzwakte en krampen
- Vermoeidheid en zwakte
- Hartkloppingen of hartritmestoornissen
- Hoge bloeddruk
- Frequente dorst en urineren
- Verlies van eetlust
- Obstipatie of verstopping
Tekort aan kalium aanvullen met de juiste voeding
Met een gezond, evenwichtig en vooral gevarieerd eetpatroon kun je een tekort aan kalium voorkomen of behandelen.
Voeding rijk zijn kalium staat hierbij uiteraard centraal. Dat zijn vooral:
- Groenten: en vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, spruitjes, alle groene koolsoorten, broccoli, witte bonen, snijbiet, postelein, tuin- en waterkers en tomaten
- Peulvruchten: vooral linzen, kikkererwten, alle soorten erwten, groentekiemen en maïs
- Vette vis: zoals wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, tarbot, heilbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis zijn belangrijke bronnen van omega-3 vetzuren
- Fruit: vooral bananen, abrikozen, meloenen, kersen, kiwi en rode bessen
- Aardappelen en zoete aardappelen
- Rauwe cacao
- Noten: voornamelijk pistachenoten, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten en walnoten
- Pitten: pompoen, zonnebloem- en pijnboompitten
- Zaden: lijnzaad
- Yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr
Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan kaliumrijke voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat je voldoende van dit essentiële mineraal binnenkrijgt. Het kan ook nuttig zijn om een arts of diëtist te raadplegen als je denkt dat je mogelijk een tekort aan kalium hebt, zodat zij je kunnen adviseren over de beste manier om het tekort aan te vullen.
Conclusie
Kalium is een essentieel mineraal en een bron van energie. Daarnaast is het onmisbaar voor verschillende lichaamsprocessen, waaronder het handhaven van een gezonde bloeddruk, hartfunctie, spiercontracties en zenuwgeleiding.
Een tekort aan kalium kan leiden tot verschillende symptomen en gezondheidsproblemen. Gelukkig kunnen we ons kaliumniveau verhogen door middel van de juiste voeding, zoals bananen, aardappelen, avocado’s, tomaten, zalm en spinazie.
Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen opneemt in je dagelijks eetpatroon om ervoor te zorgen dat je voldoende kalium binnenkrijgt voor een optimale gezondheid.