Groenten met weinig koolhydraten
Spread the love

Knoflook, dat is puur natuur. En toch wordt dit kruid nog altijd nogal ondergewaardeerd. Zeker als het om zijn invloed op ons lichaamsgewicht gaat. Dat heeft misschien te maken met de voor sommigen onaangename geur van knoflook. Dat weegt echter lang niet op tegen de vele gezondheidsvoordelen van knoflook.

Welke invloed heeft dit kruid op onze gezondheid en lichaamsgewicht?

Zo is knoflook nu al eeuwen populaire in de befaamde Chinese geneeskunde. Eindelijk zijn nu ook de westerse wetenschappers overtuigd van de vele voordelen van knoflook. Dat heeft het ongetwijfeld te danken aan de vele gezonde voedingsstoffen die dit kruid aan boord heeft. De typische geur en smaak van knoflook, wordt veroorzaakt door allicine.

Een geurloze en een zwavelhoudend bestanddeel dat knoflook zijn typisch doordringende geur en zijn smaak geeft. Als gevolg van de vele gezonde ingrediënten, beschermt knoflook ons tegen de schadelijke vrije radicalen. Deze brengen onze gezondheid in gevaar, en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces. Knoflook houdt ons jong en vitaal, en verkleint ons risico op veel veel voorkomende aandoeningen.

Gezond afslanken met knoflook?

Dit kruid heeft echter niet alleen een gunstige invloed op onze algemene gezondheid. Het doet ook nog wat anders, zo leerde veel wetenschappelijke studies. Knoflook past in ieder gezond eetpatroon, zelfs om meer vet verbranden en gemakkelijker af te vallen. Dat is uiteraard het gevolg van de vele gezonde voedingsstoffen in knoflook. Deze specerij barst van de gezonde voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, en  sterke antioxidanten:

  • Vitaminen: in knoflook vind je vooral vitaminen B1, B6 en vitamine C
  • Mineralen: waaronder ijzer, mangaan, fosfor, koper, calcium en selenium

Knoflook bevat ook weinig of geen calorieën

Zoals eerder al aangehaald, is allicine een belangrijk bestanddeel van dit populaire kruid. Dit geeft het zijn typische geur en smaak. Dat niet alleen. Allicine stimuleert ook onze vetverbranding. Belangrijk om verantwoord af te vallen zijn zeker ook de hoge concentratie aan voedingsvezels en de trage koolhydraten. Die helpen ons meer vet te verbranden en gezond gewicht te verliezen. Voedingsvezels en trage koolhydraten geven ons een langer verzadigingsgevoel, waardoor we automatisch minder eten. Eet dagelijks twee teentjes knoflook. Dit kruid past uitstekend in zowat alle recepten. Knoflook stimuleert bovendien onze stofwisseling, en ook dat maakt afslanken gemakkelijker. Dit kruid is zeker geen wondermiddel. Door dagelijks knoflook aan onze gerechten toe te voegen, zal je het resultaat  op je overgewicht vlug merken.

De belangrijkste voordelen 

Knoflook heeft niet alleen een gunstig effect op ons lichaamsgewicht. Zo zorgt het ook voor:

  • Een goede spijsvertering: alleen een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang maakt gezond afvallen mogelijk.
  • Een sterker immuunsysteem en een hogere natuurlijke weerstand: waardoor we beter beschermd zijn tegen verkoudheden, griep en tegen infecties van onze luchtwegen zoals bronchitis
  • Een evenwichtig cholesterolgehalte: verlaagt ons risico op aderverkalking en op levensbedreigende hart- en vaatziekten. Een gezond cholesterolniveau helpt ons ook meer vet te verbranden en gemakkelijker gewicht te verliezen
  • Verkleint ons risico op ‘ouderdomsziekten’ zoals Alzheimer en dementie: zijn vele sterke antioxidanten vertragen ons verouderingsproces, waardoor ziekten als Alzheimer en dementie minder kans krijgen zich te ontwikkelen
  • Zuivert ons lichaam: in de eerste plaats van zware metalen. Een zuiver lichaam, vrij van giftige afvalstoffen, verbrandt meer vet
  • Zorgt voor stevige botten: dankzij de aanwezigheid van calcium. Het beschermt ons daardoor tegen osteoporose
  • Geeft ons meer energie: en zorgt daardoor voor meer uithouding en betere sportprestaties
  • Kanker: als gevolg van zijn gezonde samenstelling, verkleint dit kruid de kans op veel voorkomende en agressieve soorten kanker waaronder borst-, darm-, eierstok-, prostaat- en slokdarmkanker
  • Natuurlijk antibioticum: met een sterke antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking. Het werpt zich dan ook meer en meer op als een natuurlijk antibioticum
  • Geur verbeteren: doe je gemakkelijk door de dit kruid te combineren met peterselie. Het is dus gemakkelijk om het in ons gezond eetpatroon in te passen. We gebruiken dit kruid zowel alle mogelijke (vlees) gerechten,  en in soepen en sauzen.

Dit is in verschillende vormen verkrijgbaar. Naast verse knoflook, is het ook terug te vinden in een soort gladde pasta’s, in poeders en als voedingssupplement.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.