Jeneverbessen
Spread the love

Jeneverbessen worden niet alleen gebruikt voor het maken van jenever. Als je er niet te veel van gebruikt zorgen ze ook voor heel wat gezondheidsvoordelen. Ben je een stresskip, en word je regelmatig overvallen door angst? Dan heb je zeker behoefte aan kalmte en rust. Dat kunnen deze jeneverbessen je bieden. Maar ze zorgen voor nog meer gezondheidsvoordelen. Ze zijn dan ook rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, eiwitten en trage koolhydraten.

Wat kunnen deze jeneverbessen nog voor je gezondheid betekenen?

Jeneverbessen kennen we vooral als pittige smaakmaker in onze keuken. Naast het maken van jenever zorgen ze voor een pittig en bitterzoet aroma aan heel wat gerechten. Daarom wordt deze specerij vooral gebruikt in allerlei marinades of in gerechten met een lange kooktijd zoals stoofpotjes.  Maar wist je dat die kleine besjes ook heel wat voor je gezondheid kunnen betekenen?

Wat zijn jeneverbessen eigenlijk?

De naam jeneverbes is misleidend. Het zijn geen bessen maar droge, rijpe katjes die we vooral aan coniferen uit de cipresfamilie vinden. Duitsland is een belangrijke leveranciers van jeneverbessen van de hoogste kwaliteit.

Kruidig en toch verfrissend

Jeneverbessen hebben tegelijk een kruidige, bittere en toch frisse smaak. Door ze samen langdurig met je gerechten mee te koken komt hun milde zoete toetsen vrij. Daarom combineren ze uitstekend met allerlei stoofgerechten, ragouts en marinades en bij vlees en vooral wild. Je vermaalt de specerij vlak je het aan je gerecht toevoegt. Zo neutraliseert het de intensive smaak ervan. Je gebruikt deze bessen ook voor het op smaak brengen van verse groenten zoals rode bieten en bij peterselie, laurier en selderij.

Jeneverbessen zijn ook gezond

Wist je dat naast al deze voordelen in de keuken deze jeneverbessen ook heel wat gezondheidsvoordelen bieden? Zowel de besjes als het hout van de struik kunnen als medicijn worden gebruikt.

Gezond afvallen met jeneverbessen

Dankzij deze vochtafdrijvende en zuiverende werking helpen deze bessen ons ook meer vet verbranden en makkelijker afvallen. Daarom passen ze in elk gezond eetpatroon. Je kunt hun werking nog versterken met het gebruik van een natuurlijke fat burner of vetverbrander. Zoals je verder kunt lezen helpen ook goed functionerende spijsvertering, een gezonde darmflora en een evenwichtige vochtbalans ons sneller aan een gezond gewicht.

Sterke antioxidanten voor een gezonde spijsvertering

Jeneverbessen zijn rijk aan de sterkste antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze kunnen niet alleen je lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress. Vrije radicalen kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Helpen bij gewrichtsaandoeningen

Jeneverbessen versnellen het uitscheiden van urinezuur. Deze afvalstof is een belangrijke oorzaak van allerlei gewrichtsaandoeningen en vooral van artrose, gewrichtsontsteking, jicht en van spier- en peesontsteking.

Jeneverbessen zorgen voor een evenwichtige vochthuishouding

Dankzij zijn sterke vochtafdrijvende werking houden jeneverbessen ons vochtgehalte in evenwicht. Dat is belangrijk voor diegenen die makkelijker willen afvallen. Dankzij deze vochtafdrijvende werking zuiveren ons van alle giftige afvalstoffen die zich constant in onze lichaamsweefsels in onze organen ophopen. Door deze reinigende werking werken jeneverbessen mee aan een gezonde darmflora.

Voorkomen nierstenen

Daardoor kunnen jeneverbessen ook pijnlijke nierontsteking, nier- en blaasstenen maar ook blaas- en urinebuisontsteking voorkomenen. Dit danken we aan het feit dat de meeste soorten bessen onze urine nog zuurder maken.

Jeneverbessen voorkomen ook huidproblemen

Naast een natuurlijke verjongingskuur voor onze huid, kunnen jeneverbessen veel voorkomende huidproblemen zoals ace, huiduitslag, rimpels, ouderdomsvlekjes, kraaienpootjes en donkere wallen onder de ogen helpen voorkomen.

Spijsvertering

Jeneverbes stimuleren ook de werking van onze spijsvertering. Door de aanwezigheid juniperine helpt de jeneverbes ook tegen een opgeblazen buik na elke warme maaltijd en tegen winderigheid.

Verzachten keelpijn

Het kauwen op een jeneverbes verbetert de doorbloeding van onze slijmvliezen gestimuleerd. Dat verzacht keelpijn, verwijdert slijm en werkt hoeststillend.

Verbeteren je doorbloeding en bloedcirculatie

Deze bessen zorgen ook voor een betere doorbloeding en bloedsomloop of bloedcirculatie. Dat zorgt voor extra zuurstofrijk in ons bloed. Een gezonde bloedcirculatie is onmisbaar om lichaamscellen van voldoende zuurstof te voorzien. Daarnaast zorgt een goede bloedcirculatie voor de aanvoer van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels, eiwitten, hormonen en andere nutriënten.

Voorkomen levensbedreigende aandoeningen

Een gebrekkige doorbloeding leidt dit tot zuurstoftekort in het lichaamsweefsel en schade aan onze weefsels. Dat is een belangrijke oorzaak van aderverkalking, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

Jeneverbessen gebruiken  

Hun verfrissende en aangename smaak komt pas vrij wanneer je de bessen zacht plet. Voor een heerlijke en smaakvolle saus bij je gerechten met rund- en lamsvlees meng je ze met een scheutje rode wijn, champignons, uien en verse kruiden.

In vruchtensappen

Voeg de besjes ook toe aan sapjes of siropen en combineer dit met je zelf gemaakte fruitsalades. Breng zuurkool voortaan op smaak met jeneverbessen. Geplet passen ook uitstekend in terrines. Samen met enkele laurierblaadjes gebruik je deze besjes ook als garnering van je gerechten.

Hoeveel bessen eten?

Te veel jeneverbessen gebruiken is geen goed idee. Ze kunnen dan je nieren irriteren. Daarom gebruik je best nooit meer dan drie jeneverbessen per dag.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Jeneverbessen helpen niet alleen tegen stress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole