Wat zijn de belangrijkste oorzaken van veroudering?

Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[bftpro-form-start 1]

Je Naam:[bftpro-field-static name]
*Je Email:[bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”] [bftpro-form-end 1]

We willen allemaal zo lang mogelijk gezond  oud worden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Met een gezond leef- en eetpatroon en voldoende beweging slagen we daar gedeeltelijk in, maar eens komt het keerpunt waarbij ons verouderingsproces  niet meer af te stoppen is, met het gekende gevolg. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van veroudering en hoe kunnen we ons verouderingsproces vertragen?

We willen toch allemaal gezond oud worden? Met een gezonde voeding kan je het verouderingsproces afremmen, maar niet stoppen

 

We leven steeds langer. Voor mannen bedraagt de gemiddelde leeftijd 80 en voor vrouwen bijna 85 jaar. Met een gezonde voeding, een aangepast leefpatroon en voldoende lichaamsbeweging kunnen we zelf veel doen om om onze gezondheid zo lang mogelijk op peil te houden. De oorzaken van veroudering zijn uiteenlopend. Je genen spelen daarbij uiteraard een belangrijke rol, maar zéker geen hoofdrol.  De resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding er voor kan zorgen dat erfelijk bepaalde ziekten kunnen afgeremd worden. Je bent dus voor een deel zelf verantwoordelijk voor je snelheid van je verouderingsproces.

Progerine vergiftigd je cellen

Wetenschappers ontdekten recent een nieuw mechanisme dat onze veroudering in de hand werkt. Daarbij speelt progerine, een giftig eiwit, een belangrijke rol. Wetenschappers aan het Amerikaanse Human Genome Research Institute stelden tijdens hun onderzoeken vast dat progerine onze lichaamscellen langzaam maar zeker vergiftigt. Met als resultaat dat je lichaamscellen uiteindelijk stoppen met zich te delen en afsterven.

Met een gezond eet- en leefpatroon en voldoende beweging kunnen we ons verouderingsproces vertragen

Antioxidanten tegen vrije radicalen

Je levensverwachting hangt ook in belangrijke mate af van de vrije radicalen die je voortdurend bedreigen, ziek maken en je verouderingsproces in de hand werken. Deze vrije radicalen zijn agressieve chemische stoffen die ons leven lang in ons lichaam aangemaakt worden als gevolg van je natuurlijke stofwisseling. Dit preoces is bijzonder schadelijk voor je DNA.  Antioxidanten zijn ons belangrijkste wapen in onze strijd tegen deze vrije radicalen. Hierbij is een gezond eet- en leefpatroon erg belangrijk.  De sterkte antioxidanten vind je ongetwijfeld in verse biologische rauwe groenten en fruit. Biologisch geteelde groenten zijn in principe niet of bitter weinig verontreinigd  door verdelgingsmiddelen die barsten van de vrije radicalen.

De sterkste antioxidanten vind je in:

Zwarte bessen leveren ons de sterkste antioxidanten
  • Fruit: rode druiven, bosbessen, veenbessen, zwarte bessen en goji bessen, kiwi ‘s, sinaasappelen, mango ‘s, bramen, frambozen, aardbeien, moerbeien en in kersen.
  • Groenten: broccoli, rode en oranje paprika’s, spruitjes, rode uien, zoete aardappelen, waterkers, tomaten, wortelen, bonen, pinda’s en artisjokken.
  • Superfoods: als rauwe cacao (onverhitte cacao), goji bessen en acai poeder.
  • Vrije radicalen: zoveel mogelijk beperken door niet te roken, zo weinig mogelijk vlees van op de barbecue te eten en de consumptie van bijzonder schadelijke transvetten te beperken.

Ontstekingen

Wetenschappelijke onderzoeken toonden eveneens aan dat ook allerlei ontstekingen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van  ouderdomsziekten zoals kanker, diabetes en de Ziekte van Alzheimer.

Ontstekingsremmende voeding:

  •  Vette vis: zalm, paling, makreel, haring, sardienen en ansjovis.
  • Omega 3 vetzuren: zijn vooral aanwezig in vete vis, in alle groene bladgroenten, in walnoten, lijnzaadolie, algenolie en in pure chocolade.
    Bij de groenten zijn vooral de groene bladgroenten sterke aanraders om je antioxidanten op peil te houden
  • Kruiden:  Kurkuma, kaneel, komijn, gember, saffraan, kruidnagels, steranijs, bieslook, kamille, munt, rozemarijn, peterselie, salie, laurier heeft ontsmettende eigenschappen en chilipeper.
  • Koude persing olijfolie: teunisbloemolie en borage olie.
  • Bakken en braden: maak daarvoor uitsluitend gebruik van kokosvet.
  • Beweging: een gezonde manier om allerlei ontstekingen te voorkomen is extra bewegen.

Suikerrijke voeding

In een gezond voedingspatroon horen suiker en alle zoetigheden niet thuis. Wanneer deze suikers worden vermengd met eiwitten en vetten ontstaat er glycatie, dat je verouderingsproces extra stimuleert. Je kan dit proces alleen maar voorkomen door de consumptie  van suiker en alle suikerhoudende voeding zoveel mogelijk te beperken.

Stress werkt het ontstaan van (chronische) ontstekingen in de hand. Ontstekingen zijn een van de voornaamste oorzaken van veroudering

Stress

Stress brengt niet alleen je lichamelijke en psychische gezondheid in gevaar. Stress heeft ook een negatieve invloed op je verouderingsproces. Bij stress komen er in je lichaam heel wat hormonen vrij die je hartslag versnellen en je bloeddruk doen stijgen. Je lichaam reageert hierop door de aanmaak van extra cortisol. Op die manier probeert het je hormonen weer in evenwicht te brengen. Het voortdurend aanmaken van cortisol veroorzaakt extra gezondheidsproblemen. Wetenschappers ontdekten dat op een gezonde manier omgaan met stress een van de belangrijkste voorwaarden is om lang en gezond te leven. Stress veroorzaakt immers allerlei ontstekingen en die maken je vlugger verouderen.

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.