Je hormonen in balans brengen
Spread the love

Je hormonen in balans brengen is nodig om je gezondheid te verbeteren. Verstoorde hormonen zijn vaak een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte gezondheidsproblemen. Denk hierbij vooral aan aderverkalking, hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes.

Wat kun je zelf doen om je hormonen weer in balans te brengen?

Hormonen zijn stoffen of neurotransmitters die via het bloed, onze organen en lichaamsweefsels terecht komen.  Ze werken op lange termijn en beïnvloeden vele lichaamsprocessen zoals je metabolisme of vetverbranding, je lichamelijke ontwikkeling, je slaapproces, stressniveau en zelfs je humeur.  Ze zijn tegelijk een belangrijke bron van energie, en vergroten onze spiermassa. Hoe meer en sterker je spieren, hoe meer vet je verbrandt en hoe makkelijker je afvalt.

Soorten hormonen

We beschikken over honderden hormonen. De belangrijksten zijn het mannelijke hormoon testosteron en het vrouwelijke oestrogeen. Leptine helpt meer opgeslagen vet te verbranden, terwijl ghreline ons hongergevoel regelt. Cortisol vermindert stress, een belangrijke oorzaak van overgewicht.

Melatonine zorgt voor een gezonde slaap

Melatonine zorgt voor een verkwikkende slaap. Dit hormoon zorgt ervoor dat we snel inslapen. Naarmate de dag vordert maken we minder melatonine aan waardoor we slaperiger worden.

Verstoorde hormonen herkennen

Verstoorde hormonen herken je vooral aan:

 • Overgewicht 
 • Moeilijk of geen overgewicht verliezen
 • Onbeheersbare (vr)eetbuien
 • Slaapproblemen
 • Plotse stemmingswisselingen
 • Allerlei huidproblemen zoals acne, een droge huid
 • Een constant hongergevoel waardoor je dag en nacht kunt eten
 • Onregelmatige menstruatie
 • Gebrek aan energie, vermoeidheid en chronische vermoeidheid
 • Stress

Oorzaken van verstoorde hormonen

De belangrijkste oorzaak van verstoorde hormonen is een ongezond eet- en leefpatroon met veel suiker en vet en te weinig lichaamsbeweging, een ongezonde darmflora, een slechte werking van je lever, te weinig slaap, een tekort aan ontspanning en teveel stress een ongezonde.  Verstoorde hormonen hebben meerdere oorzaken.

Je hormonen in balans brengen met natuurlijke voeding

Natuurlijke voeding is naast verse groenten en fruit ook onbewerkte noten, zaden en pitten, volkorengranen en volkoren producten zoals alle soorten volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

Met meer vitamine B

Heb je regelmatig last van stress? Wist je dat vitamine B je stressbestendiger maakt? Vitamine B zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook in zeewier, spirulina en chlorella.

Verhoog je concentratie aan vitamine B met het dagelijks gebruik van een voedingssupplement.

Met meer vitamine D

Naast vitamine B bevat onze voeding ook te weinig vitamine D. We maken deze vitamine uitsluitend aan door het zonlicht. Onze voeding bevat slechts erg kleine hoeveelheden vitamine D. Je vindt het vooral in vlees, vette vis, zuivel en in paddenstoelen.

Gebruik daarom dagelijks een voedingssupplement met vitamine D.

Je hormonen in balans brengen met magnesium

Magnesium wordt niet voor niets hét stresshormoon bij uitstek genoemd. Probleem is dat onze moderne voeding steeds minder gezonde voedingsstoffen, en dus ook minder magnesium bevat. Magnesium vind je vooral in alle groene bladgroenten, alle soorten bonen, in noten, zaden en pitten en

Je kunt dit extra ondersteunen met een natuurlijk voedingssupplement met magnesium.

Je hormonen in balans brengen met gezonde vetten

Gezonde en natuurlijke vetten verlagen je hongergevoel en je insulineresistentie. Deze gezonde vetten vind je vooral in:

 • Vette vis: vooral in wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heil- en tarbot, in makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: onbewerkt betekent ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
 • Avocado
 • Plantaardige vetten: zoals olijf-, kokos- lijnzaad- en sesam- en notenolie

Deze gezonde, onverzadigde vetten en vetzuren zoals omega-3 vetten geven je een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor je minder snel weer honger hebt en zo automatisch minder eet en makkelijker afvalt. Gezonde vetten zijn een belangrijke bron van energie.

Ongezonde vetten

Naast gezonde zijn er ook ongezonde vetten. Dat zijn vooral verzadigde vetten en transvetten. Die vind je vooral in vlees afkomstig van herkauwers, melk, harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in snoep, koekjes en gebak. Je vermijdt deze vetten best zoveel mogelijk.

Je hormonen in balans brengen met meer hoogwaardige eiwitten

We maken zelf geen eiwitten aan. We halen ze uit wat we dagelijks eten. Eiwitten zijn onmisbaar voor een grotere spiermassa. Wist je dat spieren meer vet doen verbranden en makkelijker doen afvallen? Dat doen ze zelfs in rust en terwijl je slaapt. Eiwitten zijn ook rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Deze proteïnen of eiwitten zorgen ook voor een snel en langdurig voldaan gevoel.

Voor hormonen in balans heb je dagelijks tussen de twintig en dertig gram eiwitten nodig. Je vindt deze eiwitten vooral in:

 • Eieren
 • Vette vis: voornamelijk in wilde zalm, tonijn, paling, schol en schelvis, in heil- en tarbot, makreel en sardienen, in sprot, haring en in ansjovis
 • Onbewerkt vlees: zoals magere biefstuk en rosbief en zeker in kip en kalkoen
 • Groene bladgroenten: en zeker in spinazie, spruitjes, andijvie, in alle groene koolsoorten, Chinese kool, bloemkool en broccoli en in tuin- en waterkers
 • Peulvruchten: dat zijn vooral doperwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten
 • Noten: vooral amandelen
 • Volkorengranen: vooral haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Zuivel en zuivelproducten: voornamelijk in magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toevoegingen en in smeerkaas
 • Zaden: pompoen

Je hormonen in balans brengen met kruiden

Verse kruiden helpen je ook om je hormonen weer in evenwicht te brengen. Dat zijn vooral basilicum, kaneel, gember, kurkuma, knoflook, komijnzaad, marjolein, ashwagandha, zilverkaarswortel, Castleberry en ginkgo.

Je hormonen in evenwicht brengen met deze extra tips:

 • Drink dagelijks minstens twee liter water
 • Eet groen en natuurlijk: minstens 300 gram verse groenten en twee verschillende stukken fruit per dag
 • Neem regelmatig ontspanning
 • Slaap voldoende: acht uur per nacht is ideaal
 • Beweeg meer: heb je een zittend werk en sport je weinig of niet? Dan volstaat een half uurtje wandelen, fietsen of joggen per dag. Doe dit ook bij slecht weer en in de winter.
 • Drink minstens twee liter water per dag. Dat spoelt je lichaam schoon van alle giftige afvalstoffen. Een zuiver lichaam is een gezond lichaam. Gezonde alternatieven zijn zelfs gemaakte smoothies en kruidenthees zoals groene thee.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole