Spierkrampen voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ze komen trouwens veel meer voor dan je denkt, ook ‘s nachts. Spierkrampen zijn vooral vervelend en onschuldig. Ze verdwijnen meestal ook spontaan. Vaak zijn spierkrampen een belangrijke oorzaak van een tekort aan energie en daaraan gekoppelde vermoeidheid door gebrek aan slaap.
Met welke natuurlijke voeding kun je deze spierkrampen voorkomen?
Spierkrampen hebben meerdere oorzaken. Ze zijn lang niet altijd het gevolg van een tekort aan beweging of van stress. Wat je eet, heeft een grotere invloed op spierkrampen dan je denkt.
Oorzaken van spierkramp
Spierkrampen doen zich overal in voor. Meestal hebben vooral de achterkant van je benen en je dijen, je voeten, armen en benen er last van. Als je regelmatig last hebt van spierkramp gaat dit in vele gevallen samen met spierpijn, spierspanning en stijfheid. Om spierkramp te voorkomen is het nodig de oorzaken ervan te achterhalen. De belangrijkste oorzaken van spierkramp zijn:
- Overgewicht
- Te zware en langdurige inspanningen
- Een gebrek aan beweging
- Spierletsel(s)
- Spiermoeheid
- Een verstoorde stofwisseling
- Een te hoog melkzuurgehalte
- Een tekort aan sommige mineralen: vooral magnesium, calcium, kalium en natrium
- Vaataandoeningen
- Het overmatig gebruik van alcohol
- Je leeftijd
- Een verstoorde zuurstoftoevoer naar bepaalde spieren of spiergroepen
- Een tekort aan vocht, zout- en -of eiwitten
- Sterke temperatuurschommelingen
- Nieraandoeningen
- Problemen met je spijsvertering
- Zwangerschap
- Een slechte (slaap)houding
Nachtelijke spierkrampen
Deze zijn vaak het gevolg van diabetes, een verstoord cholesterolgehalte, een ruggenmergletsel als gevolg van de ziekte van Parkinson, maagzweren of het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals maagzuurremmers.
Spierkrampen voorkomen met een gezond eet- en leefpatroon
Dat bestaat vooral uit natuurlijke voeding zoals veel verse groenten of voeding rijk aan vitaminen, mineralen en hoogwaardige eiwitten. En wist je dat ook verse kruiden spierkrampen kunnen voorkomen?
Spierkrampen voorkomen met magnesiumrijke voeding
Een belangrijke oorzaak van spierkrampen is een tekort aan mineralen, vooral magnesium. Dat vinden we vooral in groene bladgroenten. Denk hierbij aan spinazie, andijvie, alle slasoorten, groene kolen, broccoli, spruitjes en aan tuin- en waterkers.
Peulvruchten
Magnesium vinden we ook in peulvruchten. Dat zijn vooral erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten. Maar ook snijbiet, pompoenpitten, amandelen, zwarte bonen, avocado, vijgen, bananen, pure chocolade, in vette vissoorten en seafood zoals zeewier, kelp, algen, spirulina en chlorella vinden we relatief veel magnesium.
Spierkrampen voorkomen met calcium
Calcium is een ander mineraal dat ons helpt spierkrampen voorkomen. Groenten zoals spinazie, radijzen, rammenas, broccoli, postelein, groene koolsoorten, selder en raapstelen zijn belangrijke bronnen van calcium. Maar ook fruit en zeker dadels, vijgen, appelen, abrikozen, pruimen en kiwi’s en alle vette vissoorten hebben calcium aan boord.
Foliumzuur
Dit vinden we je vooral in orgaanvlees zoals lever, niertjes en hersenen, in gistextract, groene bladgroenten, aardbeien, peulvruchten en in verrijkt brood en ontbijtgranen.
Foliumzuur helpt niet alleen tegen spierkrampen. Deze vitaminen is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en zij die snel zwanger willen worden. Foliumzuur vermindert zwangerschapsproblemen, voorkomt vroeggeboorten en ernstige afwijkingen bij je baby zoals een open ruggetje en een hazenlip.
Vitamine E
Ook deze vitaminen is belangrijk om spierkrampen te voorkomen. Je vindt vitamine E vooral in onbewerkte noten (amandelen en hazelnoten), in onbewerkte zaden en pitten, in olijfolie, snijbiet, groene bladgroenten, in olijven, boerenkool, avocado en in papaja.
Spierkrampen voorkomen met ijzer
Dit mineraal is vooral aanwezig in vlees en zeker in rood vlees, in kip en kalkoen, in vette vissoorten, zeewier, kelp en algen, in spirulina en in chlorella, in groene bladgroenten en in asperges, artisjok, bieten, paardenbloem, zoete aardappelen, in tomaten, peulvruchten en in fruit. Vooral meloenen, rozijnen, dadels, vijgen, zwarte bessen, abrikozen, perziken, aardbeien en frambozen.
Extra tips tegen spierkrampen
- Voldoende water te drinken: minstens 2,5 liter per dag
- Neem een warm bad voor je gaat slapen
- Draag losse kleding
- Voorkom stress door regelmatig te ontspannen en voldoende te slapen
Spierkrampen voorkomen met natuurlijk eten en drinken: water met ginkgo biloba
Ingrediënten: vier eetlepels ginkgo biloba en 200 milliliter water
Bereiding
- Meng de ginkgo biloba met het water en breng dit mengsel aan de kook
- Laat het daarna een tijdje ‘trekken’ en zeef dit drankje
- Drink dit dagelijks
Met etherische olie en kruiden
Ingrediënten: etherische olie van rozemarijn, eucalyptus en olijfolie
Bereiding
- Meng deze ingrediënten in gelijke delen en verwarm dit tussen je handen
- Wrijf het op de verkrampte lichaamsdelen
- De warmte van de gebruikte oliën werken pijnstillend
Met een mengsel van honing en appelazijn
Ingrediënten: een eetlepel onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van de imker, een eetlepel appelazijn en 200 milliliter warm water
Met mosterdzaad
Ingrediënten: een theelepel mosterdzaad en een liter water
Bereiding
- Doe het mosterdzaad bij het water en breng het zachtjes aan de kook
- Vul je bad met warm water en giet het mengsel erin.
- Geniet van dit bad tot het water is afgekoeld
Spierkrampen voorkomen met laurier en kaneel
Ingrediënten: een handvol laurierbladeren, een snufje kaneel en 200 milliliter water
Bereiding
Zet thee van de ingrediënten, zeef het en drink dit dagelijks gedurende één week