Concentratie verbeteren
Spread the love

Je concentratie verbeteren is nodig voor betere prestaties. Wil je je voortaan beter concentreren? Let dan op wat je eet. Wat je dagelijks eet, heeft namelijk een belangrijke invloed op de kwaliteit van je concentratie. Wil je ook je concentratie verbeteren op een natuurlijke manier om beter te presteren? Dan wordt een natuurlijk voedingssupplement met een combinatie van Rhodiola, L-theanine, zink en cafeïne sterk aangeraden.

Wat moet je wél en wat niet eten om je concentratie te verbeteren?  

We hebben het allemaal wel eens moeilijk om ons te concentreren. Je bent dan snel afgeleid zodat je je moeilijk je aandacht kunt vasthouden. Concentratieproblemen zijn niet leeftijdsgebonden. Zo hebben kinderen met concentratieproblemen vaak af te rekenen met leerproblemen. Er zijn meerdere oorzaken van een slechte concentratie. Een tekort aan energie als oorzaak van een verminderde concentratie komt veel voor. Gelukkig kun je zelf veel doen om je concentratie te verbeteren. Met een goede concentratie ben je alerter en dat heeft dan weer een positieve invloed op je gezondheid.

Oorzaken van slechte concentratie

Concentratiestoornissen zoals ADHD of ADD zijn vaak aanleiding tot een slechte concentratie. Je bent dan snel afgeleid en hebt het moeilijk zijn om je lang op een bepaald onderwerp te concentreren. Ben je in dit geval? Dan ben je ook vaak hyperactief. Maar er zijn nog andere oorzaken van een gebrekkige concentratie. Dat gaat van slaapproblemen tot zelfs een depressie en een burn- out. Slaaptekort leidt al vlug tot vermoeidheid, en dan is het vaak lastig om overdag constant je aandacht vast te houden. De belangrijkste oorzaken van een ondermaatse concentratie zijn vooral:

 • ADD of ADHD
 • Stress
 • Het langdurig gebruik van sommige medicijnen
 • Tekort aan voedingsstoffen

Geheugentraining kan je concentratie verbeteren

Je concentratie verbeteren kan op meerdere manieren. Met een verminderde concentratie kun je Daarvoor bestaan verschillende concentratie tips. Met een verminderde concentratie kun je sneller vergeten. Concentratie is een cognitief proces. Dat kun je eventueel verbeteren met een typische hersen- of geheugentraining en concentratiespelletjes.

Je concentratie verbeteren met een mindfulness training en meer beweging 

Zo leer je je te focussen op een bepaald thema. zodat je leert je gedachten te richten op één enkel idee. Meer bewegen heeft ook een gunstig effect op je concentratie. Naast een betere doorbloeding van je hersenen verlaagt dit ook de aanmaak van je cortisol of het stresshormoon. Bij alle soorten stress (werkstress, stress bij relatieproblemen of verlies van een dierbare) maak je nog meer cortisol aan zodat je stress nog verhoogd. Een half uurtje wandelen, fietsen of joggen volstaat vaak om je concentratie te verbeteren.

Je concentratie verbeteren met een aangepast eetpatroon

Maar wist je dat je je concentratie ook kunt verbeteren met een aangepast, natuurlijk eetpatroon met veel vitaminen en mineralen. Voldoende ontspanning en rust kunnen ook je concentratiestoornissen verbeteren.

De Schijf van vijf

Volgens het Voedingscentrum kun je met een aangepaste voeding wel degelijk je concentratie verbeteren. Eten volgens de bekende Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je alle nodige voedingsstoffen opneemt voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hier wringt precies het schoentje. We eten steeds minder gezond als gevolg van tijdgebrek. Door bepaalde voedingsmiddelen te eten of te drinken kunnen we hier wat aan doen.

Je concentratie verbeteren met koffie

Dagelijks niet meer dan vier kopjes koffie drinken is goed voor je gezondheid. Dat komt door cafeïne, het voornaamste bestanddeel van koffie. Cafeïne is een stof die je concentratie verbetert en je over je vermoeidheid heen helpt. Het geeft je namelijk extra energie waardoor je alerter bent en je beter concentreert. Drink echter nooit meer dan vier kopjes koffie per dag. Meer koffie drinken heeft namelijk een averechts effect. Dat zorgt voor rusteloosheid, hoofdpijn, angst en voor slaapproblemen.

Volkoren granen en producten

Voedingsmiddelen waar je niet zou aandenken om je concentratie te verhogen zijn volkorengranen en volkorenproducten. Ze zorgen voor meer energie gedurende een langere periode. We hebben het dan vooral over volkorengranen en volkorenproducten. Ze verlagen daar bovenop je risico op aderverkalking, hard- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en diabetes. In tegenstelling met toegevoegde suikers doen volkorengranen en – producten je glucosegehalte langzaam stijgen. Ze geven hun energie geleidelijk af. Je ontbijt bestaat dus best uit volkorengranen en- of alle soorten volkorenbrood. De beste volkorengranen zijn vooral:

 • Haver
 • Zemelen
 • Boekweit
 • Gierst
 • Quinoa

Avocado en alle groenten

In avocado vinden we vooral vitamine K en kalium. Beiden hebben een positief effect op je bloeddruk. Ze verlagen een hoge bloeddruk waardoor zuurstof makkelijker je hersenen bereikt. Avocado’s bevatten veel gezonde vetten. Dat zijn onverzadigde vetten en vetzuren zoals omega-3. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende groenten te eten. Zo geniet je maximaal van hun gezondheidsvoordelen.

Eet wekelijks minstens een keer vis

Vis en vooral vette vis heeft een hoge concentratie van deze omega-3 vetzuren. Ze zijn niet alleen het uitgelezen voedsel voor je hersenen. Ze bevorderen tegelijk ook de gezondheid van je bloedvaten en van je hart. Vette vissoorten zijn vooral:

 • Wilde zalm
 • Tonijn
 • Paling, schol en schelvis
 • Heil- en tarbot
 • Dorade
 • Makreel
 • Sardienen,
 • Sprot
 • Haring en ansjovis

Vers fruit

Vers fruit helpt je beter concentreren en verlaagt je risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker. Iedere fruitsoort bevat zijn eigen, specifieke voedingsstoffen. Varieer daarom zoveel mogelijk bij het eten van fruit. Je eet het niet onbeperkt zoals groenten. Fruit bevat namelijk fruitsuiker. Die zijn gezonder dan toegevoegde suikers, maar het blijven nog altijd suiker. Eer daarom niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. En als je makkelijker wilt afvallen beperk je je fruitconsumptie best tot maar één stuk.

Je concentratie verbeteren door genoeg water te drinken

Water helpt je niet alleen makkelijker afvallen. Het voorkomt uitdroging, spoelt je lichaam schoon van alle giftige afvalstoffen en verbetert naast je lichamelijke ook je mentale gezondheid zoals je concentratie en je geheugen. Volwassenen drinken bij normale inspanningen bij voorkeur twee liter water per dag, koffie en thee zonder suiker inbegrepen.

Je concentratie verbeteren met kruiden: Ginseng

Ginseng is een belangrijke bron van energie. Het stimuleert tegelijk je hersenfunctie met een betere concentratie als gevolg.

Salie

Dit kruid draagt bij tot een merkbare verbetering van je concentratie. Dat danken we aan de aanwezigheid van plantaardige stoffen zoals luteïne, rozemarijnzuur, kamfer, quercetine en apigenine. Van salie is ook bekend dat het je humeur en alertheid verbeterd en eventuele vermoeidheid verminderen.

Guarana

We vinden guarana steeds meer in populaire energiedrankjes. Daar de aanwezigheid van cafeïne, saponinen en tannines heeft guarana een sterk stimulerende werking met een positieve invloed op onze hersenen.

Pepermunt

Net zoals rozemarijn heeft ook pepermunt heeft heel wat etherische olie aan boord. Wetenschappelijke studies toonden aan dat deze ons concentratie stimuleren met een beter geheugen en extra energie als resultaat gevolg.

Rhodiola rosea

Dit voedingssupplement verhoogt je energieniveau en verbetert zowel je concentratie als je humeur.

Ashwagandha

Dit populair voedingssupplement kan je prestaties verhogen en je cognitieve functie verbeteren. Het verbetert tegelijk je slaap en je geestelijke gezondheid.

Concentratie verbeteren met deze voedingssupplementen

Omega-3 vetzuren

Dit zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. EPA en DHA komen voornamelijk voor in vette vis. Daarnaast vinden we EPA en DHA ook in schaal- en schelpdieren zoals mosselen, oesters, garnalen en krab en in seafood zoals algen, kelp, zeewier en krill. ALA treffen we vooral aan in allerlei plantaardige oliën. Ons lichaam zet dit beperkt om in EPA en DHA.

De gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren

Deze omega-3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen van onze hersenen en betekenen heel wat voor zowel onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze vetzuren:

 • Verbeteren onze concentratie en geheugen
 • Dragen bij tot een normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen
 • Houden het vetgehalte (triglyceriden) in ons bloed op een gezond peil
 • Zorgen voor een gezonde bloeddruk
 • Beschermen ons tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een onevenwichtig cholesterolgehalte en diabetes

Ginkgo biloba

Als boom maakt Ginkgo Biloba deel uit van de meer bekende coniferen. Zijn bladeren bevatten vooral sterke antioxidanten. Deze stoffen zoals flavonoïden en lactonen beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Ginkgo Biloba stimuleert ook de doorbloeding van onze hersenen.

Je concentratie verbeteren met mineralen: IJzer

We vinden dit belangrijk materiaal vooral in rood vlees, in orgaanvlees zoals levertjes, niertjes en hersenen van gevogelte en in linzen. IJzer heeft veel functies en zorgt voor het in stand houden van een goede cognitieve functie. IJzertekort leidt vooral tot vermoeidheid. Je kunt je voorraad aan ijzer regelmatig aanvullen met een gezond en natuurlijk eetpatroon met veel groenten. Dat kun je ondersteunen met het gebruik van een supplement op basis van ijzer.

Zink

Dit mineraal zorgt voor een goede stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het is belangrijk voor de instandhouding van onze concentratie en het stimuleren van ons leervermogen. Vooral oesters maar ook rood vlees, eieren en volkoren brood bevatten relatief veel zink.

Je concentratie verbeteren met L-theanine 

Dit aminozuur is vergelijkbaar met glutamine. Thee met L-theanine werkt sterk rustgevend. Deze stof stimuleert de Alfa-golven in de hersenen. Dat kan voor een betere concentratie zorgen. Alfa-golven ontspannen en dat is uitstekend voor onze concentratie.

Je concentratie verbeteren met vitaminen

Vooral vitamine B is belangrijk voor een gezonde hersenfunctie en een goede concentratie. Voor het beste resultaat gebruik je dagelijks een goed uitgebalanceerde multivitamine, zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden naar binnen.

Je concentratie verbeteren met dopamine

Dopamine verbetert ons humeur, verlaagt stress, verbetert onze concentratie en versterkt ons geheugen. We maken deze stof zelf aan, maar dat belet niet dat er toch nog tekorten kunnen ontstaan. Dit aanvullen met supplementen is dan ook een goed idee.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole