Concentratie verbeteren bij studenten in examenperiode kan met de juiste voeding

Spread the love

Concentratie verbeteren bij studenten… Voor ze van een lange en deugddoende vakantie kunnen genieten, moeten onze studenten zich proberen succesvol door de lastige examenperiode te worstelen.


Dat is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je uren- en dagenlang concentreren op de leerstof van de voorbije maanden is niet niks en vraagt extra inspanningen.

Concentratieverlies is iets wat studenten zéker dan kunnen missen.

We verzamelden voor hen de beste en gezondste voedingsmiddelen om helder te kunnen nadenken en hun concentratie te verhogen!

Concentratie verbeteren bij studenten in examenperiode is pure noodzaak. Onze hersenen nemen met hun 1,3 kilogram amper twee procent van ons totaal lichaamsgewicht in, en toch spelen ze een absolute hoofdrol om onze concentratie en denkvermogen op peil te houden.

Onze hersenen zijn dan ook een ingewikkeld en complex netwerk van miljarden zenuwcellen of neuronen. Die staan in voor de gezondheid en de goede werking van ons brein.

Energieverslinders

Ieder zenuwcel is in staat om te communiceren met alle overige lichaamscellen. Dat wordt tot stand gebracht via boodschappers of neurotransmitters.

Om hun belangrijk taal tot een goed einde te brengen, hebben onze hersenen heel wat energie nodig. Het zijn échte  energieverslinders.

Concentratie verbeteren bij studenten met de juiste voeding

Die energie om de concentratie bij studenten te verbeteren wordt geleverd door wat ze dagelijks eten. Gezonde voeding is dus erg belangrijk voor studenten, zeker in hun examenperiode.

Al die gezonde voedingsstoffen worden opgenomen door ons bloed en komen zo in onze hersenen terecht.

Deze gezonde voedingsstoffen voor onze hersenen is rijk aan:

Omega 3 vetzuren

Glucose of fruitsuiker

Gezonde HDH- cholesterol

Zo hebben onze hersenen dagelijks maar liefst 150 gram glucose nodig om maximaal te kunnen functioneren.

Niet alleen je hersenen, maar ook je spieren verbruiken heel wat suiker. Zonder voldoende glucose hou je het niet vol en val je flauw. Een belangrijke bron van glucose en fructose en sucrose is fruit.

Goede HDH cholesterol is vooral aanwezig in vers en rauw eigeel en omega 3- vetzuren vind je vooral in vette vis zoals zalm, paling, makreel, sardienen, forel, tong, haring en in ansjovis.

Concentratie verbeteren bij studenten: stabiele bloedsuikerspiegel

Voor goed functionerende hersenen en een optimale concentreren is een gelijkmatige stroom van glucose in je bloedstroom noodzakelijk.

Die concentratie aan glucose in je bloed of je bloedsuikergehalte moet zo stabiel mogelijk zijn. Je hersenen hebben immers iedere drie uur een nieuwe dosis glucose nodig.

Om dat te kunnen realiseren is in de eerste plaats een gezond ontbijt onmisbaar en moet je regelmatig eten. Een gezond ontbijt bestaat uit gezonde vetten, eiwitten en langzame suikers, en uit vezelrijke voeding met voldoende koolhydraten.

Hou overdag je energiebalans zoveel mogelijk in evenwicht en probeer zowel stress als oververmoeidheid tijdig te voorkomen. Eten op de juiste tijdstippen is van groot belang om je geestelijke prestaties en je concentratie te verhogen. Een gezond ontbijt stimuleert je geheugen en je vaardigheden!

Extra tip van de diëtiste voor betere concentratie bij studenten:

  • Een gezond dieet voor een goed geheugen en voldoende concentratie bestaat uit: voeding rijk aan koolhydraten en zo weinig mogelijk slechte LDL- cholesterol, weinig vet, voldoende omega 3- vetzuren, antioxidanten, veel eiwitten nodig voor de extra aanmaak van ‘boodschappers’ of neurotransmitters, vitaminen en mineralen, twee liter water per dag, geen alcohol, en bij voorkeur meerdere beperkte maaltijden per dag in plaats van de klassieke drie grote

  • Knoflook: breekt je slechte cholesterol af en versterkt op die manier zowel je hart als je bloedvaten. Knoflook beschermt de gezondheid van je hersenen en van je geheugen. Dat heeft het te danken aan zijn hoge concentratie aan antioxidanten. Knoflook kan zo een hersenbloeding, dementie en Alzheimer voorkomen.
  • Volkoren producten: zorgen er voor dat glucose langzaam door je bloed wordt opgenomen, waardoor je langer alert blijft. Kies daarom geregeld voor volkoren ontbijtgranen, brood en volkoren pasta, rijst en deegwaren
  • Noten en zaden: en in de eerste plaats sesamzaad, pompoenpitten, wal- en cashewnoten zijn rijk aan onmisbare voedingsvezels, eiwitten en aan vitaminen B, E en magnesium. Ze geven extra ondersteuning aan alle hersenfuncties en aan je motoriek en helpen je zo helderder nadenken. Noten zijn tevens rijk aan antioxidanten die de symptomen van stress verlichten en je vrolijker stemmen
  • Groene thee: is rijk aan cathecines die zorgen voor de broodnodige ontspanning. Cathecines hebben daarbij ook een positieve invloed op je bloedvaten en verhogen je lichamelijke weerstand. Groene thee versterkt je geheugen en je concentratie en is in staat geestelijke vermoeidheid uit te stellen.
  • Groene bladgroenten zoals spinazie: rucola, en broccoli barsten van ijzer, foliumzuur en vitamine B 6. IJzer zorgt voor een goede concentratie en samen met foliumzuur voor een goed humeur en om homocysteïne af te breken. Het betreft hier een niet- essentieel aminozuur dat meer en meer gelinkt wordt aan de afname van kennis en alzheimer
  • Tomaten: tal van wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat lycopeen, een belangrijk bestanddeel van tomaten je beschermen tegen de schade die de vrije radicalen veroorzaken aan die cellen die dementie in de hand werken
  • Olijfolie: bevat vele onverzadigde en dus gezonde vetten, van essentieel belang voor het goed functioneren van je geheugen. Het maakt je tevens goed gezind
  • Sardienen: bevat net als alle vette vissoorten hoge concentraties aan omega 3- vetzuren waaronder het belangrijke DHA, dat de aanmaak stimuleert van serotonine, hét gelukshormoon bij uitstek. DHA zorgt verder voor flexibele celwanden waardoor boodschappen gemakkelijker en vlugger worden doorgegeven aan je hersenen. Deze omega 3- vetzuren vertragen het verharden van je slagaders in je hersenen
  • Zwarte chocolade: is rijk aan sterke antioxidanten die je niet alleen beschermen tegen de schadelijke vrije radicalen maar tegelijk ook de aanmaak van endorfine stimuleren. Chocolade is calorierijk, overdrijf dus niet. Twintig gram zwarte chocolade per dag is ruimschoots voldoende voor het verbeteren van zowel je concentratie als van je kennisvermogen en je bloeddoorstroming, dit dankzij de aanwezigheid van flavonoïden
  • Eieren: bevatten hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan tal van vitaminen en mineralen waaronder vooral selenium dat je emotioneel in evenwicht houdt. Eieren zijn ook rijk aan choline dat het geheugencentrum extra stimuleert en als een boodschapper of neurotransmitter werkt
  • Bosbessen aardbeien en frambozen: maar ook cranberries bevatten eveneens heel wat antioxidanten waaronder vitamine A, C en E, luteïne, lycopeen en selenium die de werking van je geheugen en je coördinatie versterken
  • Koffie: cafeïne werkt stimulerend en verhoogt je aandacht. Je dagelijks bakje troost bevat daarnaast ook antioxidanten, aminozuren en mineralen die onmisbaar zijn voor gezonde hersenen. Drink koffie zeker tijdens je examenperiode, maar drink met mate.
  • Avocado: bevatten heel wat onverzadigde vetzuren die een goede bloedcirculatie stimuleren. Avocado is ook rijk aan kalium dat je stress in toom houdt
  • Rode bieten sap: verhoogt de bloeddoorstroming naar je frontale hersenenkwabben die alle hersenfuncties versterken en dementie kunnen voorkomen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.