Hoge bloeddruk verlagen
Spread the love

Hoge bloeddruk verlagen kan heel (ernstige) gezondheidsproblemen voorkomen. Hoge of hypertensie is een aandoening die vaak voorkomt bij volwassenen.

Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals beroerte, hartziekten of nierfalen. Het is daarom belangrijk om te weten wat hoge bloeddruk precies is, wat de oorzaken en de symptomen zijn.

Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen zonder medicijnen te gebruiken.

In dit artikel zullen we kijken naar voedingsmiddelen en supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van hoge bloeddruk.

Hoe kun je een hoge bloeddruk verlagen op een natuurlijke manier?

Dat doe je in de eerste plaats met een gezond eet- en leefpatroon gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging.

Zo een gezond eetpatroon kun je extra ondersteunen met een evenwichtig samengestelde multivitamine.

Wat is hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de slagaders wordt gepompt. Een normale bloeddruk ligt tussen 120/80 mmHg en 140/90 mmHg.

Wanneer de bloeddruk hoger dan deze waarden wordt gemeten, spreken we van hoge bloeddruk.

Dit zijn de beste voedingssupplementen die helpen je hoge bloeddruk te verlagen:

Soorten hoge bloeddruk

Er zijn twee soorten hoge bloeddruk: primaire (onmisbare) hypertensie en secundaire hypertensie.

Primaire hypertensie

Deze treedt op zonder dat er een specifieke oorzaak bekend is.

Secundaire hypertensie

Ontstaat door een onderliggende aandoening zoals nieraandoeningen of hormonale problemen.

Oorzaken van hoge bloeddruk

De exacte oorzaken van primaire hypertensie zijn niet bekend, maar er zijn wel risicofactoren die bijdragen aan het ontwikkelen van hoge bloeddruk:

 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, stijgt onze kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
 • Familiegeschiedenis: als er in je familie gevallen van hoge bloeddruk voorkomen, heb je een hoger risico om het ook te krijgen.
 • Overgewicht: draagt bij aan het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
 • Roken: is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroertes.
 • Weinig lichaamsbeweging: een gebrek aan lichaamsbeweging is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
 • Ongezonde voeding: een eetpatroon met veel zout, verzadigde vetten en suiker is een andere en belangrijke oorzaak van hypertensie.

Hoge bloeddruk verlagen: Symptomen van hoge bloeddruk

Omdat de symptomen vaak niet altijd merkbaar zijn, wordt hypertensie vaak ‘een stille doder’ genoemd. Sommige patiënten met een hoge bloeddruk ervaren zelfs helemaal geen symptomen, terwijl anderen dan weer vaak last hebben van vooral:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Bloedneuzen

Het is belangrijk om regelmatig je bloeddruk te laten controleren door een arts, vooral als je risicofactoren hebt of ouder bent dan 40 jaar.

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk te verlagen met natuurlijke voeding

Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen zonder het gebruik van medicijnen.

Hoge bloeddruk verlagen: met voeding rijk aan kalium

Kalium is een belangrijk mineraal dat kan helpen bij het regelen van onze bloeddruk door de effecten van natrium in het lichaam tegen te gaan.

Te veel natrium houdt meer water vast, waardoor je bloeddruk stijgt.

Voeding met een hoge concentratie kalium zijn vooral:

 • Bananen
 • Avocado’s
 • Aardappelen in de schil
 • Groene bladgroenten: zoals spinazie, andijvie, spruitjes, alle soorten groene kolen, broccoli, bloemkool, paksoi, Chinese kool, broccoli, spruitjes, tuin- en waterkers.
Donkere chocolade

Donkere chocolade bevat flavonoïden. Die ontspannen onze bloedvaten en verminderen de weerstand tegen de bloedstroom. Dit kan leiden tot een lagere bloeddruk.

Zorg er wel voor dat je kiest voor chocolade met minimaal 80 procent cacaogehalte om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen.

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Knoflook zorgt voor vele gezondheidsvoordelen, ook voor het verlagen van hoge bloeddruk. Het bevat stoffen die je bloedvaten ontspannen en zo je bloeddruk verlagen.

Probeer daarom vaker knoflook toe te voegen aan je maaltijden of neem een knoflooksupplement als je niet van de smaak houdt.

Hoge bloeddruk verlagen met gezonde Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn onmisbare vetten voor een goede gezondheid. Ze verlagen je bloeddruk door ontstekingen te verminderen en de weerstand tegen de bloedstroom te verlagen.

Omega-3 vetzuren vind je vooral in

 • Vette vis: en vooral in wilde zalm, tonijn, paling, in schol en schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, in haring en in ansjovis.
 • In alle ongezouten, niet gebrande en ongeroosterde noten: vooral in walnoten.
 • In onbewerkte zaden: zoals chiazaad, lijnzaad en sesamzaad
Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen met hibiscus thee

Hibiscus thee is een veel gebruikt natuurlijk middel om de bloeddruk te verlagen. Het bevat stoffen die ontspannend werken, ook op je bloedvaten.

Hibiscus vermindert tegelijk de weerstand tegen de bloedstroom.

Om maximaal te genieten van alle gezondheidsvoordelen van hibiscus, drink je dagelijks Drink twee of drie kopjes hibiscus thee.

Magnesium supplementen

Magnesium is een belangrijk mineraal dat veel lichaamsfuncties, waaronder het regelen van onze hartslag en bloeddruk.

Het nemen van een magnesium supplement kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen met een tekort aan dit mineraal. Overleg wel altijd eerst met je arts voordat je begint met het nemen van supplementen.

Dit eet je best niet bij een hoge bloeddruk

Precies zoals er gezonde voeding is die een hoge bloeddruk verlaagt, is ook het tegenovergestelde het geval.

Bepaalde voeding werkt een hoge bloeddruk extra in de hand. Dat zijn vooral:

 • Suikers en verborgen suikers: die vind je vooral in snoep, koekjes en gebak, in kant- en – klare ontbijtgranen, crackers, in diepvriesproducten, in alle soorten witbrood en in witte deegwaren en rijst.
 • Ongezonde vetten, verzadigde vetten en zeker transvetten: die kun je vooral aantreffen in alle bewerkte en vette voedingsproducten zoals snacks, room en kaas (+48), maar ook in vaste vetten zoals margarine uit een pakje. 

Conclusie: Regelmatig ontspannen en meer bewegen

Hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er genoeg natuurlijke manieren om die te verlagen zonder het gebruik van medicijnen.

Het eten van kaliumrijk voedsel, donkere chocolade en knoflook toevoegen aan maaltijden, meer omega-3- rijke voedingsmiddelen eten, hibiscus thee drinken en het nemen van magnesium supplementen verlagen van een bloeddruk.

Het is belangrijk om deze stappen te combineren met andere gezonde levensstijlgewoonten zoals regelmatige lichaamsbeweging en stressvermindering om de beste resultaten te behalen.

Raadpleeg ook altijd je arts voordat je begint met het maken van grote veranderingen in je dieet of levensstijl.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole