kurkuma
Spread the love

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20px” padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Hart: curcuma verkleint risico op beroerte bij bypass operatie

Allerlei exotisch groenten en fruit maar nu ook meer en meer kruiden en specerijen die tot voor kort hier vrijwel onbekend waren, geraken goed ingeburgerd. Daardoor leren we niet alleen hun kwaliteiten in de keuken kennen, maar ook hun positieve invloed op onze gezondheid en conditie. Eén van deze tropische specerijen  is curcuma (kurkuma) of geelwortel en  familie van de hier beter bekende gemberwortel. Curcuma is niet alleen een welgekome gast in de keuken, maar heeft ook helende eigenschappen. Wetenschappers kwamen er recent achter dat curcuma het risico op een hartinfarct na een bypass verkleint. Wat maakt van curcuma zo’n gezonde specerij, en hoe kun je deze tropische smaakmaker best gebruiken in de keuken?

Volgens wetenschappers is het de gele stof  die in curcuma aanwezig is, die het risico op een hartaanval na een bypass operatie sterk verkleint. Aan het recente onderzoek namen patiënten deel die allen zo’n bypass operatie achter de rug hadden. Zo’n ingreep is noodzakelijk om de bloedtoevoer naar de hartspier te verbeteren. Als gevolg van een langdurig tekort aan bloed en zuurstof tijdens deze operatie, kan het hart worden beschadigt. De helft van de deelnemers aan dit onderzoek slikten viermaal per dag één gram curcuma (kurkuma). Daar werd drie dagen voor de operatie mee gestart en pas vijf dagen na de ingreep werd met het toedienen van curcuma gestopt. De overige deelnemers kregen een placebo (een nep pil). Na zo’n bypass operatie is de kans op een hartaanval groot. Bij de curcumaslikkers werden vijftien procent door een hartaanval getroffen terwijl dit cijfer bij diegenen die een pacebo namen het dubbele bedroeg.

Ontstekingsremmend

Van curcuma geraakte eerder reeds bekend dat het een sterk ontstekingsremmende werking heeft. Wetenschappers zijn van mening dat het het de hoge concentratie antioxydanten en ontstekingsremmende eigenschappen van deze specerij hartschade na een ingreep verkleinen. Het slikken van curcuma doet volgens de onderzoekers de kans op een hartinfarct met maar liefst 65 procent dalen.

Tropisch kruid

Curcuma (kurkuma) of geelwortel is een tropisch kruid met een milde, bittere smaak en  een geel- okerachtige kleur. Precies zoals gember heeft curcuma een dikke en ronde wortelstok met vele kleine en stompe takken. De plant heeft opvallend dunne bladeren die tot wel negentig centimeter lang kunnen worden en lichtgroen gekleurd zijn.

Op de wortelstok bevinden zich maximum tien blaadjes. De curcumaplant draagt prachtige bloemen in verschillende kleuren (foto boven) en wordt dan ook als kamerplant meer en meer gewaardeerd.

Chinese keuken

Curcuma wordt veel gebruikt in  de Chinese keuken, waar het de typische okerkleur geeft aan vele gerechten. Curcuma is overigens het hoofdbestanddeel van kerriepoeder. De geelwortel is ook in hoge concentraties aanwezig in mosterd. Combineer curcuma met pepers, zo wordt het gemakkelijker opgenomen in je bloed. Curcuma kun je toevoegen aan de meest uiteenlopende gerechten zoals soepen en sauzen, mosterd en mayonaise maar ook bij alle vlees, vis en kipgerechten.

Tegen dementie en Alzheimer

Van curcuma werd recent ook aangetoond dat het ons geheugen gunstig beïnvloed en ons tegen allerlei ouderdomsziekten als Parkinson en Alzheimer beschermt. Daar waar curcuma veel wordt gebruikt wordt men met al deze aandoeningen weinig of niet geconfronteerd. Deze specerij heeft een gunstig effect op de werking van je hersenen. Curcuma werkt preventief tegen hersentrombose.

Het heeft ook een sterk antioxyderende werking en is zo erg belangrijk in  de strijd tegen de vrije radicalen, verantwoordelijk voor ons verouderingsproces. Wetenschappers zijn  ervan overtuigd dat curcuma een gunstige invloed heeft op kanker en dan vooral op alvleesklier (pancreas) en darmkanker, en prostaat- , borst- en longkanker en op aderverkalking , bij leeftijdsgebonden oogziekten, darmpoliepen, reuma,  bij de ziekte van crohn, astma en pasorias.

Vriendelijk voor de lijn

Curcuma zou ook weleens een belangrijk wapen kunnen worden tegen overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas. Tijdens allerlei studies kreeg een groep patiënten met ernstig overgewicht gedurende twaalf weken vette en calorierijke voeding voorgeschoteld. Andere deelnemers kregen hetzelfde te eten maar met 500 milligram curcuma bij iedere maaltijd. Zij wogen na afloop van het onderzoek opvallend minder dan de deelnemer die geen curcuma kregen.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”#efefef” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

foto ontstekingsvrijplanMeer weten over de kracht van Curcuma?

Dan is het ontstekingsvrij Plan bedoeld voor jou. het Ontstekingsvrij Plan is het enige voedingsplan dat rekening houdt met jouw persoonlijke allergieën en/of intoleranties. Het laat je zien hoe jij de kansen op ontstekingen en ziektes aanzienlijk verkleint.

[fusion_button link=”/ontstekingsvrij” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”wpl-track-me” id=””]JA! Ik wil ook gezond leven zonder ziektes en ontstekingen![/fusion_button][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole