Gezond sporten bij warm weer
Spread the love

Gezond sporten bij warm weer en tijdens hittegolven kan. Als je met enkele belangrijke factoren rekening houdt tenminste.

Zonnig en warm weer weerhoudt zowel de recreant als de topsporter er niet van om te sporten. Nu we van jaar tot jaar geconfronteerd worden met hoge temperaturen en meer en meer hittegolven is het belangrijk om op een gezonde manier te sporten bij warm weer.

Gezond sporten bij warm weer doe je in de eerste plaats door voldoende te hydrateren. Dat is onmisbaar om uitdroging te voorkomen.

Wanneer spreken we eigenlijk over warm weer? En hoe kunnen we gezond blijven en toch sporten bij hoge temperaturen?

Wanneer spreken we van warm weer?

We spreken van hoge, zomerse temperaturen vanaf 25 graden. Een hittegolf bestaat uit minimaal vijf zomerse dagen op rij met minstens 25 graden, waarvan drie tropische dagen van minstens 30 graden.

Tijdens zo’n zomerse periode, en zeker tijdens een hittegolf, moeten we ons bewust zijn van deze hoge temperaturen, zeker wanneer je gaat sporten.

Ons lichaam heeft dan meer moeite om zichzelf te koelen om oververhitting te voorkomen. Sporten bij warm weer kan voor vervelende klachten zorgen, zoals:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Oververhitting
  • Hitte- uitputting
  • Hitteberoerte

Gezond sporten bij warm weer: Drink voldoende water

Voldoende water drinken op warme dagen en zeker tijdens hittegolven is voor iedereen belangrijk. Dus zeker voor diegenen sporten op deze dagen. Drink zowel voor, als tijdens en na het sporten voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Hoeveel water drinken?

Tijdens zware inspanningen bij hoge temperaturen in warme omstandigheden kunnen we makkelijk meer dan één liter zweet verliezen. Dat is van verschillende factoren afhankelijk. Vooral van de temperaturen en van de duur en intensiteit van je inspanningen.

Vermijd direct zonlicht

Sport in de schaduw of op momenten dat de zon minder fel schijnt, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat.

Gezond sporten bij warm weer: Draag luchtige kleding

Kies voor ademende en luchtige kleding die transpiratievocht afvoert. Hierdoor blijft je lichaam koeler en voorkom je oververhitting.

Sportkleding in de juiste materialen zorgen voor meer draagcomfort. Ga daarom voor katoen, linnen, zijde, hennep en i mindere mate viscose. Dat zijn een voor een luchtige materialen in plaats van synthetische. Dankzij natuurlijke materialen zweet je minder.

Bouw de intensiteit op

Begin rustig aan en bouw de intensiteit van het sporten langzaam op. Zo krijgt je lichaam voldoende tijd om zich aan de warmte aan te passen waardoor oververhitting en mogelijke blessures worden voorkomen.

Gezond sporten bij warm: Luister naar je lichaam

Luister goed naar je lichaam en stop direct met sporten bij klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid.

De belangrijkste klachten en wat je er tegen kunt doen

Hittekrampen

Een aandoening die vooral bij ‘zware zweters’ voorkomt, zijn hittekrampen. Die worden veroorzaakt door het verlies aan mineralen en dehydratie of uitdroging.

Hoe meer je zweet, hoe meer zout (natrium) je verliest. Dat kunnen we voorkomen door genoeg te drinken en voldoende zoute voeding te eten.

Warmtestuwing

Door hydratatie of uitdroging werken onze bloedvaten onvoldoende. Met vaak en warmtestuwing als gevolg. Door te veel vochtverlies vermindert ook ons bloedvolume.

Bij warmtestuwing geven we te weinig lichaamswarmte af waardoor we onvoldoende warmte naar onze huid sturen. Ongetrainde mensen hebben meer kans op warmtestuwing.

Hitteberoerte

Bij een hitteberoerte stijgt onze kerntemperatuur tot boven de veertig graden. Vooral onze hersenweefsels zijn erg gevoelig voor buitensporige warmte. Als er niet snel gehandeld wordt gaat een hitteberoerte snel over in een vaak levensbedreigende coma.

Conclusie: Gezond sporten bij warm

Met onze tips ben je klaar om gezond te sporten bij warm weer. Let op de temperaturen en pas je activiteiten hierop aan.

Drink voldoende water, vermijd direct zonlicht, draag luchtige kleding, bouw de intensiteit op en luister naar je lichaam.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.