Taurine
Spread the love

De gezondheidsvoordelen van taurine worden steeds groter. Dit aminozuur vinden we vooral in onze populaire energiedrankjes, maar ook in vlees en vis.

De resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken aan de befaamde Columbia University van New York tonen nu aan dat deze stof onze levensverwachting met gemiddeld acht jaar kan verlengen. Taurine doet echter nog zoveel meer.

Wat kan dit aminozuur nog voor onze gezondheid betekenen?

Taurine is dus een aminozuur dat vooral bekend staat om zijn rol in onze energieproductie en de ondersteuning van onze hart- en hersenfunctie.

Deze natuurlijke stof maken we zelf aan, maar vinden we dus ook in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen.

Wat is taurine?

Taurine is een aminozuur dat niet betrokken is bij de eiwitsynthese zoals andere aminozuren. In plaats daarvan vervult het verschillende functies in ons lichaam, waaronder het regelen van de calciumniveaus in onze lichaamscellen, het ondersteunen van onze galblaasfunctie en het beschermen van onze cellen tegen oxidatieve stress.

De werking van taurine

Taurine helpt ook bij het reguleren van onze elektrolytenbalans door het handhaven van een juiste verhouding tussen natrium- en kaliumionen. Dit is belangrijk voor een goede hartfunctie en spiercontracties.

Taurine is een sterk antioxidant

Daarnaast is taurine een sterk antioxidant. Het neutraliseert schadelijke vrije radicalen neutraliseert. Die kunnen schade veroorzaken aan onze lichaamscellen door oxidatieve stress. Die wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de schadelijke UV stralen van de zon en door luchtvervuiling. Daarnaast versnellen ze ons natuurlijk verouderingsproces en zijn oorzaken van heel wat aandoeningen.

De gezondheidsvoordelen van taurine: Verbetert onze hersenfunctie

Door zijn invloed op ons zenuwstelsel helpt taurine bij het verbeteren van onze hersenfunctie door de vorming van GABA (gamma-aminoboterzuur) te ondersteunen. Deze neurotransmitter heeft een kalmerend effect op onze hersenen.

Taurine vermindert angst en stress, waardoor het een nuttige aanvulling kan zijn voor mensen die lijden aan angststoornissen.

In welke voeding vinden we de meeste taurine?

Naast energiedrankjes, vinden we taurine terug in onze dagelijkse voeding, voornamelijk in:

  • Vlees: vooral in rundvlees, kip en kalkoen
  • Vis: in zeevruchten, tonijn, zalm en in schaal- en schelpdieren zoals mosselen, oesters, krab en garnalen
  • Zuivelproducten: zoals melk kaas een rijkere bron is
  • Eieren

De gezondheidsvoordelen van taurine

Verbeterde hartgezondheid

Taurine verbetert onze hartgezondheid door het verlagen van onze bloeddruk. Het verkleint daardoor ons risico op (levensbedreigende) hartaandoeningen.

Taurine vermindert ontstekingen in onze slagaders. Ook dat is positief voor de goede werking van ons hart en onze bloedvaten.

Verbetert ons geheugen en versterkt onze concentratie

Taurine behoudt onze hersenfunctie naarmate we ouder worden. Daardoor verbetert het ons geheugen en versterkt het onze concentratie. Dat kan ouderdomsgerelateerde aandoeningen zoals parkinson en Alzheimer vertragen en zelfs voorkomen.

De gezondheidsvoordelen van taurine: Vermindert van angst en stress

Taurine heeft anxiolytische eigenschappen, waardoor het ons weerbaarder maakt tegen angst en stress.

Taurine verbetert onze sportprestaties

Daardoor is het ook zo populair bij sporters. Het zorgt namelijk voor meer en sterkere spieren, een sneller spierherstel en een beter uithoudingsvermogen.

Hoeveel taurine per dag nemen?

De hoeveelheid taurine die we dagelijks nodig hebben hangt van meerdere factoren af. Vooral van onze leeftijd, geslacht en algemene gezondheidstoestand.

Over het algemeen wordt aangenomen dat volwassen mannen gemiddeld drie gram taurine per dag nodig hebben, tegenover twee gram voor nodig. Sporters hebben meestal een hogere dosis nodig.

De gezondheidsvoordelen van taurine: Conclusie

Taurine is een belangrijk aminozuur dat veel verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Het helpt bij het handhaven van een goede hart- en hersenfunctie, het verminderen van angst en stress en het verbeteren van de sportprestaties.

En nu zou het dus ook onze levensverwachting met gemiddeld zeven jaar kunnen verlengen.

Hoewel taurine in kleine hoeveelheden in ons lichaam wordt geproduceerd, kunnen we het ook vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis en zuivelproducten.

We kunnen onze voorraad taurine ook aanvullen met een voedingssupplement.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole