Gezond avond eten
Spread the love

Gezond avond eten verbetert niet alleen je gezondheid. Het doet je tegelijk ook makkelijker afvallen. Ook ‘s Avonds eet je gezond met veel verse groenten. Om je spijsvertering niet te waar te belasten, eet vooral niet te zwaar. Vergeleken met de Fransen, eten we vooral ‘s avonds warm. Maar dat is geen goed idee. Je eet dus best ‘s middags warm, maar de omstandigheden laten dat niet toe. Warm avond eten is te zwaar voor je spijsvertering en bemoeilijkt het slapen.

Wat eet je ‘s avonds best en wat niet? 

Ook ‘s avonds eet je best gezond, natuurlijk en onbewerkte voeding. De beste voeding voor ‘s avonds bestaat uit veel eiwitten en genoeg gezonde vetten (omega-3) en trage koolhydraten. Eet je ook warm ‘s avonds? Geef dan naast groenten een gekookte aardappel, volkoren deegwaren en rijst, vette vis of mager vlees (maximaal 120 gram). Zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels naar binnen om te herstellen van je inspanningen die je overdag leverde.

Het verschil tussen een lichte en een zware maaltijd

Om je spijsvertering te verlichten, maken we een verschil tussen een lichte en een zware maaltijd. Naast het aantal calorieën is het eten van twintig tot veertig gram hoogwaardige eiwitten nodig om je spiereiwitsynthese te ondersteunen. Extra eiwitten helpen bij je spierherstel en spiergroei. Mensen met meer spieren en minder vet hebben vaak een hoger metabolisme of vetverbranding. Daardoor blijven ze makkelijk op hun streefgewicht.

Gezonde vetten én koolhydraten

Naast deze extra eiwitten zijn zowel voldoende trage koolhydraten als gezonde vetten (omega-3 vetzuren) onmisbaar om sneller je overgewicht kwijt te raken en je gezond gewicht ook te behouden gewicht.

Gezond avond eten door voldoende variatie 

Een gezond diner heeft de bekende ‘Schijf van Vijf’ als basis . Geef daarom de voorkeur aan verse seizoensgroenten. Ze zijn niet alleen lekker en gezond, maar zorgen ook voor de nodige afwisseling.

Gebruik meer gezonde vleesvervangers

Eet minder vlees en vervang het door vis of door gezonde vleesvervangers zoals peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten). Gezond avond eten levert je vooral vitaminen B en ijzer. Die vullen je energiereserves weer aan. Eet daarom zo weinig mogelijk kant-en-klare gerechten en bewerkte voeding, vooral bewerkt rood vlees.

Gezond avond eten kook je zelf 

Kook best zelf, zo weet je perfect wat je eet. Naast veel zout zijn kant-en-klare maaltijden ook rijk aan ongezonde verzadigde vetten, transvetten en toegevoegde suikers. En dat zijn meteen ook de belangrijkste oorzaken van overgewicht.  Na je avondeten eet je best nog een stuk fruit, natuuryoghurt of kwark met enkele plakjes vers. Zo voorkom je dat je nog eet net voor je gaat slapen.

Gezond avond eten bereiden

Niet alleen wat en hoeveel je eet, maar ook de manier van bereiden is belangrijk. Koken, stomen of wokken genieten de voorkeur op grillen, bakken of braden. Je gebruikt dan minder vet. Gebruik zachte in plaats van harde vetten. Die bevatten minder ongezonde verzadigde vetten. Kauw je eten goed, eet langzaam en geniet van wat je eet.

Wat is gezond avond eten?

Precies zoals alle andere maaltijden bestaat gezond avond eten dus uit veel eiwitten, voldoende gezonde vetten en (trage) koolhydraten. Drink voor je aan tafel gaat een groot glas water. Dat geeft je een lang voldaan gevoel waardoor je minder eet.  Gezond avond eten bestaat bijvoorbeeld uit:

  • 150 gram aardappelen
  • 175 gram volkoren deegwaren of zilvervliesrijst
  • 175 gram peulvruchten
  • 300 gram rauwe, gekookte of gestoomde groenten naar keuze
  • 100 gram mager vlees zoals rosbief
  • 120 gram (vette) vis, kip of kalkoen
  • Twee hardgekookte eieren
  • Plantaardige voeding zoals soja, sojabonen, of plantaardige vleesvervangers zoals tahoe of tempeh
  • 10 gram margarine, olie of vloeibaar bak- of braadvet
  • Verse kruiden zoals

Gezond avond eten: Dit eet je best niet

Het is dus belangrijk dat je ‘s avonds de juiste voeding eet. De foute voeding eten brengt je hormonen uit evenwicht met ernstige spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen tot gevolg.

Gezond avond eten zonder rood en bewerkt vlees

Rood en bewerkt vlees hoort niet thuis in een gezond eetpatroon. Kies voor mager vlees van goede kwaliteit met zo weinig mogelijk vet. Je eet ‘s avonds best ook geen bewerkt vlees als broodbeleg zoals worst, paté en salami. Die zorgen voor vervelend maagzuur, brandend maagzuur en reflux.

Gezond avond eten zonder broccoli

Broccoli is een van de gezondste groenten die je kunt eten, maar niet ‘s avonds. Deze groente bevat naast voedingsvezels ook zwavel en voedingsvezels. Die verteren moeilijk, stimuleren de productie van darmgassen en veroorzaken vervelende maagproblemen. Eet broccoli dus best rauw of gestoomd, bij voorkeur tijdens je lunch.

Gezond avond eten zonder kaas

Ook kaas eet je best niet bij je avondeten. Het bevat tyramine, een aminozuur dat we moeilijk opnemen en je slaap verstoort. Deze stof is vaak ook vaak oorzaak van ontstekingen, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn.

Gezond avond voor stabiele bloedsuikerspiegel

Ook suiker en zoete tussendoortjes zoals snoep, koekjes, gebak en chips eet je best niet. Ze veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel, vertragen je stofwisseling en maken afvallen moeilijk en uiteindelijk zelfs onmogelijk.

Insulineresistentie en overgewicht

Volgens een grootschalig onderzoek aan de University of Illinois in Chicago lopen diegenen die de meeste calorieën ’s avonds eten een ongezond bloedsuikermetabolisme. Dat kan op korte tijd leiden tot insulineresistentie én gewichtstoename.

Eet de meeste calorieën tijdens je ontbijt

De resultaten van een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pharmalogical Research, bleek dan weer dat zij die meer calorieën aten tijdens hun ontbijt, het meeste gewicht verloren.

Gezond avond eten zonder pittig gekruide voeding

Kies voor verse kruiden om de aanmaak van zuren te verminderen en om maagzuur, brandend maagzuur en irritatie van je slokdarm te voorkomen.

Gezond avond eten zonder koolzuurhoudende frisdranken

Koolzuurhoudende frisdranken beïnvloeden je stofwisseling en je vetverbranding en verhogen je bloedsuiker waardoor je moeilijker inslaapt. Drink meer water of kruidenthee.

Conclusie: Lichtste maaltijd eten voor het slapengaan

De lichtste maaltijd van de dag eet je dus best voor het slapengaan. Eten geeft je extra energie. Eet je meer dan je nodig hebt, dan verhoogt dat niet alleen je bloedsuikerspiegel, maar worden het teveel aan calorieën ook makkelijker opgeslagen als vet.

Eet ‘s avonds gezond, natuurlijk en licht verteerbaar maar sla nooit een maaltijd over.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole