Verzwaringsdekens
Spread the love

Verzwaringsdekens worden nu ook bij ons populair. Ze kunnen heel wat voor je gezondheid betekenen. Verzwaringsdekens zorgen vooral voor een zorgeloze en deugddoende slaap. Overweeg je om zo’n verzwaringsdeken te kopen? Hou dan zeker rekening met enkele belangrijke factoren om zoveel mogelijk van je verzwaringsdeken te genieten.

Hoe kies je het beste verzwaringskussen?

Een verzwaringsdeken is gevuld met plastic of kleine glasparels. Daardoor oefent dit deken extra druk uit op je lichaam. We noemen dit ‘Diepe Druk Stimulatie’ (of DDS). Deze stimulatie zorgt voor de broodnodige ontspanning vanaf het ogenblik dat je onder het verzwaringsdeken ligt.

Diepe Druk Simulatie of DDS

De ‘Diepe druk stimulatie’ is de druk die wordt uitgeoefend over het lichaam. Deze is vergelijkbaar met een massage. Die heeft een gunstige invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Deze dekens worden niet alleen gebruikt voor het verminderen van angst, depressie en stress. Het deken wordt nu ook meer en meer gebruikt voor het verlichten van de vervelende symptomen van autisme.

Hoe werken deze verzwaringsdekens?

Een verzwaringsdeken omsluit je lichaam. Zo zorgt het voor onmisbare ontspanning. Net zoals bij een baby zorgen het gewicht en de druk van het deken voor troost en ontspanning. Het activeert tegelijk de productie van serotonine, het gelukshormoon. In je lichaam wordt dit omgezet in melatonine. Een ander hormoon dat je een signaal geeft dat het tijd is om te rusten en te ontspannen. Naarmate de dag vordert maakt melatonine je slaperig.

Zijn verzwaringsdekens voor iedereen geschikt?

Deze dekens zijn voor iedereen geschikt. Zeker voor diegenen die moeilijk in slaap raken of vaak gestoord worden in hun slaap. Verzwaringsdeken zijn er zowel voor volwassenen als voor kinderen. Een verzwaringsdeken kind is beschikbaar voor kinderen vanaf twee jaar en met een lichaamsgewicht van meer dan negen kilo. Deze dekens zorgen voor nog meer gezondheidsvoordelen. Therapeuten raden ze ook aan bij:

 • Moeilijk inslapen
 • Slaapproblemen
 • ADHD en autisme
 • Angst, stress en depressie
 • Rusteloze benen of restless legs
 • Posttraumatische stressstoornissen
 • Integratiestoornissen
 • Het syndroom van La Tourette

Een verzwaringsdeken is ongeschikt bij ademhalingsproblemen of bij klachten over je bloedsomloop, bloedcirculatie of je temperatuurregeling.

Verzwaringsdekens gebruiken

Een verzwaringsdeken gebruik je als vervanging van je klassiek deken. Eetweepersoons verzwaringsdeken is uiteraard ook een aanrader.

Een verzwaringsdeken gebruiken in de zomer

Een verzwaringsdeken kun je zelfs in de zomer gebruiken omdat het de temperatuur van je lichaam aanneemt. Wil je je verzwaringsdeken ook in de zomer gebruiken? Gebruik dan een hoes uit natuurlijke materialen, bij voorkeur bamboe. Deze hoezen ventileren maar liefst drie keer beter dan katoenen hoezen. Hierdoor voelt je verzwaringsdeken zomer koeler aan.

Materiaal verzwaringsdekens

Verzwaringsdekens zijn er in diverse materialen. De meest gebruikte zijn katoen, polyester, fleece en bamboe. Natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe verdienen de voorkeur. Zeker bij huidproblemen en huidallergieën. Verzwaringsdekens bestaan uit meerdere lagen, telkens met een specifieke functie. Doeltreffende verzwaringsdeken bestaan uit vijf of zeven lagen:

 • Twee katoenen lagen aan de buitenkant
 • Twee extra beschermende lagen onder het katoen
 • Twee polyester opvulling lagen
 • Een nano glaszand technologie laag

Geef de voorkeur aan dekens uit zeven lagen. Die leveren de hoogste kwaliteit en zorgen voor het hoogste gebruikscomfort.

De beste vulling voor verzwaringsdekens

Het materiaal waarmee je deken is gevuld is uiteraard ook belangrijk. Poly korreltjes en microglas korreltjes worden het meest gebruikt als materiaal voor het vullen van je deken.

Poly korreltjes

Deze kleine korreltjes zijn vervaardigd uit plastic. Ze zijn goedkoop, maar zijn luidruchtig bij het verplaatsen van het deken.

Glaskorreltjes 

Deze zijn de comfortabelste vulling met de hoogste kwaliteit. Glaskorrels zijn geruisloos en natuurlijk. Ze zijn Makkelijk wasbaar en niet vatbaar voor vocht en bacteriën.

Hoeveel weegt een verzwaringsdeken?

Het gewicht van je deken hangt van meerdere factoren af, maar vooral van zijn grootte en van je persoonlijke voorkeur. Het standaard gewicht voor volwassenen schommelt tussen zeven en vijftien kilo. Een goed deken weegt niet meer dan tien tot vijftien procent van je lichaamsgewicht.

Formaat verzwaringsdeken

Het geschiktste formaat voor een eenpersoons verzwaringsdeken bedraagt 150×200 cm. Zo geniet je maximaal van al zijn voordelen. Voor kinderen ouder dan twee jaar en zwaarder dan negen kilo heb je de keuze uit twee formaten, namelijk 90 × 120 cm en 100 × 150 cm

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole