Gefermenteerde rode rijst of zilvervliesrijst?

Welke soort rijst is het gezondst om je gezondheid te stimuleren, meer vet en ongezond buikvet te verbranden en makkelijker gewicht te verliezen?


Diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen, kiezen meer en meer voor gefermenteerde rode rijst.

Is dat wel de juiste beslissing?

Wat verstaat men onder gefermenteerde rode rijst?

Wat doet ons makkelijker af vallen, gefermenteerde rode rijst of zilvervliesrijst? 

Gefermenteerde rode rijst of voedingssupplementen die dit bevatten, worden nadrukkelijker naar voor geschoven om ons cholesterolgehalte in evenwicht te brengen en te houden. Een evenwichtig cholesterolniveau heeft immers een gunstige invloed op zowel onze gezondheid als op ons lichaamsgewicht.

Gefermenteerde rode rijst vind je in de natuurwinkel of in de bio- shop, in drogisterijen en steeds meer op internet. Daar vind je gefermenteerde rode rijst onder verschillende benamingen. De meest voorkomende zijn Arkocaps, Pharma-Nord en Purasana.

Gefermenteerde rode gist rijst is in principe een natuurproduct.

Natuurlijke producten worden als super gezond aanzien, en dat is dus ook het geval met gefermenteerde rode rijst. Maar is dit wel zo?

En wat geniet uiteindelijk de voorkeur voor een betere gezondheid en een gezond gewicht, gefermenteerde rode rijst of zilvervliesrijst?

Wat is gefermenteerde rode rijst?

Rode of gefermenteerde rode rijst is in niets vergelijkbaar met met zilvervliesrijst of met de langkorrelige rijst afkomstig uit Thailand.

Gist rijst ontstaat door rijst te laten fermenteren met behulp van een schimmel, de Monascus purpureus. Deze rode rijst wordt hoofdzakelijk gebruikt in de Aziatische keuken om voedingsmiddelen te kleuren zoals pasta, allerlei deegwaren, en de bekende Chinese rijstwijn.

Extracten op basis van rode rijst worden ondertussen al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Bij ons wordt deze rijst vooral gebruikt om je spijsvertering te bevorderen, je bloedsomloop te verbeteren en je cholesterolgehalte in evenwicht te brengen en te houden.

Dat heeft rode rijst te danken aan een natuurlijke statine, namelijk lovastatin.

Volgens gezondheid en wetenschap werkt gefermenteerde rode rijst sterk cholesterol verlagend, maar werd tot hiertoe nog steeds niet officieel erkent.

Voedingssupplementen met gefermenteerde rode gist, bevatten bij ons een sterk wisselende hoeveelheid monocolines, waaronder monacoline K. Dit laatste betreft een natuurlijke statine. Deze is vergelijkbaar met statines die als cholesterolverlagende geneesmiddelen worden gebruikt.

Resultaten van wetenschappelijke studies tonen aan dat voedingssupplementen met maximaal tien milligram gefermenteerde rode gist weinig of geen schadelijke nevenwerkingen veroorzaakt.

Het gebruik van gefermenteerde rode rijst wordt niettemin afgeraden:

Aan zwangere vrouwen

Bij aandoeningen van je lever, nieren en spieren

Aan zeventig plussers, kinderen en adolescenten

Bij intolerantie voor statines

Volgens sommige instanties is gefermenteerde rode gist geen voedingssupplement, maar een geneesmiddel.

Zilvervliesrijst geniet voorkeur op gefermenteerde rode rijst

Volgens ons geniet het bij ons beter bekende zilvervliesrijst nog steeds de voorkeur op gefermenteerde rode rijst.

Zilvervliesrijst en overgewicht

Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct, en heeft dus een positief effect op onze gezondheid en ons lichaamsgewicht. De resultaten van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek tonen aan volkoren producten ons verzadigingsgevoel verlengen waardoor we minder vlug honger hebben en automatisch minder eten. Voedingsvezels geven de opslag van vet geen kans.

Zilvervliesrijst zorgt voor een slank figuur met een platte buik zonder vet maar met des te meer spieren.

En die spieren zijn dan weer belangrijk om meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Ze verbruiken immers energie, zelfs in rust.

Zilvervliesrijst is rijk aan:

Vitaminen: waaronder die van het B- complex zoals B1, B2, B3, B6, B11 en B12

Mineralen: zoals mangaan, magnesium, koper, fosfor, zink, en selenium

Aminozuren: tryptofaan

Andere soorten rijst en afvallen

Witte rijst: wordt ontdaan van alle kostbare voedingsstoffen waaronder de zemelen en de zilvervlies. Dit zijn uitgerekend de gezondste ingrediënten van rijst. Zodoende is witte rijst minder waardevol voor je gezondheid en voor als je wilt afvallen. Witte rijst is veel minder efficiënt voor het verbeteren van onze gezondheid en lichaamsgewicht dan zilvervliesrijst.

Wilde rijst: is in principe geen rijst, maar behoort tot de familie van de graszaden. Het bevat hele zaden. Die zijn gezond en voedzaam en doen je makkelijer afvallen dan witte rijst.

Basmatirijst: aromatische en smaakvolle rijstsoort, vooral afkomstig van India en Pakistaanse. Basmati is zowel verkrijgbaar als witte rijst en als hele rijst. Basmati zilvervliesrijst verdient uiteraard de voorkeur op witte rijst voor afvallen.

Jasmijnrijst of Thaise parfumrijst: heeft een subtiel bloemenaroma en een zachte, volle smaak. Verkrijgbaar witte rijst en jasmijn zilvervliesrijst…

Gele rijst: heeft zowat dezelfde samenstelling als witte rijst. Kreeg zijn kleur door toevoeging van kurkuma of geelwortel, of met saffraan voor de duurdere variant

Pandanrijst: is doodgewone witte rijst die zijn groen kleurtje kreeg door de toevoeging van groene pandan- bladeren of schroefpalm

Kleefrijst of Botan rijst: werd net als witte rijst ontdaan van alle gezonde voedingsstoffen. Gebruik dit bij voorkeur als sushi rijst

Meergranenrijst: is een mengsel van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en/of wilde rijst en is daardoor minstens even gezond als zilvervliesrijst

Gezond afvallen met alle gezonde voedingsstoffen doe je met de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Gezond vetpercentage