Een gezond havermout ontbijt
Spread the love

Een gezond havermout ontbijt is essentieel om je dag goed te beginnen. Havermout is een uitstekende keuze vanwege de vele voordelen die het biedt.

Havermout is een voedzaam graanproduct dat wordt gemaakt van hele haverkorrels die zijn geplet of gesneden.

Geniet voortaan ook van een gezond havermout ontbijt voor een energieke start van je dag.

Haver en havermout is een veelzijdige en gezonde voedingskeuze die een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, zoals voedingsvezels, magere eiwitten, vitaminen en mineralen.

Havermout heeft een mild, nootachtig aroma en een zachte, romige textuur wanneer het wordt gekookt. Het is vooral populair als ontbijtgraan, omdat het een snel en langdurig verzadigend gevoel geeft en langdurig energie levert.

Het kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt in water of melk, of gebruikt als ingrediënt in recepten zoals koekjes, muesli en smoothies.

Met zijn gunstige voedingswaarde en veelzijdigheid is havermout een uitstekende keuze voor een gezonde levensstijl.

Waarom is havermout zo gezond?

Havermout wordt door velen als een echt superfood beschouwd. Het is een voedzame graansoort, boordevol belangrijke voedingsstoffen.

Havermout bevat veel vezels, met name bèta-glucaan, die de spijsvertering bevorderen en een verstoord cholesterolgehalte wee in evenwicht brengen.

In havermout vinden we ook hoge concentraties aan complexe, langzame koolhydraten voor langdurige energie.

Havermout is ook rijk aan magere eiwitten. Die zorgen op hun beurt voor meer en sterkere spieren en voor snel spierherstel.

De voedingswaarde van havermout

Dankzij zijn uitstekende voedingswaarde vinden we in havermout vooral:

  • Energie: 373 Kcal
  • Magere eiwitten: 13
  • Voedingsvezels: 7,4 gram
  • Gezonde vetten: 6 gram
  • Omega-6 vetzuren: 2,8
  • Vitaminen: zoals B1, B2, B3, B6 en B11 of foliumzuur en vitamine E
  • Mineralen: naast vooral kalium, fosfor en magnesium zijn dat ook natrium en calcium, ijzer, jodium, selenium, koper en zink.

De antioxidanten in havermout beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamsvezels door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

De vele gezondheidsvoordelen van havermout

Door zijn samenstelling zorgt havermout voor verrassend veel gezondheidsvoordelen. Havermout:

  • Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Houdt diabetes beter onder controle
  • Beschermt ons tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten
  • Zorgt snel voor een langdurig voldaan gevoel
  • Doet ons makkelijker afvallen
  • Verbetert onze spijsvertering
  • Zorgt voor een gezonde darmflora
  • Geeft de beschikbare energie langzaam en geleidelijk af
  • Dankzij zijn hoge concentratie bèta-glucaan brengt havermout een verstoord cholesterolgehalte terug in evenwicht

Een Gezond havermout ontbijt:

Basisrecept

Ingrediënten voor vier personen: 200 gram havermout, 800 milliliter (plantaardige) melk, 1 theelepel kaneel, toppings naar keuze zoals fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten en een snuifje zout

Bereiding:
  • Doe de havermout met een snuifje zout in een steelpan.
  • Voeg de melk toe en breng aan de kook en roer regelmatig.
  • Laat op laag vuur in maximaal 10 minuten zachtjes gaar worden. Blijf af en toe roeren.
  • Roer eventueel kaneel erdoor voor extra smaak.
  • Voeg naar smaak toppings toe zoals vers fruit, noten, zaden of specerijen.
Appel kaneel havermout

Ingrediënten voor vier personen: 200 gram havermout, 800 milliliter melk naar keuze, 2 geschilde en in blokjes gesneden appels, 2 theelepels kaneel, een snuifje zout en onbewerkte honing volgens smaak rechtstreeks van bij de imker

Bereiding:
  • Doe de havermout met de melk en een snuifje zout in een steelpan.
  • Voeg de appelblokjes en kaneel toe en breng rustig aan de kook.
  • Laat de havermout op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar worden. Roer regelmatig.
  • Verdeel de havermout over 4 kommen en maak eventueel af met wat zoetstof.
Een gezond havermout ontbijt
Chocolade-pindakaas havermout

Ingrediënten voor 4 personen: 200 gram havermout, 800 milliliter plantaardige melk naar keuze, 4 eetlepels rauwe cacao, 4 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels onbewerkte honing, rechtstreeks van bij de imker en een snuifje zout naar smaak.

Bereiding
  • Doe de havermout met de melk in een steelpan en breng aan de kook.
  • Voeg de cacao, pindakaas, siroop en een snufje zout toe.
  • Laat zachtjes 10 minuten koken tot de havermout de gewenste dikte heeft. Roer regelmatig.
  • Verdeel over kommen en serveer eventueel met extra pindakaas, cacaonibs of fruit.
Kokos-limoen havermout

Ingrediënten voor vier personen: 200 gram havermout, 400 milliliter kokosmelk, 400 milliliter water, het rasp en het sap van 2 limoenen, 2 eetlepels onbewerkte honing van bij de imker, geraspte kokos, verse munt en een snuifje zout naar smaak

Bereiding:
  • Breng in een steelpan de kokosmelk en het water aan de kook.
  • Voeg de havermout en een snuifje zout toe en laat het mengsel op middelhoog vuur tot 15 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend.
  • Rasp de schil van de limoenen en pers het sap uit.
  • Roer de limoenrasp, het sap en de honing door de havermout en laat nog 2 minuten doorkoken.
  • Verdeel de havermout over vier kommen en garneer eventueel met geraspte kokos en verse munt.
Havermout pannenkoeken met banaan en kaneel
Een gezond havermout ontbijt

Ingrediënten voor vier personen: 200 gram grove havermoutvlokken, drie bananen, drie eieren, 250 milliliter haverdrink, een theelepel gemalen kaneel, drie theelepels zonnebloemolie, 300 gram plantaardige en ongezoete kokos gurt (plantaardige oat gurt gemaakt van haver met levende yoghurt-culturen), vier vloeibare eetlepels onbewerkte honing van bij de imker en zout naar smaak.

Bereiding
  • Maal de havermout met het zout heel fijn in de keukenmachine.
  • Prak de bananen.
  • Klop de eieren, geprakte bananen, havermoutmelk en kaneel door de havermout.
  • Verhit telkens 1 theelepel olie op hoog vuur en bak 3 dikke pannenkoeken met 10 centimeter diameter (American pancakes).
  • Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin en gaar.
  • Bak zo nog 2 porties.
  • Serveer met de kokosyoghurt en honing.
  • Serveertip: Lekker met verkruimeld gevriesdroogd zomerfruit als topping.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.