Dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen
Spread the love

Dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen doen je beter slapen. Zeker wanneer je weet dat in een dekbedovertrek uit synthetische materialen voor één persoon meer dan één kilo giftige materialen worden gebruikt. Die stoffen schaden uiteraard je gezondheid. Gelukkig is er steeds meer bedtextiel en dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen verkrijgbaar. Die zijn vrij van alle schadelijke en chemische stoffen. Dat is niet alleen beter voor de kwaliteit van onze slaap en onze gezondheid. Natuurlijke materialen zijn ook milieuvriendelijk.

Wat zijn de beste natuurlijke materialen voor duurzame en gezonde dekbedovertrekken?

Wie durft er nog te zeggen dat slapen tijdverlies is wanneer je weet dat we maar liefst een derde van ons leven in ons bed verblijven? Voldoende slaap heeft een grotere invloed op onze gezondheid dan de meesten onder ons denken. Voldoende slaap verbetert niet alleen je gezondheid. Weet je dat genoeg slapen je zelfs helpt meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap je nodig hebt hangt van meerdere factoren af zoals je geslacht en je leeftijd, maar even goed de duur en de intensiteit van je dagelijkse inspanningen. De ene heeft ook meer slaap dan de andere, maar algemeen wordt aangenomen dat acht uur slaap ideaal is.

De voordelen van voldoende slaap

Genoeg slapen heeft dus een positieve invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Geeft extra energie
 • Herstelt sneller spieren en lichaamsweefsels na geleverde inspanningen
 • Helpt meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.
 • Verbetert je geheugen en je concentratie
 • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand
 • Verkleint je risico op verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van je luchtwegen en bronchitis
 • Vermindert plotse stemmingswisselingen en plotse prikkelbaarheid 

Waarom dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen?

Voor een goede nachtrust is er meer nodig dan een goed matras. Bespaar daarom zeker niet op de kwaliteit van je dekbedovertrek. Natuurlijke materialen genieten onze voorkeur. Dat zijn grondstoffen rechtstreeks uit de natuur en dus zonder toegevoegde stoffen. Ze zijn dus vrij van gifstoffen en chemicaliën. Natuurlijke dekbedovertrekken zijn vooral gemaakt van katoen, linnen, satijn en flanel. Dit laatste materiaal is vooral geschikt in koudere maanden zoals herfst en winter. Een relatief recent materiaal voor bedtextiel en zeker voor dekbedovertrekken is hennep, het meest natuurlijke materiaal voor dekbedden.

Dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen: Katoen

Er zijn milieuvriendelijkere materialen dan katoen. Deze stof neemt veel plaats in en heeft veel water nodig. Het biologisch telen van katoen is wel een flinke stap in de goede richting. Bij bio-katoen worden namelijk geen scheikundige stoffen zoals pesticiden gebruikt. Dekbedden uit katoen zijn nog altijd erg populair. Katoen is een sterke, duurzame en aangenaam zachte stof. Het is tegelijk sterk ademend, waardoor het aangenaam en comfortabel is in alle seizoenen. Het is ook sterk vochtabsorberend en vochtregulerend. Katoen vraagt weinig onderhoud en heeft een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding.  Daartegenover staat dat deze stof gevoeliger is voor krimp en kreuken, de kleuren kunnen relatief snel vervagen. Katoen is van nature ook opvallend ruw. Met katoen heb je de keuze percale katoen, twill- en polyesterkatoen.

Dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen: Bamboe

Bamboe is puur natuur en een uitstekend materiaal voor duurzame dekbedovertrekken. Het groeit razendsnel, zonder scheikundige producten, pesticiden of extra water.

Dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen: Hennep en linnen

De voordelen van hennep als materiaal voor bedtextiel en zeker voor dekbedden werden pas recent ontdekt. Je kunt geen milieuvriendelijkere grondstof bedenken dan hennep. Het is van nature antibacterieel en schimmelwerend. Het neemt zelfs meer vocht op dan het zo geprezen katoen. Naast een belangrijke ecologische waarde is hennep opvallend duurzaam, heeft een lange levensduur, is vochtregulerend en hypoallergeen. Dit materiaal is ook vrij van alle ongedierte.

Dekbedovertrekken uit natuurlijke materialen: Microvezel 

Polyester en polyamide of nylon zijn de belangrijkste bestanddelen van microvezel. Een natuurlijk en duurzaam dekbed uit microvezel is best vergelijkbaar met katoen. Deze dekbedden zijn echte lichtgewichten, zacht en aangenaam met een hoog slaapcomfort. De manier waarop deze dekbedden gewassen worden is zeer belangrijk. Aan het gebruik van microvezel dekbedden zijn heel wat voordelen verbonden. Ze zijn namelijk:

 • Aangenaam, soepel en zacht in hun gebruik
 • Kreukherstellend en moeten dus niet gestreken worden
 • Krimpen niet
 • Vragen weinig of geen onderhoud
 • Goedkoop

Nadelen van microvezel dekbedden

 • Niet ademend materiaal niet
 • Zijn opvallend dun
 • Pluizen makkelijk

Dekbedovertrekken uit satijn

Satijn is een natuurlijke stof die wordt verkregen dankzij een speciale manier van weven van katoen. Satijnen dekbedovertrekken stralen luxe uit. Ze zijn soepel en zacht in gebruik. Een satijnen dekbedovertrek bevat maar liefst vier inslagdraden en één kettingdraad. Dat maakt licht weven mogelijk, waardoor luchtige en zachte dekbedden met de hoogste kwaliteit ontstaan. Vanwege zijn comfortabele en luxueuze uitstraling worden satijnen dekbedovertrekken niet alleen thuis, maar even goed in hotels gebruikt. Het slaapcomfort wordt nog aanzienlijk verhoogd in combinatie met satijnen hoeslakens. Voordelen van satijnen dekbedovertrekken:

 • Vervaardigd uit 100 procent katoen, duurzame en natuurlijke stof
 • Gebruiksvriendelijk en luxueus met hoog slaapcomfort
 • Goed voor huid en haar
 • Ademend materiaal met een uitstekende vochtregulatie
 • Sterk vochtabsorberend
 • Aangenaam in alle seizoenen
 • Satijn kun je op hoge temperaturen wassen

Natuurlijke dekbedovertrekken zijn niet goedkoop.

Flanellen dekbedovertrek voor een aangename winter

Een flanellen dekbedovertrek wordt vooral gebruikt in de herfst en in de winter. Het voelt zeer zacht, aangenaam en warm aan. Een flanellen dekbedovertrek zorgt direct voor een aangename warmte en houdt die ook lang vast. Flanel is aan de twee kanten licht geruwd, waardoor het zachte laagje ontstaat dat zo heerlijk aanvoelt. Het verschil in kwaliteit tussen synthetische en natuurlijke vezels is bij flanel opvallend groot. Met dekbedovertrekken uit flanel kies je voor warmte en slaapcomfort. De voordelen van flanellen dekbedovertrekken

 • Groot slaapcomfort, vooral in de koude wintermaanden
 • Past zich snel aan je lichaamstemperatuur aan
 • Ademend
 • Duurzaam met lange levensduur
 • Makkelijk in onderhoud, weinig strijk nodig  

Een flanellen dekbedovertrek is zeker niet geschikt voor personen die het snel te warm hebben. Geen aanrader tijdens de lente en in de zomer.

Koop natuurlijke dekbedovertrekken met een keurmerk

Ben je aan een nieuwe dekbedovertrek of ander bedtextiel toe? Kies dan altijd natuurlijke dekbedovertrekken met een officieel keurmerk zoals Masters of Linen, GOTS, Eeko Tex of Fairtrade. Zo ben je altijd verzekerd van een natuurlijk dekbedovertrek met de beste prijs- kwaliteitverhouding.

Dekbedovertrek kopen

Ben je op zoek naar het juiste dekbed? Het juiste dekbed is zeker een dekbed van Smulders Textiel!

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole