Wat is vogelgriep

Wat is vogelgriep en wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?

Spread the love

Wat is vogelgriep en wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? Velen vragen het zich af nu iedereen zijn pluimvee verplicht moet tophokken of afschermen na geval van vogelgriep in Oostende. Niet alleen professionele bedrijven, ook particulieren moeten nu dus hun kippen of ander pluimvee ophokken of afschermen. Het virus werd vastgesteld in een vogelopvangcentrum in Oostende bij drie wilde vogels. 

Wat is vogelgriep nu precies en wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Bij ons werd het virus voor het laatst vastgesteld in juni en juli 2017.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een influenza A-virus. Het virus maakt deel uit van gelijkaardige dezelfde griepvirussen bij de mens zoals influenza en corona. Het is een zeer besmettelijke ziekte bij alle soorten pluimvee dat daar boven op makkelijk overgaat van dier op dier. Als gevolg van het snel muteren van dit vogelvirus ontstaan er constant nieuwe varianten van dit virus. De variant die de afgelopen weken onder andere in Hongarije, Duitsland, Polen en Nederland uitbrak, is het meest besmettelijke H5N8- vogelgriepvirus.

Wat is het griepvirus: De symptomen

De ernst van de symptomen is van meerdere factoren afhankelijk. In de eerste plaats van de aard van het virus, de leeftijd van de zieke dieren en de eventuele combinatie met andere infecties. Enkele typische ziektekenmerken bij de getroffen vogels zijn:

  • Ernstige ademhalingsproblemen
  • Tranende ogen
  • Een sterke daling in de legproductie
  • Hevige diarree
  • Een gezwollen kop

Dieren die besmet zijn met de minst gevaarlijke variant sterven gemiddeld slechts in 3 procent van de gevallen. Bij besmetting met een erg gevaarlijke variant, is het risico op overlijden voor de dieren aanzienlijk. Dit laatste is zeker het geval voor het H5N8- vogelgriepvirus dat nu weer de kop opsteekt.

Lees ook: Beschermen tegen virussen kan ook op een natuurlijke manier

Wat betekent het vogelgriepvirus voor onze gezondheid?  

Het vogelgriepvirus kan zich van kippen en ander pluimvee op de mens verspreiden, maar dat gebeurde tot hiertoe nog niet zo vaak. Besmetting van mens op mens is wellicht onwaarschijnlijk. Besmetting vindt vooral plaats via de ontlasting van besmet pluimvee. Het zijn dus vooral pluimveehouders die met het virus worden geconfronteerd.

Wellicht niet zo gevaarlijk voor de mens

De meerderheid van de virologen gaan ervan uit dat de meerderheid van de infecties met het vogelgriepvirus voor ons niet zoveel gevaar inhouden. Het veroorzaakt bij ons over meestal algemene griepverschijnselen zoals keelpijn, hoofdpijn, hoesten of koorts. Daarnaast kunnen patiënten ook last krijgen van oogontstekingen. De symptomen zijn in de meeste gevallen na vijf dagen verdwenen.

Ook actueel: Corona virus voorkomen met de juiste voeding en sociale maatregelen

Toch ook overlijdens bij mensen

Toch moet het verspreiden van vogelgriep bij mensen altijd ernstig genomen worden. Dat bleek toen in 1997 in Hongkong de eerste zes personen aan het vogelgriepvirus bezweken. Het ging toen wel over een ander soort vogelgriepvirus dan nu in bij ons werd vastgesteld. Virologen vreesde bij die eerste zes doden uit Hongkong dat het virus zou muteren tot een nieuw virus dat wel dodelijk zijn zijn voor ons is.

Dodelijke pandemie

Dat kan als een patiënt tegelijk besmet raakt met het huidige virus en tegelijk met een vogelvariant. Dan kunnen beide varianten erfelijke informatie uitwisselen en zou er een wereldwijde pandemie, of dodelijke epidemie kunnen ontstaan. Er bestaan nog geen geneesmiddelen tegen het virus, wel anti-virale middelen die de verspreiding van het virus kan voorkomen en infecties beperken. De bekendste daarvan is Tamiflu dat ook de symptomen van het virus verzacht. Virologen raden aan dat mensen die in contact komen met besmette dieren zich ook laten vaccineren met het klassieke griepvaccin.

Met eieren of vlees van zieke kippen of ander gevogelte is er niets aan de hand.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.