De ziekte van Lyme
Spread the love

De ziekte van Lyme is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie door een beet van een teek. Je herkent hem aan de rode ring die op of rond de bijtplaats verschijnt, soms ook met blauwachtige of roze vlekken. De uitslag verschijnt meestal een paar dagen tot twee weken na de beet. Maar de symptomen laten even goed drie maanden op zich wachten. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig de locatie van tekenbeten te controleren. De ringen of vlekken worden steeds groter en verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Dit betekent niet altijd dat de bacteriën zijn verdwenen. Het virus kan zich in je lichaam verschuilen om pas (veel) later weer op te duiken. 

Hoe kun je de ziekte van Lyme voorkomen of eventueel behandelen?

De ziekte van Lyme ontwikkelt zich in drie fasen. Enkele dagen tot enkele weken na de beet verschijnen een of meer rode of blauwrode ronde vlekjes op de bijtplaats. Het gebied zal geleidelijk uitzetten en verzwakken van het midden naar de rand. Hoofdpijn, koorts, spierpijn en vermoeidheid en andere griepachtige symptomen kunnen gelijktijdig of afzonderlijk optreden. De tweede fase manifesteert zich binnen enkele weken of maanden na te zijn gebeten. Typische symptomen zijn onder meer pijn in de armen en benen, gewrichtspijn of zwelling, onregelmatige hartslag, gezichtsmisvormingen als gevolg van gezichtsverlamming, diplopie, zenuwontsteking en encefalitis. In het laatste stadium van de ziekte ervaart u chronische pijn en gezwollen gewrichten, ongemak aan het zenuwstelsel en chronische huidaandoeningen.

De ziekte van Lyme behandelen

Ben je door een teek gebeten? Raadpleeg dan onmiddellijk je vertrouwde huisartsarts. Die zal onmiddellijk antibiotica voorschrijven. Dat is de enige manier om de ziekte te bestrijden. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe korter je herstelproces.

De ziekte van Lyme voorkomen

Teken kom je vooral tegen tijdens wandelingen in groene en bosrijke gebieden. Bescherm je daartegen zoveel mogelijk met het dragen van lange kleding. Draag altijd sokken en lange broeken. Controleer na elke wandeling in een groene of bosrijke omgeving op tekenbeten. Die vind je vooral onder je oksels, in je liezen en tussen je billen. Bij kinderen onderzoek je vooral hun hoofd, achter hun haarlijn en achter de oren. De eenvoudigste manier om de maatstreepjes te verwijderen, is met een pincet.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole