De genezende kracht van de zee
Spread the love

De genezende kracht van de zee werd wetenschappelijk bewezen. De zee heeft een geweldige aantrekkingskracht, en dit in alle seizoenen. In de zomer geniet je er volop van de deugddoende zon en van lekker zwemmen in de zee. In de winter maak je er lange strandwandelingen langs een onstuimige zee.

Welke positieve invloed heeft de zee op je gezondheid?

We associëren ze zee met ruisende golven, zacht zand onder je voeten, de wind die door je haren speelt. Om de een of andere manier houden we allemaal van de zee. Met een verblijf aan zee vergeten we onze zorgen, maken we ons hoofd leeg en krijgen we extra energie. Enkele uren, een dag of een weekend aan zee werkt helend. Zowel lichamelijk als geestelijk.

De zee als wondermedicijn

Eerst zagen we de zee als bedreigend en gevaarlijk. Zeeën en oceanen waren een bron van levensbedreigende monsters en oorzaak van dodelijke vloedgolven en overstromingen. In de achttiende eeuw veranderde ons beeld van de zee. Toen trokken de Britse aristocraten in grote getale naar zee. Ze aanzagen het koude, zoute zeewater als een wondermiddel tegen koorts, onrust, beroerten en donkere gedachten. De genezende kracht van de oceaan wordt tot op de dag van vandaag nog steeds intensief bestudeerd.

Fysiek en mentaal gezonder

De resultaten van al deze onderzoeken bewijzen de genezende kracht van de zee. Ze laten zien dat mensen die dichter bij de zee wonen een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben. De zee ontspant en maakt ons rustiger.

Blauw zeewater straalt kalmte en rust uit

De ‘blauwe’ kleur van het zeewater heeft op de meesten onder ons een kalmerende invloed. Staren over de zee of een ander blauw natuurlijk water heeft een meditatief effect dat je kan helpen kalmeren. Een dagje zee zorgt ook voor de nodige inspiratie. Het bevordert je inspireren.

Vitamine D aanmaak

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Een tekort kan vervelende klachten geven, zoals ernstige vermoeidheid. Vitamine D haal je uit verschillende voedingswaren, maar je lichaam maakt ook vitamine D aan door de stralen uit zonlicht. Met een lange strandwandeling op het strand, waar weinig beschutting is, maakt je lichaam vitamine D aan. Het is natuurlijk wel belangrijk om je op dagen met fel zonlicht wel in te smeren met zonnebrandcrème.

De genezende kracht van de zee voor onze huid

Mineralen die we uit het zoute zeewater halen zijn kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Een voor een mineralen die de gezondheid van onze huid verbeteren.

Zeewater is goed voor je huid

De zee is goed voor je huid. Sommige mensen met huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis ervaren dat de aandoeningen verbeteren na het zwemmen in de zee. Helemaal bekend is het zout uit de Dode Zee. Dat zout heeft veel magnesium en minder natrium dan ‘gewoon’ oceaanwater.

Het zoute zeewater kan helpen tegen hooikoorts

Heeft u hooikoorts? Dan kunnen neusspoelingen met zeezout verlichting brengen van allergieën en hooikoorts. Al het slijm en ziekmakende bacteriën worden samen met het zeezout verwijdert.

Zeelucht verbetert je ademhaling 

Een Australisch onderzoek wees uit dat de zoute zeelucht de longen van patiënten met taaislijmziekte helpt zuiveren. Daardoor hebben ze minder antibiotica nodig.

Bruin vet

Je hebt twee verschillende types vet: bruin en wit vet. Wit vet is het ongezondste vet. Bruin vet het gezondste. Dit soort vet zet energie uit suikers en vetten om in warmte en verbrandt overtollig vet. Daardoor verlies je makkelijker je overgewicht. Mensen met relatief veel bruin vet kunnen beter tegen de kou. Om meer bruin vet te kweken is het volgens onderzoek goed om in koud water te zwemmen en te douchen. Kou zorgt ervoor dat de bruine vetcellen worden geactiveerd zodat er meer energie omgezet wordt in warmte.

Minder omgevingsprikkels door het geluid van ruisende golven

Misschien ken je het: ‘white noise’. Dit wordt veel gebruikt voor kleine baby’s die niet goed kunnen slapen. Er wordt dan een rustgevend geluid opgezet, zoals ruisende golven. Ander lawaai verdwijnt hierdoor naar de achtergrond en baby’s raken meer ontspannen. Dit geldt ook voor volwassenen: het geluid van de ruisende golven ontprikkelt je zintuigen. Ook verminderen natuurgeluiden stressniveaus.

Genieten is goed voor je lijf

Zonsopkomsten en zonsondergangen zijn oneindig populair. Niets voor niets worden er op vakantie veel foto’s gemaakt van mooie zonsondergangen boven zee. Ook simpelweg het genieten van iets moois maakt je meer ontspannen en zorgt voor minder stress in je lijf.

Tip: op een cruisevakantie geniet je elke dag van zonsopgangen en zonsondergangen en van de oneindige horizonten.

Frisse zeelucht inademen

Van op het strand en de zeedijk ervaren we de genezende kracht van de zee. Op de meeste stranden ruik, proef en ervaar je de frisse zeelucht. De meeste mensen genieten van de geur van de zee en het inademen van de zeelucht. Deze frisse lucht is ook goed voor je longen. Er zijn zelfs onderzoeken met speciale ‘zeespray’, die positieve effecten vinden van het inademen van zeelucht op de longen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole