Stress en diabetes
Spread the love

Stress en diabetes type II zijn geen goede combinatie, integendeel. Stress maakt de gevolgen van diabetes alleen maar erger. En zeker tijdens de feestdagen is het voor diabetici nog moeilijker. Stress heeft een belangrijke invloed op onze algemene gezondheid. Het is oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen. Denk hierbij aan aderverkalking, hard- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een verstoord cholesterolgehalte. Een gezond eetpatroon en een natuurlijk voedingssupplement met veel vitaminen en mineralen kan je helpen om dit alles te voorkomen.

Welke gevolgen heeft stress voor diabetici?

Tijdens de feestdagen krijgt onze gezondheid het zwaar te verduren. Dat is zeker zo voor diabetici. Die moeten tijdens het jaar hun voedingsvoorschriften al nauwlettend in de gaten houden. Op feestdagen moeten ze dubbel voorzichtig zijn. Wetenschappers deden al heel wat onderzoek naar de gevolgen van feestdagen op onze gezondheid, meer bepaald op diabetes.

Stress en diabetes: onze bloedsuikerspiegel

De resultaten van al deze studies bevestigden nog eens: stress, angst en spanningen hebben een belangrijke invloed op onze bloedsuikerspiegel. Niet alleen onze voeding, maar ook stress doen onze bloedsuikerspiegel sterk stijgen en dalen. En dat is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes. Door een onstabiele bloedsuikerspiegel is het veel moeilijker om diabetes onder controle te houden.

De voordelen van een stabiele bloedsuikerspiegel

Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel hoe beter je diabetes onder controle houdt. Een bloedsuikerspiegel zonder veel hoge pieken en diepe dalen zorgt voor heel wat voordelen:

Stress en diabetes: Makkelijker afvallen met een gezonde bloedsuikerspiegel

Een gezonde bloedsuikerspiegel en een laag glycemisch dieet doen je meer vet verbranden en makkelijker afvallen dan een vetarm dieet.

Je trek in zoet vermindert

Een dalende bloedsuikerspiegel vergroot je trek in zoet en in calorierijke voeding. Voeding met veel suiker doet je bloedsuikerspiegel razendsnel stijgen en even snel weer dalen. Het zorgt voor minder energie en vergroot zelfs je drang naar suiker. Je levenskwaliteit daalt en je voelt je vaak moe en somber.

Een stabiele bloedsuikerspiegel doet je beter slapen

Een onregelmatige bloedsuikerspiegel doet je moeilijker inslapen. Ongestoord doorslapen wordt ook moeilijker. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je lichaam zijn bloedsuikerwaarden moeilijker kan reguleren. En hogere glucosewaarden staan een deugddoende nachtrust nog meer in de weg.

Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft je meer energie

Een gebrek aan energie, vermoeidheid en chronische vermoeidheid zijn vaak het gevolg van te veel suiker en insuline. Je voelt je duizelig, moe en lusteloos. Stabiele bloedsuikerwaarden houden je energiepeil op het gewenste niveau.

Sterker immuunsysteem en hogere weerstand

Een hoge bloedsuikerspiegel verzwakt je immuunsysteem en verlaagt je natuurlijke weerstand. Zo ben je vatbaarder voor bijvoorbeeld verkoudheden, griep, infecties van je lucht- en urinewegen en bronchitis.

Wisselende bloedsuikerspiegel ook nadelig voor mentale gezondheid

Onstabiele bloedsuikerwaarden zijn ook nadelig voor je mentale gezondheid. Dat zorgt voor een verhoogde prikkelbaarheid, plotse stemmingswisselingen, angst en zelfs voor depressie. Een onstabiele bloedsuikerspiegel is nadelig voor je geheugen en je concentratie.

Een evenwichtige bloedsuikerniveau verbetert acne

Je insulinespiegels op een gezond niveau brengen je hormonen in evenwicht. Dat verbetert huidproblemen zoals acne en zorgt voor een gezonde en jonge huid.

Insulineresistentie en diabetes type 2 helpen voorkomen 

Hoge bloedsuikerwaarden kunnen insulineresistentie en diabetes type 2 veroorzaken. Insulineresistentie is een eerste aanwijzing voor diabetes. Het teveel aan glucose wordt niet uit je bloedbaan verwijderd. Daardoor maakt je alvleesklier of pancreas nog meer insuline aan. Ongecontroleerde insulineresistentie kan hoge bloedsuikerspiegels chronisch maken, de aanmaak van insuline vertragen en zelfs doen stilvallen en diabetes type II ontwikkelen.

Hart- en vaatziekten voorkomen

Sterk schommelende bloedsuikerspiegels na elke maaltijd vergroten je risico op hartaandoeningen. Dat geldt ook wanneer je geen diabetes hebt. Hoe hoger je bloedsuiker pieken, hoe meer kans op ernstige verwikkelingen.

Vertraagt de ontwikkeling van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is nauw verwant aan diabetes. Het wordt niet voor niets “diabetes type 3” genoemd. Diabetes is een belangrijke risicofactor voor dementie. Slechte controle van de bloedglucosespiegels bij diabetici wordt in verband gebracht met een verminderd werkgeheugen, leervermogen en geheugenverlies. Hogere suikerwaarden verhogen ook het risico op dementie bij niet- diabetici.

Verlaagt het risico op kanker

Het metabool syndroom vergroot de kans op het vormen van slechte gezwellen in je darmen. Overgewicht gecombineerd met diabetes zijn belangrijke risicofactoren voor kwaadaardige gezwellen in je nieren en longkanker.  

Ontspannen en voldoende bewegen

Gezond eten gecombineerd met regelmatig ontspannen en meer bewegen zorgen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Tijdens stressvolle momenten kun je best ontspannen met aangepaste ademhalingsoefeningen. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of joggen helpt ook. Doet dit ook bij slechte weersomstandigheden en in de winter. Dat helpt bij de aanmaak van vitamine D.

Stress en diabetes: Conclusie

Stress maakt je vatbaarder voor diabetes. Zeker als je al aanleg hebt voor diabetes. Door stress en de triggers van stress te herkennen en te voorkomen, kun je diabetes beter onder controle krijgen en houden.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.