Skip to content
leefnugezonder

leefnugezonder

Leefnugezonder Voor een aangenamer en gezonder leven

  • Homepage
  • Gezond Afvallen
  • Dieet
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Shop
  • Wil je met ons samenwerken? Dat kan!
  • Onze Startpagina’s
  • Home
  • Gezondheid
  • Aardappelen, deegwaren of rijst: wat is het gezondst?
Aardappelen, deegwaren, rijst

Aardappelen, deegwaren of rijst: wat is het gezondst?

Posted on 2 mei 20253 mei 2025 By Redactie No Comments on Aardappelen, deegwaren of rijst: wat is het gezondst?
Gezondheid, Voeding
Spread the love

Aardappelen, deegwaren of rijst: wat is het gezondst, ook als je makkelijker wilt afvallen? Velen die met hun gezondheid begaan zijn en iets aan hun overgewicht willen doen, stellen ons regelmatig deze vraag. Aardappelen maken deel uit van ons dagelijks menu.

Ze worden meer en meer vervangen door deegwaren of pasta en rijst, maar is dat wel een goed idee? 

INHOUDSOPGAVE

Toggle
  • Kortom, wat is het gezondst, aardappelen, deegwaren of rijst?
      • Zo ondersteun je een gezond eetpatroon met aardappelen, deegwaren en zilvervliesrijst:
    • Aardappelen en de Schijf van Vijf
    • Aardappelen zijn rijk aan zetmeel
      • De voedingswaarde van aardappelen
    • Daarom zijn aardappelen gezond
      • Aardappelen zorgen voor een gezonde darmflora
    • Deegwaren of pasta
      • Witte varianten
    • Witte geraffineerde rijst en zilvervliesrijst 
      • Bevatten weinig of voedingsvezels
    • Aardappelen, deegwaren en rijst leveren minder hoogwaardige eiwitten 
    • Aardappelen, deegwaren of rijst: de bereidingswijze 
    • Aardappelen, deegwaren of rijst: wat verdient de voorkeur?
    • Je eiwitvoorraad gezond aanvullen
      • Links in this article

Kortom, wat is het gezondst, aardappelen, deegwaren of rijst?

Zo ondersteun je een gezond eetpatroon met aardappelen, deegwaren en zilvervliesrijst:
  • Multivitamine
  • Eiwitten
  • Omega-3 vetzuren
  • Vitaminen van het B-complex

De gezondheid van de ons vertrouwde aardappels is nog altijd een bron van discussie. Velen denken dat aardappelen te veel suikers en zeker te veel zetmeel bevat.

Zeker in vergelijking met deegwaren en rijst? Maar is dat wel zo? Ben je geïnteresseerd in alles wat met gezondheid en gezonde voeding te maken heeft, of wil je ook iets aan je overgewicht doen?

Dan vroeg je je zeker al af wat je best kunt eten, aardappelen, deegwaren (pasta) of rijst? Aardappelen maken al langer deel uit van ons dagelijks menu.

Ze zijn tegelijk onderwerp van discussie: aardappelen zijn namelijk rijk aan zetmeel, volgens heel wat dieetgoeroes een dikmaker. 

Ze worden daarom regelmatig vervangen door deegwaren of pasta en rijst. Maar zijn die dan zoveel gezonder dan onze vertrouwde aardappels? We zochten het voor je uit.

Aardappelen en de Schijf van Vijf

Aardappelen maken al langer deel uit van de bekende Schijf van Vijf, de basis van een gezond eetpatroon. Ze zijn tegelijk onderwerp van discussie: aardappelen zijn namelijk rijk aan zetmeel, volgens heel wat dieetgoeroes een dikmaker. 

Ze worden daarom regelmatig vervangen door deegwaren of pasta en rijst. Maar zijn die dan zoveel gezonder dan onze vertrouwde aardappels? We zochten het voor je uit.

Aardappelen zijn rijk aan zetmeel

Zoals we hierboven al aanhaalden, vinden we in aardappelen vooral zetmeel. Zetmeel wordt vaak afgeschilderd als een snel en dus ongezond koolhydraat genoemd.

Verrassend genoeg is het tegendeel waar. Zetmeel is een complex en relatief traag koolhydraat en een bron van energie. Zetmeel is namelijk lang niet hetzelfde als witmeel of bloem.

Het effect van witte bloem op onze gezondheid is vergelijkbaar met… geraffineerde suiker, en dat is wat we best kunnen missen.

De voedingswaarde van aardappelen

Aardappelen, deegwaren of rijst? Aardappelen hebben een verrassend hoge voedingswaarde bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals:

  • Vitaminen: vooral vitamine B11 of foliumzuur maar ook vitamine B1, B2, B3, B6 en vitamine C
  • Mineralen: voornamelijk fosfor, kalium en zink, maar ook natrium, calcium, ijzer, jodium, magnesium, selenium en koper
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
  • Spoorelementen

Nog een belangrijk voordeel is ongetwijfeld dat aardappelen geen verzadigde vetten en cholesterol bevatten.

Aardappelen, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst bevatten minder eiwitten. Hoe gebruik je voldoende eiwitten in je gezond eetpatroon?

Daarom zijn aardappelen gezond

Aardappelen met mate gegeten, zijn gezond. Daar zijn zelfs wetenschappers van overtuigd. Dankzij de vele voedingsvezels die we in aardappelen terugvinden, zorgen ze voor een snel en langdurig voldaan gevoel.

Daarmee helpen ze ons om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Koude, gekookte aardappelen zijn gezonder dan warme.

We nemen de aanwezige suikers dan moeilijker op omdat ze worden omgezet in zijn resistent zetmeel.

Aardappelen zorgen voor een gezonde darmflora

Daardoor worden deze suikers niet opgenomen in onze dunne darm, maar gefermenteerd in de dikke darm. Dat verbetert de gezondheid van onze darmflora.

Rauwe aardappel(sap) helpt dan weer bij allerlei maagproblemen zoals brandend maagzuur en zweren. Gekookte, gestoomde of gepofte aardappels verdienen je voorkeur.

Ongeschilde aardappels leveren de grootste hoeveelheid ijzer en kalium, maar ook de hoogste concentratie van de gifstof solanine. Honderd gram gekookte aardappelen bevatten 82 kcal.

Aardappels worden pas ongezond, calorierijk en vet als je ze frituurt of bakt in een laag boter.

Deegwaren of pasta

Deegwaren of pasta zijn afkomstig van harde granen, vooral tarwe. Dit soort granen worden achtereenvolgens gemalen en vermengd met water.

Van dit deeg worden uiteindelijk plakken gerold die tot spaghetti, penne en tortellinie worden omgevormd. Volkoren tarwe is gezond, maar de meerderheid kiest voor witte deegwaren of pasta.

Witte varianten

Witte soorten deegwaren van tarwekorrels waarvan de korrels bewerkt zijn en de zemelen (vliezen) zijn uitgehaald.

Daardoor bevatten ze nauwelijks gezonde voedingsstoffen, dus ook weinig of geen voedingsvezels. Honderd gram deegwaren of pasta bevat gemiddeld 100 kcal.

Witte geraffineerde rijst en zilvervliesrijst 

Aardappelen, deegwaren of rijst? Rijstkorrels zijn onbewerkte graankorrels en bevatten dus nog alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Volkoren rijst is dus voedzaam en gezond. 

Onbewerkte rijst waarvan de oorspronkelijke korrel volledig intact blijft, wordt in de winkel aangeboden als (gezonde) zilvervliesrijst.

Bevatten weinig of voedingsvezels

Witte rijst is ontdaan van het vlies (zemel), bevat weinig of geen gezonde voedingsstoffen en brengt onze gezondheid niets bij.

Vergeleken met zilvervliesrijst bevat witte rijst zo twintig procent minder vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Witte rijst bevat geen voedingsvezels meer, die zijn namelijk samen met de vliezen verwijderd. Honderd gram rijst is goed voor 96 kcal.

Aardappelen, deegwaren en rijst leveren minder hoogwaardige eiwitten 

Zowel aardappelen, deegwaren als rijst leveren meer koolhydraten en minder onmisbare eiwitten

Een portie van 200 gram gekookte aardappelen levert gemiddeld 140 calorieën. Een vergelijkbare portie gekookte deegwaren 280 calorieën en een portie gekookte zilvervliesrijst (200 g) 260 calorieën.

Aardappelen, deegwaren of rijst: de bereidingswijze 

Naast de manier waarop aardappelen, deegwaren en rijst klaargemaakt worden, is de keuze voor volkoren deegwaren en zilvervliesrijst belangrijk.

Welke soort aardappelen je kiest, is minder belangrijk. Alle soorten bevatten bijna gelijkaardige hoeveelheden gezonde voedingsstoffen. De manier waarop je aardappelen klaarmaakt, maakt wél een verschil uit.

Gekookte aardappelen zijn uiteraard gezonder dan gefrituurde of gebakken aardappelen. Het gebruik van allerlei sauzen maken je aardappelen minder gezond. Sauzen, en zeker kant- en – klare sauzen bevatten namelijk meer vet en toegevoegde suikers.

Gekookte, koude aardappelen zijn veruit het gezondst omdat ze het oorspronkelijke zetmeel omzetten in gezond, resistent zetmeel.

Aardappelen, deegwaren of rijst: wat verdient de voorkeur?

Wanneer je kiest voor witte geraffineerde deegwaren en rijst, zijn aardappelen veruit de beste keuze. Eet je regelmatig deegwaren en rijst?

Daar is niets mis mee, als je kiest voor hun volkoren versie. Kies dus voluit voor zilvervliesrijst en volkoren pasta.  Die zijn rijk aan voedingsvezels. Die geven je niet alleen een snel en lang voldaan gevoel, maar zorgen tegelijk voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel.

Daardoor helpen deze volkoren deegwaren en zilvervliesrijst om meer opgeslagen vet te verbranden, waardoor je ook makkelijker je overgewicht verliest. Deze volkorenproducten zijn dus ook geschikt voor diabetici.

Aardappelen, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst bevatten minder eiwitten. Hoe gebruik je voldoende eiwitten in je gezond eetpatroon?

Je eiwitvoorraad gezond aanvullen

Om je gezondheid te verbeteren en makkelijker af te vallen heb je naast genoeg gezonde vetten en (langzame) koolhydraten veel hoogwaardige eiwitten nodig.

Die haal je uit je dagelijkse voeding. Je kunt dit extra ondersteunen door hoogwaardige eiwitten toe te voegen aan zoveel mogelijk voedingsproducten en gerechten.

Geef daarbij altijd de voorkeur aan Whey eiwitten.

 

#Aardappelen #Deegwaren #Rijst #Gezondheid #Voeding #Koolhydraten #VitamineC #Kalium #Vezels #Antioxidanten #Volkoren #Bvitamines #Energie #Bloedsuikerspiegel #Bruinerijst #Witterijst #Zemelen #Kiem #Magnesium #Selenium #Bloeddruk #Spijsvertering #Gewichtsbeheersing #Atleten #Darmgezondheid #Hartziekten #Glutenvrij #Coeliakie #Cholesterol

Links in this article
  1. vitaminecompleet.nl
  2. bodyandfit.com
  3. 24pharma.be
  4. 24pharma.be
Tags: Aardappelen deegwaren pasta rijst

Post navigation

❮ Previous Post: Gezonde supplementen om af te vallen
Next Post: Tips4Trips: Tholen, zijn molens, zijn oude dijken en zijn Heerlijckheid Havenzicht ❯

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hulc.nl

Follow my blog with Bloglovin

  • Gemberthee tegen opgeblazen gevoel: wetenschappelijk bewijs
  • Serotonine & Winterblues: Top 5 voeding extra aanmaak gelukshormoon
  • Voeding en depressie: 5x Voeding die je direct moet schrappen
  • Düsseldorf: 5-daagse adventcruise ‘Marktlekkernijen’ met bezoek aan de kerstmarkt
  • Download Gratis weekmenu tegen stress: Minder cortisol in 7 dagen
Gratis link plaatsen
Link toevoegen startpagina
oktober 2025
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« sep    

Copyright © 2025 leefnugezonder.

Theme: Oceanly by ScriptsTown

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Dutch