Zwarte komijn olie
Spread the love

Zwarte komijn olie zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel en is dus uitstekend voor diabetici. Een voedingssupplement met zwarte komijn olie doet zelfs veel meer dan dat.  Wist je dat dit kruid meer opgeslagen vet verbrandt en je makkelijker doet afvallen?  

Wat is zwarte komijn olie en wat kan het ook voor jouw gezondheid betekenen?

Van zwarte komijn werd zijn geneeskrachtige en therapeutische eigenschappen zelfs wetenschappelijk bewezen. Er werd namelijk al heel wat onderzoek gedaan naar de invloed van zwarte komijnzaad op onze gezondheid. Zo danken we zijn effect op allerlei huidaandoeningen en huidinfecties aan zijn sterk ontstekingsremmende werking. De werking van zwarte komijn olie is opvallend veelzijdig. Wist je dat het je zelfs helpt om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen? Wil je al langer een slanke lijn en een platte buik met weinig vet en meer spieren, maar was alle moeite tot hiertoe tevergeefs? Gebruik dan voortaan zwarte komijnzaad en olie.

Een vraag voor onze voedingscoach? Stel ze gratis in onze chat!

Oorsprong zwart komijnzaad 

Zwarte komijnzaad of nootmuskaatbloem, is de bekendste variëteit in de nigellafamilie. Ondanks zijn naam heeft dit kruid niets te maken met de gewone karwei. Die vond je ooit in elke Nederlandse kruidentuin. Dit kruid heeft ook weinig gemeen met het zwarte komijnzaad die nu nog veel wordt geteeld in Afghanistan, Pakistan, Kasjmir en India. In Kasjmir wordt ook echte zwarte komijnwortel als groente gegeten.

Wat is zwarte komijn olie?

Zwarte komijnolie of Nigella sativa-olie wordt verkregen door de olie te persen uit de kleine zwarte zaden (nigella-zaden), afkomstig van de gelijknamige plant. Het olie-extract van Nigella sativa heeft antioxiderende, ontstekingsremmende, pijnstillende en antibacteriële eigenschappen.

Voedingswaarde 

Zwarte komijnzaad heeft een hoge voedingswaarde en is vooral rijk aan

 • Vitaminen: vooral vitamine B1, B2, B3 en B6, vitamine V, E en K
 • Mineralen: naast natrium, kalium en calcium zijn dat vooral magnesium, fosfor, ijzer, jodium, koper, selenium en zink
 • Eiwitten: honderd gram zwarte komijnzaad bevat 18 gram hoogwaardige eiwitten
 • Voedingsvezels: in dezelfde hoeveelheid zaad vinden we 11 grom vezels
 • Sterke antioxidanten
 • Onverzadigde vetzuren: vooral linolzuur en oliezuur

Wetenschappelijk bewezen voordelen van zwarte komijn olie 

Doet meer vet verbranden en makkelijker afvallen

Wil je iets aan je overgewicht doen en meer vet verbranden voor een strakke lijk en platte buik? Gebruik dan regelmatig zwarte komijn  olie. Gecombineerd met een gezond en natuurlijk eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging helpt zwarte komijn olie om makkelijker af te vallen. Dagelijks voor je drie hoofdmaaltijden één gram zwarte komijn (olie) nemen is de beste manier je doelen te bereiken. Het voorkomt of vermindert tegelijk allerlei ontstekingen en infecties.

Goed voor diabetici dankzij stabielere bloedsuikerwaarden 

Hoogwaardige zwart komijn en zwarte komijn olie als voedingssupplement zorgt ook voor lagere (nuchtere) bloedsuikerwaarden. Dat is zeker goed nieuws voor diabetici die zo hun aandoening beter onder controle kunnen houden.

Brengt je cholesterol in evenwicht

Het regelmatig gebruik van zwarte komijnzaad olie kan helpen om je cholesterolgehalte op een natuurlijke manier weer in evenwicht te brengen. Het verlaagt je slechte LDL-cholesterol en verhoogt de gezonde HDL- variant.

Beschermt ons tegen de vrije radicalen

Die vrije radicalen kunnen al onze lichaamsweefsels beschadigen als gevolg van oxidatieve stress. Vrije radicalen kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Dat is eerst merkbaar aan onze huid. Dit kruid zorgt dan ook voor een gezonde, jonge stralende huid.

Zwarte komijn olie verjongingskuur voor je huid

Deze natuurlijke olie hydrateert je huid. Zijn sterke ontstekingsremmende en pijnstillende werking verbeteren een ontstoken huid. Zo helpt komijnolie vooral bij de behandeling van acne, eczeem en psoriasis. Het stoft ons natuurlijk verouderingsproces en vermindert ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes.

Voorkomt hart- en vaatziekten

Zwarte komijn olie is rijk aan polyfenolen. Daarvan werd wetenschappelijk bewezen dat ze ons risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen.

Andere voordelen van zwarte komijn olie

Verder werd wetenschappelijk bewezen dat deze olie:

 • Ontspant je spieren door spierkrampen te voorkomen of te behandelen
 • Ondersteunt je leverfunctie
 • Zorgt voor gezond haar en helpt haaruitval afremmen
 • Is doeltreffend tegen roos
 • Vermindert en verzacht vervelende hoestbuien
 •  Voorkomt allergische reacties en vooral bij astma
 • Zorgt voor soepele aders en bloedvaten
 • Is een natuurlijke pijnstiller
 • Vermindert ontstekingen
 • Vertraagt de ontwikkeling van borst- en pancreaskanker 

Gebruik altijd natuurlijk komijnzaad en olie zonder toevoegingen:

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole