
Resistent zetmeel en voeding rijk aan zetmeel horen niet thuis in je dagelijks eetpatroon. Zeker niet als je iets aan je overgewicht wilt doen, en tegelijk over al je energie wilt beschikken om er dagelijks vitaal tegenaan te gaan.
De ene soort zetmeel is echter de andere niet. Er zijn immers verschillende soorten zetmeel, ieder met hun specifieke eigenschappen.
Resistent zetmeel vormt hierop een uitzondering.
Recent ontdekten wetenschappers de voordelen van resistent zetmeel. Zowel op het vlak van je gezondheid als van je lichaamsgewicht.
Wat is resistent zetmeel en wat doet het met onze gezondheid en lichaamsgewicht?
Zetmeel is een koolhydraat, dat in ons lichaam wordt omgezet in suiker, meer bepaald glucose.
Koolhydraten leveren de onmisbare energie aan ons lichaam, dus ook zetmeel en zetmeelproducten.
Naast graanproducten en aardappelen vind je zetmeel ook in:
- Peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, linzen en in kikkererwten
- In knolgewassen: zoals aardappelen
- Granen: waaronder tarwe, mais en rijst
- Graanproducten: in brood, pasta, deegwaren en rijst
- In bewerkte voeding: zoals margarine, snoep, koekjes, deegwaren, chocolade, chips, vleesproducten, zuivel en in snacks
- In gedestilleerde dranken
- In sauzen, soepen en in bindmiddelen
Zetmeel en zijn invloed op ons insulinegehalte
Zetmeel en zetmeelproducten hebben een belangrijke invloed op ons insulineniveau. Insuline heeft tal van functies. Eén ervan is het filteren van suikers uit ons bloed, en deze naar onze spieren en vet cellen te brengen.
Daar worden deze suikers omgezet in energie, waardoor onze bloedsuikerspiegel wordt verlaagd.
Een onstabiele bloedsuikerspiegel is oorzaak van diabetes, en overgewicht.
Hoe hoger je insulinegehalte, hoe moeilijker je opgeslagen lichaamsvet zal verbranden.
Na enige tijd wordt je vetverbranding volledig geblokkeerd, waardoor afvallen onmogelijk wordt.
Is het insulinegehalte in je bloed te hoog, dan zal je niet afvallen.
Ook niet als je gezond eet, en voldoende beweegt.
De invloed van zetmeel op onze gezondheid
Resistent zetmeel in een gezond voedingspatroon
De voordelen van resistent zetmeel op ons lichaamsgewicht
- Ze stimuleren de aanmaak van bepaalde enzymen die vet cellen doen krimpen
- Ze zorgen er voor dat je lever meer vet afbreekt
- Ze zorgen voor de aanmaak van bepaalde hormonen die je verzadigingsgevoel verlengen. Daardoor blijft je honger langer uit, eet je automatisch minder, verbrand je meer vet en valt gemakkelijker af
Koolhydraatarme diëten doen je niet afvallen
Koolhydraatarme diëten met uitsluitend eiwitten en zonder vetten en kookhydraten, doen je niet afvallen.
De meeste crash diëten zijn koolhydraatarm, en kun je onmogelijk lang volhouden.
Eens met je crash dieet gestopt, vliegen de kilo’s er zo weer aan.
De belangrijkste nadelen van koolhydraatarme crash diëten:
- Vergroten je risico op (vr)eetbuien
- Kun je onmogelijk lang volhouden
- Zorgen voor een slechte spijsvertering en een moeilijke stoelgang
- Zorgen voor meer stress
- Maken je depressief
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Interessant artikel over een zeer boeiend dieet. Ik twijfel al lang om deze eens uit te proberen, maar ik denk er toch eens voor te gaan!
Als je trouwens naast de juiste dieeten ook goede oefeningen zoekt om een gezonde levensstijl te hanteren, bekijk dan eens https://efitness.be
Succes Charlotte