Zonnebloempitten zijn gezond

Zonnebloempitten zijn gezond: Dit doen ze met je gezondheid + Recepten

Spread the love

Zonnebloempitten zijn gezond. Ze barsten van de voedingsvezels, maar bevatten ook veel onmisbare vitaminen en eiwitten. En die hebben we nodig voor onze gezondheid en om makkelijker af te vallen.

Zijn zonnebloempitten gezond, en wat doen ze met je gezondheid? 

Zonnebloempitten zijn de zaadjes van de kleurrijke zonnebloem. Die werd oorspronkelijk in de mediterrane landen op grootschalig gekweekt, en in vele gerechten gebruikt. Ze pasten zich ondertussen uitstekend aan ons klimaat aan, en worden ook hier volop gekweekt. Zonnebloemen leveren veel gezonde voedingsproducten, waaronder pitten en olie de bekendsten zijn. Wil je voortaan ook deze pitten kopen? Je vindt ze nu bijna overal, zelfs in je vertrouwde supermarkt. Toch koop je ze best in de beste natuurwinkel en in de bio-shop. Kwaliteit verzekerd.

Soorten zonnebloempitten

Er zijn verschillende soorten zonnebloemen, en dus ook meerdere soorten pitten. Zwarte pitten worden meestal gebruikt voor de persing van zwarte zonnebloemolie. Ze bevatten minder gezonde voedingsstoffen, en verteren moeilijker. Daarnaast zijn er ook pitten met een gestreepte schil. In deze decoratief gestreepte pitten vinden we dan weer minder olie, maar meer gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en onmisbare voedingsvezels.

Zonnebloempitten zijn gezond want echte superfoods

Onbewerkte zonnebloempitten zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Het zijn vooral gezonde tussendoortjes. Geroosterd passen ze uitstekend in je zelf gemaakte gezonde slaatjes.

De voedingswaarde van zonnebloempitten

In zonnebloempitten vinden we vooral:

  • Vitaminen: en dan vooral vitaminen B, B6, en B11, en vitamine E
  • Mineralen: zoals mangaan, koper, magnesium, fosfor en selenium

Vooral hun hoge concentratie aan vitamine E is interessant. Deze vitamine is één van de sterkste antioxidanten. Die beschermen ons tegen de schadelijke vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, bedreigen onze gezondheid en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces. Voeding rijk aan vitamine E verzacht ook de symptomen van reuma, artrose, artritis en astma.

Aminozuren

Daarnaast bevatten de pitten van zonnebloemen ook een hoge concentratie aan aminozuren. Dat zijn belangrijke de bouwstenen voor ons lichaam. Uit deze aminozuren maken we verschillende lichaamseigen eiwitten aan. Aminozuren hebben dan ook een belangrijke invloed op de kwaliteit van leven. Stel aminozuren voor als losse kralen. Alle losse kralen samenstellen tot één ketting worden een hoogwaardig eiwit. Eiwitten zijn dus een keten van meerdere aminozuren aan elkaar. Naast water bestaan we voor vijftien procent uit eiwitten. Er bestaan zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. We vinden ze vooral in alle (vette) vis, in mager vlees, zuivel, eieren, peulvruchten, noten en in paddenstoelen

De functie van aminozuren

Aminozuren zorgen vooral voor:

  • Het vervoer en de opslag van voedingsstoffen
  • De aanmaak van nieuwe cellen
  • Een gezonde spijsvertering
  • De aanmaak van energie
  • Het overbrengen van allerlei prikkels
  • De opbouw en het onderhoud van spieren
  • De aanmaak van sterk bindweefsel en de groei van gezonde botten
  • Snelle wondheling

Zonnebloempitten zijn gezond: ze doen je meer vet verbranden

Zonnebloempitten zijn niet alleen uitstekend voor een gezondheid. Ze helpen ons tegelijk meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Deze pitten dus in ieder gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon. Zonnebloempitten een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten en van onverzadigde vetzuren. Daardoor geven ze ons snel een langer verzadigingsgevoel. Zo word je honger uitgesteld, eet je automatisch minder, en val je sneller af. Zonnebloempitten zijn geen wondermiddelen. Alleen door je in een gezond eetpatroon in te passen zul je je doelen bereiken.

Zonnebloempitten verhogen je gezonde cholesterol

Zonnebloempitten zijn gezond. Zo brengen ze zelfs je cholesterol weer in evenwicht. Ze verhogen je gezonde HDL- cholesterol en verminderen de ongezonde soort. Een gezond cholesterolniveau doet je niet alleen meer vet verbranden. Dat heeft ook een positieve invloed op daaraan gelinkte en veel voorkomende aandoeningen zoals:

  • Aderverkalking
  • Levensbedreigende hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes

Mineralen in zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten ook hoge concentraties aan selenium, een dat je DNA herstelt en de gezonde werking van je lever herstelt. Dit belangrijke orgaan zuivert ons van alle giftige afvalstoffen. Dankzij zijn hoge dosis magnesium versterken zonnebloempitten ook ons zenuwstelsel. Calcium zorgt op zijn beurt voor sterke botten, tanden en haar en verkleint ons risico op osteoporose.

Zonnebloempitten zijn gezond ondanks hun vele calorieën

Zonnebloempitten bevatten relatief veel calorieën, zo’n 100 per 15 gram pitten. Toch vormen ze geen hindernis om vet te verbranden en af te vallen. De hoeveelheid calorieën in zonnebloempitten weegt zeker niet op tegen de vele gezonde voedingsstoffen, nodig om verantwoord af te slanken. De onverzadigde vetzuren, vooral omega-3 vetzuren, doen je meer vet verbranden. Afvallen met een gezond voedingspatroon, aangevuld met zonnebloempitten, zorgt ervoor dat we nooit met een tekort aan gezonde voedingsstoffen worden geconfronteerd zoals dat bij de meeste diëten wel het geval is.

Hoe zonnebloempitten eten?

Zonnebloempitten eten kun je op verschillende manieren, maar bij voorkeur vers uit het vuistje. Zo geniet je maximaal van al zijn gezonde voedingsstoffen.

Zonnebloempitten eten in al je gezonde salades.

Varieer daarbij zoveel mogelijk, en combineer zonnebloempitten met sesamzaad, maanzaad en zonnebloemzaad. Dat maakt je licht verteerbare maaltijd compleet, omdat je zo alle onmisbare voedingsstoffen binnen krijgt om verantwoord af te vallen. Samen met bijvoorbeeld havermout, magere yoghurt of kwark, passen ze uitstekend bij ieder gezond ontbijt.

Zonnebloempitten eten in al je gezonde recepten

Gebruik elke dag vijftig gram zonnebloempitten in al je gezonde recepten. Het positieve resultaat zul je al vlug merken.

Zonnebloempitten kopen

Zonnebloempitten kopen doe je best in de natuurwinkel of bio-shop, zo ben je zeker van hun kwaliteit.

Recepten: Veldslasoep met zonnebloempitten

Ingrediënten voor vier personen: een kilo knolselderij, 200 gram veldsla, twee uien, drie teentjes knoflook, twintig gram boter, een tablet groentebouillon, een liter water, vier baguettes, twintig gram verse platte peterselie, twintig gram pompoenpitten

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen tot op 200 graden
  • Schil de knolselderij en snijd die in kleine stukken
  • Snipper de ui
  • Snijd de knoflook fijn
  • Verhit de boter op een klein vuurtje
  • Fruit de ui vijf minuten 
  • Voeg de knolselderij, twee fijngesnipperde teentjes knoflook toe en bak ze vijf minuten mee
  • Kook het water met het bouillonblokje
  • Zet het vuur laag en laat twintig minuten zachtjes mee koken
  • Snijd de baguettes in veertien sneetjes per vier personen.
  • Hak de peterselie fijn en roer ze samen met de overgebleven knoflook door de olie
  • Besmeer brood in met de helft van de peterselieolie
  • Bak de baguettes in gemiddeld twaalf minuten krokant
  • Rooster de pompoen- en zonnebloempitten
  • Bewaar vier blaadjes veldsla per vier personen en roer de andere door de soep
  • Pureer de soep
  • Breng op de gewenste smaak met peper en zout
  • Verdeel de soep over de kommen
  • Strooi de geroosterde pitten en de apart gehouden veldsla over de soep erover en voeg de rest de rest van de peterselieolie toe
  • Serveer met de kruidenbaguettes.

Groentesalade met bloemkool en zonnebloempitten

Ingrediënten voor vier personen: een in roosjes gesneden bloemkool, een in blokjes gesneden appel, vier eetlepels zonnebloempitten, een bosje gehakte verse peterselie, munt en koriander, het sap van een halve citroen, twee geperste teentjes knoflook, peper en zout

Bereiding

  • Doe de zonnebloempitten in een ovenschaal
  • Meng de tahini, het vers geperst citroensap en de knoflook met zoveel water dat het mengsel de dikte heeft van slagroom.
  • Breng de dressing op smaak met peper en zout
  • Garneer er tot slot door extra geroosterde zonnepitten over te strooien

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.