Zelf brood bakkenZelf gebakken brood is niet alleen lekker, het is nog erg gezond ook. Zeker volkorenbrood.
Spread the love

Zelf gezond brood bakken is niet alleen lekker, het is vooral gezond. Brood is namelijk rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen, mineralen en vezels.

Daardoor helpt het ons zelfs makkelijker af te vallen. Zeker als je een van de soorten volkorenbrood kiest. Het helpt ons zelfs afvallen.

Boord is dus zeker geen dikmaker zoals velen beweren.

Wat betekent zelf gebakken brood voor je gezondheid?

Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood. Zelf brood bakken is niet alleen een leuke en ontspannende activiteit.

Het stelt je ook in staat om een gezondere optie te kiezen voor je dagelijkse voeding.

In dit artikel duiken we in de wereld van zelfgebakken brood en geven we tips om heerlijk en gezond brood te bakken.

Waarom zelf gezond brood bakken?

Zelf je dagelijks brood bakken heeft vele voordelen. Je kiest zelf de ingrediënten en beperkt het gebruik van suiker en zout.

En er gaat niets boven de smaak en de structuur van vers, zelfgemaakt brood.

Zelf gezond brood bakken: kies voor volkorenbrood

Lang niet alle soorten brood zijn even gezond. Zeker niet als je voor een van de witte broodsoorten. Die zijn arm aan gezonde voedingsstoffen, bevatten weinig of geen vezels en veel toegevoegde suikers.

Volkorenbrood

Volkorenbrood brast daarentegen van de voedingsvezels en gezonde voedingsstoffen. Gezonde alternatieven voor volkorenbrood zijn zeker spelt-, rogge-, haver- of boekweitbrood.

Gist maakt je zelf gebakken brood luchtig.

Door lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten of noten als toevoegingen maak je je zelf gebakken brood nog gezonder. Ze geven nog meer voedingswaarde aan je brood.

Bekijk diverse ingrediënten op Zelfbroodbakken.nl.

De gezondheidsvoordelen van zelf gebakken brood

Zelf gebakken (volkoren) brood heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Zelf gebakken brood:

Is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen

  • Bevat veel vezels
  • Daardoor geeft het je een snel en langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet.
  • Doet je makkelijker afvallen
  • Bevat minder vet, suiker en zout
  • Verlaagt je slechte cholesterol, waardoor het je cholesterolgehalte in evenwicht brengt
  • Zorgt voor een gezonde darmflora
  • Bevat geen toegevoegde stoffen

Recept voor gezond volkorenbrood

Hier is een eenvoudig recept om zelf een heerlijk gezond volkorenbrood te bakken:

Ingrediënten 500 gram volkorenmeel, een theelepel zout, zeven gram droge gist, 300 milliliter halfvolle melk, een handjevol geraspte noten, zaden, pitten of gedroogd fruit.

Bereiding

  • Meng het volkorenmeel en zout in een grote mengkom.
  • Voeg de droge gist toe en meng goed.
  • Voeg geleidelijk water toe en kneed het deeg tot een gladde en elastische bal.
  • Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plaats, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Kneed het deeg opnieuw en voeg naar wens, noten, zaden of gedroogd fruit toe.
  • Leg het deeg in een ingevette broodvorm of op een bakplaat, dek af met een vochtige doek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood 25-30 minuten, of tot het hol klinkt als je op de onderkant tikt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt en serveert.
  • Meer brood recepten kun je vinden whatscooking.nl

Bakken is een leuke, creatieve en voedzame manier om in de keuken te genieten. Probeer verschillende soorten gezond brood en ontdek welke het lekkerst zijn voor jou en je gezin.

Dus trek je ovenwanten aan, verwarm je oven en smul van je zelfgemaakte gezond brood!

Bak je ook je brood zelf? Laat ons er mee van genieten en deel hieronder je recept!

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.