Wat zijn natuurlijke kruiden?

Wat zijn natuurlijke kruiden en wat kunnen ze voor je gezondheid betekenen?

Spread the love

Wat zijn natuurlijke kruiden en hoe veilig zijn ze? Velen die met hun gezondheid begaan zijn vragen het zich terecht of. In natuurlijke kruiden vinden we veel gezonde voedingsstoffen die een positief effect hebben op je gezondheid. Deze stoffen zijn vooral afkomstig uit planten of uit plantendelen zoals bladeren, bloemen of wortels. Naast deze natuurlijke kruidensupplementen zijn er ook medicijnen of geneesmiddelen die kruiden bevatten. 

Hoe veilig zijn deze natuurlijke kruiden en wat betekenen ze voor onze gezondheid?

Planten worden al eeuwenlang gebruikt voor hun geneeskrachtige, heilzame werking. Zowel om onze gezondheid te verbeteren als om die te behouden. Vooral Aziatische landen staan ​​bekend om hun lange geschiedenis van traditioneel gebruik. Maar nu worden deze kruiden ook bij ons meer en meer gebruikt. in België en in Nederland bijzonder populair.

Hoe wordt een kruidensupplement gemaakt?

Het maken van kruidensupplementen start bij het kweken van planten. Het tijdstip van oogsten is afhankelijk van het gebruikte plantdeel. Bloemen worden geoogst in de lente of zomer, terwijl de wortels moeten wachten tot de herfst. Geoogst plantaardig materiaal kan onmiddellijk worden verwerkt, maar wordt meestal eerst gedroogd zodat het voor langere tijd kan worden bewaard.

Wat zijn natuurlijke kruiden: Onbewerkt

Na het vermalen van de plantendelen worden kruidensupplementen zonder verdere verwerking aangeboden als capsules, tabletten of kruidenthees. Deze geneeskrachtige kruiden ondergaan vaak een zogenoemd extractieproces waarbij de gezonde voedingsstoffen uit het plantenmateriaal worden gehaald en makkelijk oplossen in bijvoorbeeld water, alcohol of olie. Deze werkwijze is best vergelijkbaar met het zetten van koffie of thee. Na verwijdering van het plantenmateriaal blijft de vloeistof, het extract, over en kan dit worden verwerkt in tabletten, pillen of in capsules.

Wat zijn natuurlijke kruiden

Dit is de natuurlijkste vorm van de plant. De schoongemaakte, gedroogde en vermalen plantendelen worden verder verwerkt tot thee capsules of tabletten.

Kruidenextracten

Bij kruidenextracten gebruiken we een oplosmiddel dat aan de plant of aan delen ervan wordt toegevoegd. Sommige van deze voedingsstoffen lossen op in deze vloeistof, waardoor ze uit de planten of de delen ervan worden verwijderd. De vloeistof die overblijft na afscheiding van het plantmateriaal is het extract. Dit extract bevat zo de actieve bestanddelen van de gebruikte planten. Afhankelijk van de methode en de vloeistof spreken we vaak ook van tinctuur. Extracten kunnen ook worden verdampt tot droge stoffen en verwerkt tot supplementen. Naast het soort plant of plantendelen die werden gebruikt, staat op het label ook de verhouding plantmateriaal tot het extract vermeld.

Kruidensupplementen met standaard extracten

De dosis plantaardig materiaal in het extract kan per seizoen, fabrikant (merk) of productiebatch verschillen. Om aan deze variaties tegemoet te komen kunnen producten gestandaardiseerd worden met een vaste hoeveelheid plantaardig materiaal. We noemen het normalisatie. Een bekend voorbeeld valeriaan. Dit product kan worden gestandaardiseerd op een bepaalde hoeveelheid valeriaanzuur. Op het etiket staat naast de hoeveelheid van de plant of het kruid ook de hoeveelheid van de stof die erin zit

Wat zijn natuurlijke kruiden: De veiligheid van supplementen

Veilige voedingssupplementen moeten aan strenge veiligheidsnormen voldoen.  Zo moet elke producent van (natuurlijke) kruidensupplementen een uitgebreid voedselveiligheidsplan kunnen voorleggen en ervoor zorgen dat hun producten veilig worden geproduceerd. Dat wordt door diverse organisaties gecontroleerd. Er kunnen boetes worden opgelegd en de overheid kan de verkoop tijdelijk of definitief schorsen wanneer ze onze gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Kruidensupplementen voor elke bevolkingsgroep?

Sommige risicogroepen zoals zwangere vrouwen of zij die zwanger willen worden, vrouwen die borstvoeding geven of bij het gebruik van geneesmiddelen vragen best eerst raad aan hun huisdokter of arts voor ze supplementen gebruiken.

Waar zeker op letten bij gebruik kruidensupplementen?

Gebruiksadvies en dagdosering

Hou je aan het gebruiksadvies en de dosering die op het bijschrift van het supplement worden vermeld. Overschrijd zeker nooit de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Waarschuwingen

Sommige kruidensupplementen zijn niet ongeschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die snel zwanger willen worden of borstvoeding geven en kinderen. Bewaar voedingssupplementen ook altijd buiten bereik van jonge kinderen.

Wisselwerking met geneesmiddelen

Neem je regelmatig geneesmiddelen? De meeste supplementen gemaakt met natuurlijke kruiden kunnen veilig naast de meeste geneesmiddelen gebruikt worden. Maar op alles zijn uitzonderingen, en dat is ook hier het geval. Door ze samen met bepaalde kruidensupplementen te gebruiken, kan de werking van sommige medicijnen versterken of verzwakken of helemaal uitgeschakeld worden. Wanneer je geneesmiddelen samen met kruiden gebruikt controleer je best altijd het label of het een waarschuwing bevat voor gebruik bij bepaalde geneesmiddelen. En overleg het gebruik van kruidensupplementen altijd eerst met je huisdokter of arts.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.