Wandelen in de natuur
Spread the love

Wandelen in de natuur is voor velen een gezonde manier om te ontspannen. Even je hoofd leeg maken met een wandeling door het bos, of een rondje langs het water. Ook als je in de stad woont, is het een goed idee om af en toe een groene omgeving op te zoeken. Wist je dat twee uur per week in de natuur zijn, al een goede invloed heeft op je gezondheid? 

Wandelen in de natuur heeft een direct verband met onze gezondheid. Vooral onze geestelijke gezondheid. Dat is wetenschappelijk bewezen. Een wandeling van een uur kan stressmarkers in onze hersenen zichtbaar verminderen. Maar wandelen in de natuur kan ook een positief effect hebben op je lichamelijke gezondheid. Wandelen in de natuur heeft dus alleen maar voordelen. Het geeft je meer energie en verhoogt je natuurlijke weerstand.

Wandelen in de natuur ontspant

Door te wandelen in het bos raak je automatisch meer ontspannen. Het stresshormoon cortisol wordt namelijk minder aangemaakt. Alleen al naar de natuur leidt tot een afname van cortisol, wat je stress aanzienlijk vermindert. Je kunt tijdens een natuurwandeling niet anders dan je focussen op je omgeving en de wandeling zelf. Hierdoor voel je je meer ontspannen.

Wandelen in de natuur verhoogt je natuurlijke weerstand

Wetenschappers ontdekten dat wandelen in de natuur onze witte bloedcellen activeerde. Dat versterkt je immuniteit en verhoogt je natuurlijke weerstand. Dat beschermt je tegen verkoudheden, griep, infecties van je lucht- en urinewegen en bronchitis.

Wandelen in de natuur zorgt voor minder prikkels

Laat je smartphone thuis. Zo wandel je zonder naar muziek te luisteren en naar podcasts te kijken. Zo geniet je van de meeste gezondheidsvoordelen. Je zintuigen worden dan op een andere manier geactiveerd. Je hoort een vogel fluiten, ruikt het verse mos en ziet een mooie paddenstoel: hierdoor ontstaan er meer ruimte en meer rust in je hoofd. Wandelen in het bos werkt daardoor ook beter dan een wandeling door een drukke stad.

Doet je minder piekeren

Wandelen maak je hoofd leeg. Door een wandeling in de natuur of in het bos, ga je minder piekeren. Je gaat minder nadenken en bent meer in het hier-en-nu. Een boswandeling is vaak zelfs onderdeel van een behandeling van mensen met depressieve klachten. De natuur heeft een positieve invloed op je somberheid. Je wordt er blijer van.

Wandelen in de natuur verbetert je slaap 

Wandelen in de natuur heeft een positieve invloed op je nachtrust. Het verbetert je je dag-en-nachtritme. Ook de bovenstaande voordelen zoals minder piekeren, minder prikkels en meer ontspanning dragen natuurlijk bij aan een betere slaap. Een hotel in het bos boeken kan een goed idee zijn om even helemaal weg te zijn en lekker te slapen in een omgeving met veel natuur. Zo kom je helemaal als herboren terug!

Wandelen in de natuur voor een betere conditie

Natuurlijk heeft een wandeling in de natuur ook invloed op je fysieke gesteldheid. Je conditie gaat ervan vooruit. En het voordeel is dat wandelen in de natuur voor de meeste mensen wel is weggelegd. Het kost geen geld om zo’n wandeling te maken en je hebt er ook geen bijzondere hulpmiddelen of apparaten voor nodig.

Zorgt voor een gezonde bloeddruk en hartslag

Heb je regelmatig last van een hoge bloeddruk? Trek dan de natuur in. Dat verlaagt je bloeddruk. Dat danken we aan een verminderde aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Tegelijk heeft dat ook een gunstige invloed op je hartslag. Het verbetert je hartfunctie en houd je bloedvaten soepel.

Andere voordelen van wandelen in de natuur

Wandelen in de natuur:

  • Verbetert je conditie en je prestaties
  • Zorgt voor een betere ademhaling
  • Stimuleert je bloedsomloop en doorbloeding
  • Maakt je spieren en gewrichten soepel
  • Voorkomt spierstijfheid, spierkrampen en zowel spier- als gewrichtspijn
  • Helpt tegen stress 
  • Verbetert je humeur en vermindert plotse stemmingswisselingen
  • Beschermt tegen angst en depressie
  • Leert je problemen te relativeren.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole