Voedselcombinaties – Wat zijn de gezondste voedselcombinaties ?

Voedselcombinaties

Voedselcombinaties beïnvloeden in sterke mate onze gezondheid, en ons lichaamsgewicht. Sommigen combinaties zijn aan te raden, terwijl anderen een belangrijke oorzaak zijn van overgewicht.  


Wat we eten is belangrijk voor onze algemene gezondheid.  Hoe we eten en welke voeding we combineren is minstens even belangrijk.

Sommige voedselcombinaties schaden onze gezondheid veel meer schaden dan goed voor ons is.  Daar tegenover staat dan wee voedsel dat onze gezondheid extra bevordert.

Welke voedselcombinaties zijn de gezondste om af te vallen zonder jojo effect?

Om onze gezondheid maximaal te ondersteunen is een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding onmisbaar.  We kunnen daarbij ook in de fout gaan. Zo bijvoorbeeld met verkeerde voedselcombinaties. Dit laatste werd meermaals wetenschappelijk bewezen.

Een gevarieerde voeding is pas écht gezond met de juiste combinaties.

Velen denken dat we in een gezond eetpatroon zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen moeten eten.  Maar teveel is ook hier teveel.

We kampen niet voor niets steeds meer met spijsverteringsproblemen zoals:

 • Maagzuur
 • Maagzweren
 • Ontstekingen waaronder maag- en darmontstekingen.

Veel voorkomende aandoeningen die we met de juiste voedselcombinaties gemakkelijk kunnen vermijden.

Gezonde voedselcombinaties

Het kiezen van de beste voedselcombinaties, kwam vanuit Amerika naar ons overgewaaid.  Het was de Amerikaanse voedingsdeskundige William Hay die in het begin van vorige eeuw zijn Hay Dieet lanceerde. Daarin stonden de meest gezonde voedselcombinaties centraal.

De juiste en meest gezonde voedselcombinaties zorgen voor vele gezondheidsvoordelen zoals:

 • Een gezonde darmflora
 • Een vlotte stoelgang
 • Geen opgeblazen gevoel na onze maaltijd

Om onze spijsvertering maximaal te stimuleren, is het hierbij belangrijk voedingsmiddelen met een verschillend verteringsproces niet samen op ons menu te plaatsen.

Zonder een goede werkende spijsvertering en actief metabolisme, is afvallen onmogelijk.

Gezond verteringsproces

Iedere voedselgroep heeft immers zijn eigen verteringsproces.  Als we voeding met eet verschillend verteringsproces met elkaar combineren, geraakt onze spijsvertering danig in de war.

De gevolgen van de verkeerde voedselcombinaties met een slechte  spijsvertering zijn:

 • Slechte opname gezonde voedingsstoffen: als gevolg van een slechte vertering worden voedingsstoffen moeilijk door je lichaam opgenomen, dus ook alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten
 • Gisting: is het gevolg van een slechte vertering. Gisting in je darmen produceert ongezonde suikers, oorzaak van vele schimmels die op hun beurt weer gifstoffen aanmaken. Deze suikers worden  door je lichaam niet gebruikt als energie maar als… vet

Je kan al deze vervelende ongemakken gemakkelijk voorkomen, door de juiste voedselcombinaties te kiezen. 

De voordelen van de juiste voedselcombinatie:

 • Gezond vermageren: door een betere vertering en een gezonde stofwisseling wordt minder vet opgeslagen en zal je extra kilo’s overgewicht kwijt spelen
 • Geen opgeblazen gevoel: door de juiste voeding te combineren en een betere spijsvertering is je opgeblazen gevoel verdwenen en voel je je beter in je vel
 • Extra energie: door een gezonde voedselcombinatie en een vlotte spijsvertering beschik je over meer energie

Fruit eten we best ‘s morgens, op onze nuchtere maag 

Fruit past in ieder gezond eetpatroon, ook om meer vet te verbranden en gemakkelijker af te vallen. Hou er rekening mee dat alle soorten fruit erg vlug verteren. 

Als je fruit met andere voeding combineert, duurt het veel langer vooraleer het verteert. Zo krijgt fruit de tijd om te gisten in onze darmen, waardoor het allerlei vervelende ongemakken kan veroorzaken.

We eten fruit best ‘s morgens, op een nuchtere maag.

Fruit eten na de maaltijd is een slechte en ongezonde gewoonte.

Dierlijke eiwitten en zetmeel slechte voedselcombinatie

Dierlijke eiwitten samen eten met zetmeelhoudende groenten, is een slechte voedselcombinatie.

 • Voeding met een hoge concentratie aan zetmeel zijn vooral: erwten, pasta, maïs, pompoen, avocado, sojasteaks, tofu, rijst en aardappelen.

De meeste andere groenten bevatten gelukkig weinig of geen zetmeel.

Voor de vertering van deze dierlijke eiwitten zoals eieren, vlees, vis en gevogelte, hebben we een voldoende enzymen nodig zoals  zoutzuur als pepsine. Zetmeel uit aardappelen en rijst verteerd dan weer het best met ptyalin een ander enzym. Dit laatste zorgt voor een base verteringsproces, terwijl pepsine en zoutzuur een zuur proces veroorzaakt.

Populaire gerechten zoals kip met rijst; en aardappelen met vlees, zijn dus zeker niet aan te raden voor een vlotte spijsvertering.

De twee verteringsprocessen neutraliseren elkaar, vlees rot en zetmeel gist.

Dit zorgt voor:

 • Gasvorming in onze darmen
 • De productie van giftige afvalstoffen
 • Een verminderde opname van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen

Eiwitten combineren we best  met groenten rijk aan zetmeel. Zo verteren eiwitten het gemakkelijkst.

Granen en zaden met groenten een gezonde voedselcombinatie?

Granen en zaden zijn nog gezonder wanneer je ze met de juiste voeding combineert. Eet ze bij voorkeur met alle soorten groenten (zowel diegenen die rijk zijn aan zetmeel als die weinig of geen zetmeel bevatten), en met  oceaangroenten zoals zeewier en kelp. Superfoods zoals quinoa, gierst, boekweit en amarant verteren op hun beurt gemakkelijk met groenten.

Deze graanachtige zaden zijn daar glutenvrij, bevatten minder suikers en des te meer plantaardige eiwitten

Slechte voedsel combinaties die we best vermijden:

 • Voeding rijk aan eiwitrijke en koolhydraten: zoals een klassieke maaltijd met aardappelen, groenten en vlees
 • Twee geconcentreerde eiwitrijke voedingsmiddelen: zoals twee verschillende soorten vlees met elkaar combineren
 • Zure fruitsoorten met koolhydraten: zoals ons favoriete pastagerechten met tomatensaus…
 • Zure soorten fruit met eiwitten: zoals een stevig ontbijt met spek en eieren doorspoelen met een glas sinaasappelsap
 • Zetmeel en suiker: komt meestal voor in allerlei gebak, koekjes en in rozijnenbrood
 • Brood: zoals een boterham met vlees of kaas
 • Kaas en zuivelproducten: combineren met allerlei gerechten
 • Drink: zo weinig mogelijk tijdens de maaltijd

Goede voedselcombinaties zijn:

 • Zetmeel, vetten en groene groenten: zoals spinazie, andijvie, broccoli en allerlei koolsoorten kan je wel samen eten omdat ze een alkalisch of een neutrale omgeving nodig hebben voor een vlotte spijsvertering
 • Eiwitrijke voeding met groene bladgroenten, suikers en fruit: mag je samen naar binnen werken omdat ze een zure of een neutrale omgeving nodig hebben voor een vlotte spijsvertering
 • Maaltijden met één gang: je maaltijd bestaat bij voorkeur uit het hoofdgerecht omdat je op die manier zo weinig mogelijk voeding combineert.
 • Groenten: vooraf een schoteltje rauwkost eten is aan te bevelen. Wacht zo’n half uurtje na het eten van je rauwkost
 • Rauwkost: na je rauwkost eet je bij voorkeur gekookte groenten met granen of zetmeelhoudend voedsel

Maak vrijblijvend kennis met de meest gezonde voedselcombinaties en aangepaste recepten uit de Afslank Receptenbijbel van Richard Ridder  

Hoe beginnen met een gezonde leefstijl?

natuurlijke weerstand verhogenVind jij het moeilijk om gezonde eetgewoonten aan te leren? Maak dan VRIJBLIJVEND kennis met het Afslank Receptenboek van voedingsdeskundige Richard Ridder.

Wat mag je verwachten van dit receptenboek verwachten?

 • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Met deze wetenschappelijk onderbouwde voedingstips en vele gezonde recepten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten voor zowel je ontbijt als je lunch (middagmaal), diner (avondmaal) als je gezonde tussendoortjes échte oplossingen voor je gewichtsprobleem.

Dit Afslank Receptenboek hielp ondertussen als meer dan 15000 Nederlanders en bijna evenveel Belgen definitief aan een betere gezondheid met het juiste lichaamsgewicht door hun verzadigd gevoel te verlengen en hun honger uit te stellen…

Dat wil jij toch ook? 

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.