Voedingsschema voor 5 kilo afvallen
Spread the love

Voedingsschema voor 5 kilo afvallen in een maand kan zelfs je gezondheid verbeteren. Een gezond en natuurlijk voedingsschema is de enige manier om gezond je streefgewicht te bereiken én ook te behouden. En zeg nu zelf, wie wilt dat niet? In een gezond voedingsschema staat natuurlijke voeding centraal. Maar gezond eten alleen doet je niet afvallen. Daar hoort voldoende lichaamsbeweging bij. 

Wat is een gezond voedingsschema om in één maand tot vijf kilo af te vallen?

Zie je het best zitten om in één maand vijf kilo lichter te worden? Vijf kilo afvallen in één maand is alvast een realistisch gewichtsverlies om je tegelijk gezond te houden. Dat niet alleen. Met een gemiddeld gewichtsverlies van één kilo per maand, ben je deze definitief kwijt en komen ze dus nooit meer terug. Als je vasthoudt aan een gezond, evenwichtig en gevarieerd samengesteld voedingsschema uiteraard. Dat is zoveel beter dan één of ander dieet dat je nooit lang volhoudt. Na een korte aanpassingsperiode, hou je zo’n gezond voedingsschema gemakkelijk levenslang vol.

Voedingsschema voor 5 kilo afvallen in 1 maand: de voorbereiding

Een goede voorbereiding legt de basis van succesvol afvallen in één maand.  Dat kan met een gezond voedingsschema voor iedere dag, en dat zowel voor ons ontbijt als onze lunch of middagmaal en voor ons diner (avondmaal). Een gezond voedingsschema opstellen kunnen we alleen met gezonde ingrediënten. We mogen daarbij één dag zondigen, en eten wat we willen. Liefst zo gezond mogelijk. Die dag kiezen we zelf. Zorg er wél voor dat er tussen twee zondedagen minstens drie dagen zitten.

Voedingsschema voor 5 kilo afvallen in 1 maand: Neem een gezond ontbijt

Vóór elke maaltijd drinken we een vol glas lauw water, bij voorkeur met een vleugje vers geperst citroensap. Dat geeft ons vlugger een vol en verzadigd gevoel, waardoor we automatisch minder eten. Drink dagelijks minstens 2,5 liter water. Ons ontbijt is voorlopig iedere morgen hetzelfde. We starten iedere dag met een power pannenkoek, met een stukje fruit. Drink hierbij onbeperkt koffie zonder melk en suiker of thee.

Lees ook: Een gezond ontbijt met veel eiwitten en weinig koolhydraten doet je veel meer calorieën verbranden

Voedingsschema voor 5 kilo afvallen in 1 maand: Recept power pannenkoek

Meng 1 ei, 1 potje magere plattekaas, 3 eetlepels haver zemelen (geen havervlokken) met een vork in een kommetje. Smeer een koekenpan in met wat olijfolie, en giet het beslag in de hete pan. Strijk met de bolle kant van een lepel het beslag open, en bak de    pannenkoek aan beide zijden. Draai de pannenkoek om als het ‘deeg’ niet meer glanst en niet meer vochtig is.

Voedingsschema voor 5 kilo afvallen in 1 maand: Havermoutpap

Heb je het niet zo erg begrepen op het eten van een power pannenkoek op je nuchtere maag? Vervang deze dan door havermoutpap of door twee sneetjes volkorenbrood met magere smeerkaas, plattekaas of een hard gekookt eitje. Eet zeker geen zoet beleg, of vet- en suikerrijk  voedsel

Voedingsschema voor 5 kilo afvallen in 1 maand: Fruit bij je ontbijt

Zoals enkele blauwe bessen of frambozen, een halve vijg (lekker als je ze in stukjes snijdt en mee bakt met de pannenkoek), een paar schijfjes mango en- of kaki, een halve kiwi of een kwart appel.

Een gezonde lunch of middagmaal

’s Middags eten we twee grote borden of koppen soep met een klein blokje magere kaas of mager vlees, of een blikje vis.Deze gezonde ingrediënten mengen we in onze soep, of eten we er apart bij. Soep zorgt snel voor een langdurig voldaan gevoel zodat je minder eet en makkelijker afvalt.

Ben je geen soepeter?

Eet dan regelmatig een zelf gemaakt groenteslaatje met een dressing met een eetlepel olijfolie, een halve eetlepel appelazijn en verse kruiden. Magere yoghurt met enkele plakjes vers fruit is ook een gezond alternatief.

Lees ook: Vezelrijke voeding is niet alleen belangrijk om makkelijk af te vallen

Ons avondmaal (diner) in een voedingspatroon voor 5 kilo afvallen in 1 maand

Als avondmaal eten we een 120 gram vette vis. We denken dan in de eerste plaats aan wilde zalm, paling, makreel, heilbot, dorade, tonijn, kabeljauwfilet, sardienen, forel, haring of ansjovis. Maar ook mager wit vlees zoals kip of kalkoen maakt deel uit van dit gezond voedingspatroon. Eet hierbij zoveel groenten als je wilt, hoe meer hoe liever. Zo profiteer je maximaal van alle gezonde voedingsstoffen die we in groenten aantreffen.

Gezonde tussendoortjes

Dat zijn in de eerste plaats verse (rauwe) groenten, een stuk vers fruit, 120 gram natuuryoghurt zonder toegevoegde suikers of vetten en een kop warme magere melk. Beperk deze tussendoortjes tot maximaal twee per dag, en eet kleine portiesEet niet hetzelfde fruit dan wat je overdag at.

Soep in voedingsschema 5 kilo afvallen in 1 maand

Het geeft ons alle onmisbare voedingsstoffen om goed te blijven functioneren, maar tegelijk ook eenlanger verzadigingsgevoel. Zo blijft onze honger langer uit,  waardoor we automatisch minder eten. Soep is ook caloriearm.

Voedingsschema 5 kilo afvallen in 1 maand: Recept bloemkoolsoep

  • Ingrediënten voor onze bloemkool soep: de roosjes van 1 bloemkool, 1 ui, ¼ knolselder, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel kokosolie 2,5 liter kippenbouillon, fijngesnipperde kruiden (peterselie of bieslook), een bosje waterkers, kokosvet, nootmuskaat, peper en zeezout
  • De bereiding van onze bloemkool soep: laat het kokosvet smelten in een pot. Fruit daarin de gepelde en grof gesneden ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg er de bloemkool roosjes, de geschilde en in kleine blokjes gesneden knolselder aan toe en laat ze een paar minuten meestoven. Doe de kippenbouillon erbij (1 blokje per halve liter water) en laat de soep opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet plat gekookt. Laat de waterkers één minuut meekoken. Snipper er voor het opdienen de verse kruiden over, (of mix ze in de soep)

Recept knolseldersoep 

  • Ingrediënten voor onze knolseldersoep: 1 knolselder, 2 uien, 2 teentjes knoflook, het hart en de stronk van de bloemkool, za’atar, tijm en komijn, anderhalve liter kippenbouillon, een halve liter groentebouillon, 1 handvol peterselie, 2 handenvol rucola, en 1 eetlepel olijfolie
  • De bereiding van onze knolseldersoep: verwarm de olijfolie in een hoge pot. Fruit daarin de gepelde en grof gesneden uien en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg er de in kleine stukjes gesneden bloemkoolstronk, de geschilde en in blokjes gesneden knolselder aan toe en laat ze een paar minuten meestoven. Doe de bouillon (1 blokje per halve liter water) en de za’atar erbij, en laat de soep opkoken. De groenten moet gaar zijn maar niet plat gekookt. Snipper er de verse kruiden over of mix ze in de soep vlak voor het opdienen

In dit gezond voedingsschema drink je voldoende, minstens 2,5 liter water per dag.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole