Voeding en het Prikkelbare Darm Syndroom
Spread the love

Voeding en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gaan vaak samen. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende maag- en darmstoornis die tussen de 10 en 15 procent van onze bevolking treft. De symptomen variëren van milde tot ernstige buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie of een combinatie daarvan. Het is een chronische aandoening die invloed kan hebben op de kwaliteit van leven.

Wat mag je wel en wat niet eten bij het Prikkelbare Darm Syndroom?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan en in stand houden van PDS. Eén daarvan is voeding. Hoewel er geen specifiek dieet bestaat voor PDS, kan de juiste keuze van voedingsmiddelen helpen om de vervelende symptomen te verminderen en de levenskwaliteit van patiënten gevoelig te verbeteren.

In dit artikel bespreken we welke voedingsmiddelen je moet vermijden als je last hebt van PDS en welke juist niet.

Vezelrijke voedingsmiddelen helpen tegen het Prikkelbare Darm Syndroom

Vezelrijk voedsel zorgt voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Beiten verminderen de vervelende symptomen van PDS. Voedingsvezels maken je ontlasting soepeler. Daardoor wordt het en makkelijker via je darmen naar buiten geleid. Zo wordt constipatie of verstopping voorkomen.

Voeding rijk aan vezels

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn vooral verse groenten en fruit, volkoren granen en volkoren producten, en onbewerkte noten en zaden. Het is belangrijk om langzaam te beginnen met vezelrijke voeding. Het plotseling verhogen vergroot je risico op gasvorming, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Voeding en Prikkelbaar Darm Syndroom: Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die in onze darm leven en de gezondheid van onze darmen en van onze spijsvertering bevorderen.

Ze helpen de balans van bacteriën in onze darmflora te herstellen waardoor ze diarree en een opgeblazen gevoel verminderen.

Voedingsmiddelen die veel probiotica bevatten

De hoogste concentratie probiotica vinden we vooral in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, kombucha en zuurkool.

Als je niet genoeg probiotica binnenkrijgt, kun je probioticasupplementen aan je gezond eetpatroon toevoegen.

Gember

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt tegen PDS. Het drinken van gemberthee of het toevoegen van verse gember aan voedsel is zeker een goed idee.

Munt

Munt kalmeert je darmen en helpt om krampen en een opgeblazen gevoel te verminderen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Het drinken van muntthee of het toevoegen van muntblaadjes aan water wordt aanbevolen.

Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kan voorkomen of verminderen van constipatie of verstopping.

Zeker bij het Prikkelbare Darm Syndroom is het belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken, minstens 2,5 liter. Genoeg water drinken voorkomt uitdroging of hydratatie en ondersteunt een gezonde spijsvertering.

Voedingsmiddelen om zoveel mogelijk te beperken

Daarnaast is er voeding die het Prikkelbare Darm Syndroom nog in de hand werkt. Vermijd daarom zoveel mogelijk het gebruik van deze voeding:

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie, maar sommige soorten kunnen de symptomen van PDS verergeren. Dit geldt vooral voor zogenoemde voor FODMAP’s (Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols). Het betreft een groep koolhydraten die slecht worden opgenomen door onze dunne darm. Daardoor worden ze gefermenteerd door de bacteriën in de dikke darm.

FODMAP’s in onze voeding

Deze komen voor in veel voedingsmiddelen, waaronder tarwe, rogge, gerst en andere granen, uien, knoflook, prei, bonen en peulvruchten.

FODMAP’s helpen om de vervelende symptomen van PDS te verbeteren.

Zuivelproducten

Zuivelproducten kunnen bij mensen met PDS allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Dit komt doordat zuivelproducten lactose bevatten. Lactose is een soort suiker die niet goed wordt verteerd door mensen met een lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie komt vaak voor bij mensen met PDS.

Je kunt dan kiezen voor lactosevrije zuivelproducten of plantaardige melkvervangers zoals sojamelk of amandelmelk.

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat vooral in koffie, thee en in frisdranken zoals cola voorkomt. Het stimuleert je spijsvertering wat de symptomen van PDS verergert.

Is dit bij jou het geval? Overweeg dan het gebruik van cafeïnevrije koffie of thee zonder cafeïne.

Alcohol

Alcohol veroorzaakt irritatie van onze darmwand. Dat verergert nog de symptomen van PDS verergeren. Wijn en bier irriteren minder.

Conclusie: De juiste voeding helpt tegen PDS

Hoewel er geen specifiek dieet bestaat voor PDS, kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het toevoegen van andere de symptomen te verminderen.

Het verminderen van FODMAP’s, zuivelproducten, cafeïne en alcohol kan bijvoorbeeld helpen om klachten zoals buikpijn, diarree of obstipatie te verminderen.

Het toevoegen van vezelrijke voedingsmiddelen, probiotica en voldoende water aan je gezond eetpatroon helpt ook om de symptomen van het prikkelbare Darm Syndroom beter te beheersen. Het is belangrijk om je dieet aan te passen op basis van je individuele symptomen en behoeften.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole