Vette vis
Spread the love

Vette vis wordt al langer aangeraden om je gezondheid te stimuleren en gemakkelijker af te vallen. Nu wordt dit zelfs doorgetrokken tot vette voeding. Hoe vetrijker je eet, hoe meer gewicht je zou verliezen. Tot zelfs 5 kilo in amper 2 weken. 

Zij die op een verantwoorde manier iets aan hun ongezond buikvet en hun overgewicht willen doen gaan ervan uit dat ze best weinig en zelfs een vet mogen eten als ze zo snel mogelijk willen afslanken.

Hoe kan dat dan, meer vette voeding en vooral vette vis eten om zo snel en zoveel mogelijk af te vallen? 

Zowel volgens diëtisten als de meeste voedingscoaches wordt vette vis naar voor geschoven om gezond en snel af te vallen. Zij die echt van hun buikje en overgewicht zo snel mogelijk willen verlost raken, geloven daar niet in. Hoe kan men nu afvallen door vet te eten?

En toch wordt deze lijn verrassend doorgetrokken naar alle vette voeding. Vet is toch ongezond, hoe kan het dan dat je door vet te eten toch gewicht kunt verliezen?

Het eten van vette vis en vette voeding doet je tot  maar liefst 5 kilo afvallen in slechts 2 weken.

 

Als het om vetrijke voeding gaat, denken we eerst aan junk food, gefrituurde en kant en klare gerechten en diepvriesmaaltijden.

Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Verzadigde vetten en zeker transvetten zijn rijk aan ongezonde LDL- cholesterol, en dat is een belangrijke oorzaak van overgewicht.

  • Voeding rijk aan onverzadigde vetten: deze vetten vind je vooral in voeding van plantaardige oorsprong. Deze vetten zijn zacht en/of vloeibaar  bij kamertemperatuur zoals vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Maar ook in vis en noten vinden we veel onverzadigd vet
  • Voeding rijk aan verzadigde vetten: verzadigde vetten zijn vooral aanwezig in voeding van dierlijke oorsprong zoals in vette kaas, in alle bewerkte voeding en bewerkt vlees zoals worst, vet vlees en in alle volle melkproducten (melk, yoghurt en kwark). Verzadigde vetten vind je in grote hoeveelheden in snoep, koekjes en gebak
  • Voeding rijk aan transvetten: dat is vooral melk en alle vlees afkomstig van herkauwers. Ze zijn ook aanwezig in alle harde margarines, in frituur-, bak- en braadvetten en in koekjes, gebak, in snacks (chips) en in gefrituurde gerechten.

Gezonde vetten zoals in vette vis

In tegenstelling met verzadigde vetten en transvetten, zijn onverzadigde vetten onmisbaar. Ze zijn een belangrijke bron van energie en beschermen je organen en lichaamsweefsels.

Vooral vetzuren zijn erg belangrijk, en die krijg je alleen maar binnen via je dagelijkse gezonde voeding.

En wat met de vetten aanwezig in vette vis?

Vetten in vette vis, zijn vooral gezonde vetten, en bevatten vooral eiwitten, maar ook vitaminen en mineralen.

Diëtisten raden niet voor niets aan om minstens tweemaal per week vette vis te eten.

Vette vis is rijk aan hoogwaardige eiwitten

Eiwitten leveren belangrijke essentiële aminozuren die de groei bij kinderen bevorderen, en je lichaamsweefsels herstellen.  Hoogwaardige eiwitten zorgen bovendien voor extra spieren, nodig om meer vet te verbranden. Spieren verbruiken ook energie (calorieën) zelfs in rust.

Eiwitten zijn ook erg vezelrijk. Deze voedingsvezels verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet.

Vette vis en de hoeveelheid gezonde vetten

Het vetgehalte van de verschillende soorten vis verschilt enorm. Magere vis zoals schelvis, wijting, hondshaai en rog bevatten minder dan 1% gezonde vetten. Vette vis daarentegen bevat tot méér dan twintig procent gezonde vetten.

  • Vis met het grootste gehalte gezonde vetten zijn: wilde zalm, paling, makreel, forel, tonijn, tarbot, heilbot, dorade, sardienen, haring en ansjovis

Vette vis verlaagt aanzienlijk het vetgehalte in je bloed.

Daarnaast bevat vette vis ook:

  • Vitaminen: en vooral van in water oplosbare vitaminen waaronder B6 en B12 en vitaminen A en D
  • Mineralen: zoals ijzer, zink, jodium, selenium (belangrijk voor extra spieropbouw)

 Het eten van vette vis helpt je bij:

  • Overgewicht
  • Ongezond buikvet
  • Het gezond functioneren van je hersenen, organen, lichaamscellen en van je zenuwstelsel
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Een te kleine natuurlijke weerstand

Doet dan alle vette voeding gemakkelijker afvallen?

Eet wekelijks minstens tweemaal vette vis, en je bent gemakkelijk in staat om tot 5 kilo af te vallen in slechts 2 weken.  

Het dieet waarin je vooral vette vis en vette voeding en weinig of geen koolhydraten eet werd ontworpen door voedingsdeskundige Zana Morris en Helen Foster.

Dat werd niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar zelfs wetenschappelijk bewezen. Door vetrijk te eten kan je lichaam niet anders dan meer opgeslagen vetten te verbranden. Gezonde vetten hebben ook een belangrijke invloed op je insuline productie, een hormoon dat je vetopslag en  vetverbranding regelt.

De hoeveelheid vet dat je verbrandt hangt af van wat je eet.

Snelle koolhydraten zoals geraffineerde witte suiker en zetmeel produceren erg veel insuline.

Vette vis en voeding rijk aan gezonde vette verhogen je insulinegehalte niet. Daar werd wetenschappelijk bewezen.

Je insulineniveau blijft zelfs erg laag. Daardoor gaat ketose en verbrand je meer lichaamsvet.

In dit gezond eetpatroon om 5 kilo af te vallen in slechts 2 weken eet je vooral

leefnugezonderbuttonGROENEVVoeding met hoogwaardige eiwitten zoals: vlees, vette vis, kaas en eieren

leefnugezonderbuttonGROENEVVeel groenten: minstens 250 gram per dag, en liefst meer. Eet vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle groene koolsoorten, sla, broccoli, waterkers, en bloemkool.

leefnugezonderbuttonGROENEVGezonde vetten: naast alle soorten vette vis vind je die vooral in avocado, in wal-, hazel-, pistache en macadamianoten, pijnboompitten, kokosolie, olijfolie, room en in boter

leefnugezonderbuttonGROENEVDrink veel water: tussen 2,5 en 4 liter. Zwarte koffie en kruidenthee zijn eveneens toegelaten

5 Kilo afvallen in 2 weken doe je door deze voeding te vermijden:

  • Margarine en plantaardige olie
  • Peulvruchten: en vooral erwtjes, bonen, linzen en kikkererwten
  • Gepaneerde vlees- en visgerechten
  • Alle bewerkte voeding en bewerkt en rood vlees
  • Verse kokosnoot
  • Noten: amandelen, paranoten, cashewnoten
  • Zuivel: melk en yoghurt.

 Gezond vette vis recept: Gegrilde tonijn met tagliatelle en wasabi

Ingrediënten, 4 tonijnfilets, 100 milliliter witte wijn, 50 milliliter wittewijnazijn, 1 sjalotje, 100 gram roomboter, wasabi, 8 cherry tomaatjes, 1 teentje knoflook, 250 gram tagliatelle of volkoren deegwaren naar keuze, een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 150 graden
  • Snijd de sjalot in stukken en laat het samen met de witte wijn en wittewijnazijn op laag vuur inkoken tot ongeveer 2 a 3 eetlepels
  • Zeef het mengsel en verwarm het opnieuw
  • Kook de pasta gaar en snijd de boter in kleine blokjes.
  • Was de cherry tomaatjes en snijd een knoflookteentje in grove stukken.
  • Leg de tomaatjes samen met de knoflook in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie, peper en zout.
  • Bak de tomaatjes gedurende een 10-tal minuten en maak ondertussen de saus.
  • Zodra het witte wijn mengsel warm is, roer je met een garde een blokje boter erdoor tot het is opgelost.
  • Ga zo door tot alle boter op is en er een dikkere saus is ontstaan.
  • Breng op smaak met wasabi, peper en zout.
  • Verwarm olijfolie in een (grill)pan en bak de tonijnfilets 2 tot 3 minuten aan elke kant
  • Serveer met de pasta, tomaatjes, wasabisaus en eventueel een frisse salade

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole