Eiwitten of proteïne zijn een macronutriënten. Die zijn een belangrijke bron van energie en van onmisbare aminozuren.
Aminozuren zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. We halen eiwitten uit wat we dagelijks eten.
Bijna alle lichaamscellen en weefsels zijn hoofdzakelijk opgebouwd uit eiwitten. Deze zijn essentieel voor het tijdig afbreken van oud en het aanmaken van nieuw weefsel.
Eiwitten versterken ook onze spieren, bevorderen de opname van gezonde voedingsstoffen en helpen ons lichaam om giftige stoffen te verwijderen.
Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan onze algehele gezondheid.
Eiwitten zijn een bron van aminozuren
Eiwitten zijn rijk aan aminozuren, die in diverse combinaties voorkomen. Hiermee worden langere ketens gevormd, wat leidt tot verschillende soorten chemische verbindingen van aminozuren.
Er bestaan ook relatief kleine eiwitketens zoals insuline. Insuline is een hormoon dat uit slechts 51 aminozuren is opgebouwd.
Afzonderlijke aminozuurketens die samengevoegd worden, vormen complexere eiwitten.
Het meest uitgebreide eiwitcomplex in ons lichaam bepaalt uiteindelijk de vorm van onze botten, huid, nagels, haar en tanden.
De gevolgen van te weinig eiwitten eten
Een tekort aan hoogwaardige eiwitten brengt onze gezondheid in gevaar. Sommige bevolkingsgroepen lopen een groter risico op te weinig eiwitten dan anderen. Dat is vooral het geval bij:
- Senioren
- Personen met een gebrek aan eetlust
- Tand- of slikproblemen
- Eetstoornissen
- Psychische aandoeningen
- Spijsverteringsproblemen
Te weinig eiwitten eten heeft invloed op onze spijsvertering
Een tekort aan eiwitten kan vaak leiden tot een slechte spijsvertering. Vooral gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten.
Onze hedendaagse voeding bevat steeds minder gezonde voedingsstoffen, inclusief eiwitten. Daarom is het belangrijk om voldoende binnen te krijgen door middel van een kwalitatief voedingssupplement.
Hoeveel eiwitten hebben we dagelijks nodig?
Het is dus belangrijk om te weten hoeveel eiwitten we dagelijks nodig hebben. We berekenen dit makkelijk door ons lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met de factor 0,8.
Iemand van 70 kilo heeft dus dagelijks 56 gram eiwitten nodig.
Sport je regelmatig, train je intensief of doe je aan krachtsporten? Dan ligt je dagelijkse hoeveelheid eiwitten hoger, zo tussen de 1,2 en 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, vegetariërs, veganisten en ouderen zitten gemiddeld aan een gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
En wat als je te veel eiwitten eet?
Eiwitrijke diëten zijn populair. Denk hierbij aan eiwitshakes, maaltijdvervangers en eiwitpoeders. Wees voorzichtig, want het eten van te veel eiwitten is ook ongezond.
Het verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, en zorgt voor problemen met je nieren en met je lever. Dagelijks meer dan 2,4 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht consumeren kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Spierafbraak
Voldoende eiwitten zijn dus nodig voor meer en sterkere spieren. En hoe groter je spiermassa hoe makkelijker je afvalt.
Spieren verbruiken namelijk ook energie (calorieën) zelfs in rust en tijdens je slaap. Afvallen tijdens je slaap is dus perfect mogelijk.
Ontspan regelmatig en slaap voldoende
Voedingscoaches adviseren niet zonder reden om dagelijks voldoende slaap te slapen en om regelmatig te ontspanning.
De nodige hoeveelheid slaap hangt van meerdere factoren af en verschilt van persoon tot persoon. Acht uur slaap per nacht wordt als ideaal beschouwd.
Houd er rekening mee dat spiercellen maximaal 50 dagen kunnen overleven.
Daarna zorgen eiwitten voor de opbouw van nieuwe spiercellen. Als je niet genoeg proteïnen binnenkrijgt, dan zal je spiermassa afnemen.
Te weinig eiwitten eten vergroot je trek in zoet
Heb je een verhoogde behoefte aan zoetigheid en vet? Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan eiwitten in je dieet.
Eiwitten helpen namelijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en bevorderen een gevoel van verzadiging.
Hierdoor ga je minder eten. Een instabiele bloedsuikerspiegel leidt tot ongezonde eetgewoonten.
Dit resulteert vaak in een gebrek aan energie. Je bent snellere vermoeidheid en hebt plotselinge stemmingswisselingen.
Te weinig eiwitten eten veroorzaakt sneller vochtophopingen (oedeem)
Bij een tekort aan eiwitten vertraagt de uitwisseling van vocht en voedingsstoffen tussen het bloed en de weefsels, en kan uiteindelijk zelfs onmogelijk worden.
Vochtretentie, waarbij vocht zich ophoopt en niet of nauwelijks wordt afgevoerd, speelt een belangrijke rol bij overgewicht.
Te weinig eiwitten eten verzwakt ons immuunsysteem
Alle weefsels en cellen hebben proteïnen nodig. Ze versterken ons immuunsysteem en vergemakkelijken het transport van voedingsstoffen tussen onze cellen.
Eiwitten zuiveren ons lichaam
Proteïnen helpen ons lichaam ook te zuiveren van alle giftige afvalstoffen. Deze zijn het resultaat van ongezonde voeding, talrijke lichaamsprocessen en een slechte leef- en woonomgeving.
Je lichaam zuiveren doe je met gezonde en natuurlijke voeding, die je kunt herkennen aan het aantal ingrediënten.
De natuurlijkste voeding bestaat slechts uit één bestanddeel.
Te weinig eiwitten eten is vaak oorzaak van:
- Stijve en pijnlijke spieren
- Concentratieproblemen
- Groeiachterstand
- Snel afbrekende nagels
- Droog en dof haar en uiteindelijk haaruitval
- Snelle huidveroudering met vale en kleurloze huid, ouderdomsvlekken, rimpels, kraaienpootjes en traag genezende wondjes.
- Slecht ruikende adem
- Bloedarmoede
- Kortademigheid
- Bacteriële en virale infecties
Wat zijn de beste eiwitten?
Er bestaan verschillende soorten eiwitten, en de beste keuze is niet eenduidig; deze hangt af van je persoonlijke doelen en voorkeuren.
Wei-eiwit is een populaire keuze door zijn hoge biologische waarde en snelle absorptie. Het is ideaal voor spierherstel na een intensieve training.
Caseïne-eiwit
Caseïne-eiwit verteert langzaam en levert daardoor een constante toevoer van aminozuren.
Dit maakt het een geschikte optie als maaltijdvervanger of voor gebruik voor het slapengaan.
Soja-eiwit
Soja-eiwit is een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten, omdat het een volledige eiwitbron van plantaardige oorsprong is.
Erwteneiwit
Als je lactose-intolerantie hebt, kan erwtenproteïne een goede optie zijn. Het is hypoallergeen en bevat geen lactose.
Combinatie van meerdere eiwitten
Tenslotte zijn er op de markt ook mixen van eiwitpoeders beschikbaar. Deze combineren verschillende soorten eiwitten, zoals wei-eiwit en caseïne.
Dit kan nuttig zijn als je de voordelen van beide wilt combineren.
Het is essentieel om rekening te houden met je persoonlijke doelen, behoeften en mogelijke voedselallergieën.
Het is aan te raden een voedingsdeskundige of diëtist te raadplegen om de juiste keuze voor jouw situatie te maken.