Oregano gezond

Oregano gezond: dit kan dit kruid voor je gezondheid betekenen + recept

Spread the love

Precies zoals alle verse kruiden, is ook oregano gezond. We kennen dit kruid vooral uit de Italiaanse keuken. Daar wordt het vooral gebruikt in de vele pasta- en pizzagerechten. Maar wist je dat ook de bloemen van oregano vaak verwerkt worden in zuiderse gerechten zoals in zelf gemaakte salades en in thee? Oregano wordt nu ook bij ons meer en meer gewaardeerd om zijn geneeskrachtige werking. Oregano is verkrijgbaar als voedingssupplement in capsules of als olie.

Wat is oregano nu en wat betekent het voor je gezondheid?

Eeuwen geleden geloofden onze voorouders dat oregano een echte geluksbrenger was. Het werd toen vaak gebruikt in bruidskronen om geluk af te smeken. Oregano wordt nu ook bij ons alleen in de keuken gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten. We gebruiken het nu ook vanwege de gunstige effecten op onze gezondheid.

Oregano gezond want rijk aan gezonde voedingsstoffen

Oregano heeft een hoge voedingswaarde en bevat alle nodige voedingsstoffen om gezond te functioneren.  Het is vooral rijk aan:

 • Vitaminen: vooral vitamine A, C, E en vitamine K
 • Mineralen: zoals calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en koper
 • Sterke antioxidanten
 • Voedingsvezels
 • Eiwitten

Wat is oregano olie?

Oregano is nauw verwant met het populairdere munt. Naast de bladeren, wordt oregano olie ook gewonnen uit de jonge scheuten van de Origanum vulgare plant. Die worden eerst in de lucht gedroogd en daarna geëxtraheerd en geconcentreerd door stoomdestillatie. Oregano olie bevat fenolen, terpenen en terpenoïden. Deze sterke antioxidanten behoeden onze cellen tegen oxidatie en daaraan gelinkte aandoeningen. Ze vertragen tegelijk ook ons natuurlijk verouderingsproces. Dat is vooral merkbaar aan de gezondheid van je huid. De belangrijkste bestanddelen van oregano olie zijn:

 • Carvacrol: met een sterke antibacteriële werking
 • Rozemarijnzuur: beschermt tegen de schade van de vrije radicalen
 • Thymol: doodt schimmel en versterkt ook ons immuunsysteem

Oregano gezond: het helpt je gewicht beter onder controle te houden

Carvacrol is het belangrijkste ingrediënt van oregano. Deze stof helpt je om je gewicht beter onder controle te houden. Dat doet het door de aanmaak van vetcellen te verhinderen. Wetenschappers ontdekten dat de olie van oregano je helpt om meer opgeslagen vet te verbranden en je zo makkelijker doet afvallen.

Oregano olie als natuurlijk antibioticum

Naast de werkzame stof carvacrol, maar ook de essentiële oliën in oregano zijn bijzonder doeltreffend bij het bestrijden van heel wat bacteriën die ondertussen resistent werden voor antibiotica.

Oregano gezond want rijk aan de sterkste antioxidanten

Sterke antioxidanten zijn onmisbaar om de schade die de vrije radicalen veroorzaken te voorkomen. Dit kruid bevat tot maar liefst dertig keer zo veel antioxidanten dan andere kruiden zoals tijm, marjolein en sint-janskruid en zelfs veel meer dan de gezondste groenten en fruit.

Oregano werkt sterk ontstekingsremmend

Ontstekingen zijn oorzaak van heel wat aandoeningen. Dankzij hun sterk oxiderende werking en de aanwezigheid van carvacrol en rozemarijnzuur zijn oregano en oregano olie sterke natuurlijke ontstekingsremmers.

Oregano zorgt voor een evenwichtig cholesterolgehalte

Ook dat danken we aan de aanwezigheid van vooral carvacrol en thymol. Ze verhogen je gezonde HDL- cholesterol en verlagen de slechte LDL- variant.

Zorgt voor een goede hartfunctie

Oregano bevat vele gezonde vetzuren, vooral omega-3 vetzuren, maar ook voedingsvezels en arginine. Allemaal stoffen die de gezondheid van je hart ondersteunen. Het vermindert ook je slechte cholesterol (LDL) en zorgt voor een gezonde bloeddruk.

Oregano gezond: helpt tegen blaasontsteking

In oregano vinden we carvacrol, een sterk bacteriedodend middel waardoor dit kruid pijnlijke blaasontstekingen kan voorkomen en behandelen. Met 75 tot 85 procent bevat olie van wilde oregano de grootste concentratie aan carvacrol.

Oregano beschermt tegen candida en kalknagels

Oregano is gezond, het vertraagt de groei van Candida, en is doeltreffend tegen kalknagels en andere infecties.

Voorkomt voedselvergiftiging

Gebruik oregano olie in al je zelf gemaakte salades en bij zeevruchten, eieren. Zo voorkom je de ontwikkeling van allerlei ziekmakende bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. De thymol en carvacrol in oregano (olie) is dan weer doeltreffend bij maag- en darmklachten en ondersteunt de aanmaak van gal. Daardoor verlicht oregano olie spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en braken.

Oregano olie natuurlijke pijnstiller

Dankzij de aanwezigheid carvacrol is oregano olie ook een sterke natuurlijke pijnstiller. Bij spier- en  gewrichtspijn als gevolg van ontstekingen kun je zowel oregano capsules als (enkele druppels) etherische olie innemen.

Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Oregano vermindert schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Die zijn vaak oorzaak van diabetes. Zo kan oregano je helpen om diabetes beter onder controle te houden. Oregano helpt ook tegen plotse stemmingswisselingen, hyperactiviteit, angst en depressie. Het stimuleert tegelijk de aanmaak van extra energie.

Andere voordelen van oregano:

 • Verlaagt je slechte LDL- cholesterol
 • Doodt bacteriën en schimmels 
 • Verbetert je longfunctie
 • Helpt bij maag- en darmklachten
 • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand
 • Verkort het genezingsproces van verkoudheid, griep (influenza) corona, infecties van de luchtwegen en bronchitis.
 • Verbetert je slaap
 • Helpt tegen parasieten
 • Is doeltreffend tegen muggen, luizen en vliegen

Recept oregano thee

Ingrediënten voor een kop thee: 250 milliliter kokend water, zes takjes tijm, anderhalve theelepel gedroogde oregano en een theelepel onbewerkte natuurhoning zonder toegevoegde stoffen (bij voorkeur rechtstreeks van bij de imker).

Bereiding

 • Doe de gedroogde oregano in een theezeefje of theefilter.
 • Plaats dit in een grote mok en voeg er de takjes tijm aan toe.
 • Giet het kokend water erbij en laat dit mengsel minstens vijf minuten trekken. Hoe langer je dit laat trekken, hoe sterker de thee
 • Voeg er een theelepel onbewerkte honing aan toe. Dat versterkt de werking van zowel de oregano als de tijm

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.