Oregano gezond
Spread the love

Net als alle verse kruiden, is ook oregano gezond. Dit kruid is voornamelijk bekend uit de Italiaanse keuken.

Het wordt vooral gebruikt in pasta- en pizzagerechten. Maar wist je dat de bloemen van dit kruid ook vaak worden gebruikt in huisgemaakte salades en thee?

Bij ons wordt oregano steeds meer gewaardeerd om zijn helende eigenschappen. Het is beschikbaar als voedingssupplement in de vorm van capsules of als olie.

Wat is oregano nu en wat betekent het voor je gezondheid?

Al eeuwenlang beschouwden onze voorouders oregano als een symbool van geluk. Dit kruid werd vaak gebruikt in bruidskronen om welvaart en geluk te stimuleren.

Oregano wordt niet alleen in de keuken gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar ook vanwege zijn positieve effecten op onze gezondheid.

Oregano gezond want rijk aan gezonde voedingsstoffen

Oregano heeft een hoge voedingswaarde en bevat alle nodige voedingsstoffen om gezond te functioneren.  Het is vooral rijk aan:

 • Vitaminen: vooral vitamine A, C, E en vitamine K
 • Mineralen: zoals calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en koper.
 • Sterke antioxidanten
 • Voedingsvezels
 • Eiwitten

Wat is oregano olie?

De olie wordt niet alleen uit de bladeren gehaald, maar ook uit de jonge uitlopers van de plant. Deze worden eerst aan de lucht gedroogd en vervolgens door middel van stoomdestillatie geëxtraheerd en geconcentreerd.

De jonge scheuten bevatten fenolen, terpenen en trapezoïden. Deze sterke antioxidanten beschermen onze cellen tegen oxidatie en daaraan gelinkte aandoeningen.

Ze vertragen tegelijk ook ons natuurlijk verouderingsproces. Dat is vooral merkbaar aan de gezondheid van je huid. De belangrijkste bestanddelen van oregano olie zijn:

 • Carvacrol: heeft een sterke antibacteriële werking
 • Rozemarijnzuur: beschermt tegen de schade van de vrije radicalen
 • Thymol: doodt schimmel en versterkt ook ons immuunsysteem

Oregano gezond: het helpt je makkelijker afvallen

Carvacrol, het hoofdbestanddeel van oregano, draagt bij aan een betere gewichtsbeheersing door de vorming van vetcellen te blokkeren.

Daardoor verbranden we meer opgeslagen vet en vallen we makkelijker af.

Oregano olie als natuurlijk antibioticum

Naast carvacrol bevat oregano ook essentiële oliën. Deze zijn uiterst effectief in het bestrijden van ziekteverwekkende bacteriën.

Oregano gezond want rijk aan de sterkste antioxidanten

Sterke antioxidanten zijn essentieel om de schade te voorkomen die vrije radicalen veroorzaken. Dit kruid bevat tot wel dertig keer meer antioxidanten dan andere kruiden, zoals tijm, marjolein en sint-janskruid, en zelfs meer dan de gezondste groenten en fruit.

Oregano werkt sterk ontstekingsremmend

Ontstekingen liggen aan de basis van vele aandoeningen. Dankzij hun sterke oxiderende eigenschappen zijn zowel oregano als de olie krachtige natuurlijke ontstekingsremmers.

Ze helpen voornamelijk om de pijn van een blaasontsteking te verlichten en de groei van candida te remmen.

Oregano zorgt voor een evenwichtig cholesterolgehalte

Door de aanwezigheid carvacrol en thymol brengt oregano een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht. Ze verhogen je gezonde HDL- cholesterol en verlagen de slechte LDL- variant.

Verbetert onze hartfunctie

Dit kruid bevat veel gezonde vetzuren, met name omega-3, maar ook voedingsvezels en arginine. Dit zijn allemaal stoffen die de gezondheid van ons hart ondersteunen en helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

Voorkomt voedselvergiftiging en spijsverteringsproblemen

Voeg oregano toe aan al je zelfgemaakte salades en combineer het met zeevruchten en eieren om de groei van schadelijke bacteriën, die vaak voedselvergiftiging veroorzaken, te voorkomen.

Oregano is eveneens effectief bij maag- en darmproblemen en bevordert de galproductie. Dit helpt ook bij het verlichten van misselijkheid en braken.

Oregano en olie als natuurlijke pijnstillers

Oregano fungeert ook als een natuurlijke pijnstiller. Voor spier- en gewrichtspijn door ontstekingen kun je oregano capsules of een paar druppels etherische olie gebruiken.

Stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Oregano vermindert schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Die zijn vaak oorzaak van diabetes. Zo helpt dit kruid diabetes beter onder controle te houden.

Oregano is ook effectief tegen plotselinge stemmingswisselingen, hyperactiviteit, angst, depressie en energietekort.

Alle voordelen van oregano op een rijtje:

 • Verlaagt je slechte LDL- cholesterol
 • Doodt bacteriën en schimmels 
 • Verbetert je longfunctie
 • Helpt bij maag- en darmklachten
 • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand
 • Verkort het genezingsproces van verkoudheid, griep (influenza) corona, infecties van de luchtwegen en bronchitis.
 • Verbetert je slaap
 • Helpt tegen parasieten
 • Is doeltreffend tegen muggen, luizen en vliegen

Recepten met oregano: oregano thee

Ingrediënten voor een kop thee: 250 milliliter kokend water, zes takjes tijm, anderhalve theelepel gedroogde oregano en een theelepel onbewerkte natuurhoning zonder toegevoegde stoffen (bij voorkeur rechtstreeks van bij de imker).

Bereiding

 • Doe de gedroogde oregano in een theezeefje of theefilter.
 • Plaats dit in een grote mok en voeg er de takjes tijm aan toe.
 • Giet het kokend water erbij en laat dit mengsel minstens vijf minuten trekken. Hoe langer je dit laat trekken, hoe sterker de thee
 • Voeg er een theelepel onbewerkte honing aan toe. Dat versterkt de werking van zowel de oregano als de tijm

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole