Stress verminderen met kruiden
Spread the love

Stress verminderen met kruiden is zeker niet nieuw. Eeuwen geleden gebruikten we al kruiden om te ontspannen. Tijdig ontspannen is nodig om stress beter onder controle te houden. Stress is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsklachten, zelfs van overgewicht.

Wat zijn de beste kruiden om stress te verminderen?

Naast gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels bestaan kruiden ook uit:

Polyfenolen

Deze zijn vooral bekend om hun sterk ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Ze verminderen ook onze ongezonde LDL- cholesterol, wat ons risico op hart- en vaatziekten sterk vermindert.

Flavonoïden

Flavonoïden zijn sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de nadelige invloed van de vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen onze lichaamsweefsels doorn additieve stress, kunnen je ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Flavonoïden geven kleur aan veel groenten en fruit.

Alkaloïden

Alkaloïden zijn actieve stoffen die vooral in planten voorkomen en die als giftig worden beschouwd. Voor planten zijn deze alkaloïden een bescherming tegen stress, onder meer tegen vraat.

Stress verminderen met kruiden

Dankzij zijn vele gezonde bestanddelen is dat dus perfect mogelijk. De doeltreffendste kruiden tegen stress:

Valeriaan 

Dit kruid is ongetwijfeld het best bekend om stress beter onder controle te houden. Het is heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel en verbetert je slaap. Spijtig genoeg wordt Valeriaan door velen nog altijd als minderwaardig onkruid aanzien. Het groeit bij ons gewoon langs sloten en wegels. Valeriaan is rijk aan etherische oliën. Daarnaast vind je in valeriaan ook alkaloïden, valepotriaten en GABA, een aminozuur. Allemaal hebben ze een sterk kalmerende werking. Een belangrijk voordeel van valeriaan is dat het snel werkt. Valeriaan helpt ook tegen:

 • Spierkrampen
 • Pijn
 • Spanningen
 • Hoge bloeddruk
 • Maag- en darmkrampen
 • Hoofdpijn
 • Angst 
 • Slecht inslapen en slaapproblemen
 • Duizelingen
 • negatieve emoties
 • Verstopping

Passiebloem

Dit geneeskrachtig kruid is rijk aan flavonoïden, een stof die niet alleen ontspant en innerlijke rust brengt, maar tegelijk ook je slaap verbetert. Je gebruikt passiebloem ook bij hartkloppingen, doorslaapproblemen en bij verlies van een dierbare. Passiebloem werkt ook uitstekend bij zenuwklachten die gepaard gaan met hartklachten en angst.

Kamille

Kamille werkt ontspannend en rustgevend, zorgt voor geestelijk evenwicht en bevordert je nachtrust. Dit kruid is rijk aan rustgevende etherische oliën en flavonoïden en geeft rust bij frustratie en teleurstelling. Kamille werkt ook heilzaam voor je huid en darmen, wondhelend en jeukstillend. Je vindt dit kruid dan ook vaak terug in allerlei huidverzorgingsproducten. Kamille heeft ook een gunstige invloed op heel wat planten in de tuin. Heb je ergens een wegkwijnende plant staan? Zet kamille in zijn buurt en zieke plant knapt snel op. en deze kan zomaar opknappen.

Hop

Hop verbetert je slaap en vermindert onrust. Geef altijd voorrang aan hopextracten met een hoge concentratie etherische oliën. Hop bevat ook veel polyfenolen met fyto-oestrogenen eigenschappen. Deze plantaardige oestrogenen helpen tekorten aan deze vrouwelijke hormonen opvangen. Zo worden ze vaak gebruikt bij allerlei overgangsklachten zoals opvliegers. Hop kan ook botontkalking os osteoporose voorkomen. Dit komt vooral voor bij vrouwen in de overgang.

Lindebloesem

Van de lindeboom worden zowel de lindebloesems als de binnenbast gebruikt. De etherische oliën in de bloemen werkt kalmerend en slaapverwekkend. Lindebomen zijn ook rijk aan flavonoïden. In de binnenbast van de linde vinden we veel is bitterstoffen en slijmstoffen. Die ondersteunen de functie van je lever en gal en werken sterk krampwerend. Lindebomen kunnen erg oud worden, bomen van duizend jaar oud zijn geen uitzondering.

Slaapmutsje of goudpapaver

Bevordert de slaap bij inslaapproblemen en geeft rust. Slaapmutsje bevat een grote hoeveelheid alkaloïden, waardoor het stress, overspannenheid, overdreven emoties zoals angst overdreven bezorgdheid aanpakt.

Citroenmelisse

Heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Het helpt je bij angst, verdriet en emoties, maar ook bij zenuwachtige maag- en darmklachten. Melisse produceert veel nectar en is dan ook is zeer geliefd bij bijen. Als mensen liefdesverdriet hebben is dit een mooie plant om te gebruiken. Melisse maakt ons vrolijk en stimuleert je spijsvertering.

Sint-janskruid

Wordt nu al eeuwenlang gebruikt bij inslaapproblemen, onrust, angst, uitputting en zwakke zenuwen. Sint-janskruid is ook een uitstekend en natuurlijk anti-depressiva. Dat danken we aan de aanwezigheid van hypericine en hyperforine en het rustgevende stofje GABA. Deze bestanddelen zorgen voor een sterk antivirale, antibacteriële en ontstekingswerende werking.

Haver

Haver geeft meer wilskracht en helpt bij een uitgeput zenuwstelsel. Havermout is vezel- en eiwitrijk, en stimuleert een goede darmfunctie. Havervlokken zijn in principe vrij van gluten. Onbewerkte havervlokken bestaan uitsluitend uit rijpe, volle graan. Dit in tegenstelling tot haver om te slapen dat gemaakt is van de onrijpe, ontschorste vruchten. Deze onrijpe vruchten zitten vol alkaloïden. Je gebruikt ze zowel als thee of tinctuur.

Meidoorn

Meidoorn helpt vooral bij stress, hartkloppingen, doorslapen en spanningen. Het wordt veel gebruikt bij vrouwen in de menopauze. Meidoorn werkt sterk rustgevend en heeft een kalmerende werking op ons hart.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Stress verminderen met kruiden”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole