Spierpijn voorkomen
Spread the love

Spierpijn voorkomen is nodig, want vaak onschuldig, kan het ons toch hinderen in onze dagelijkse activiteiten. Bij spierpijn gebruiken we vaak pijnstillers, zalfjes of crèmes om de pijn te verzachten. Maar wist je dat je met gezond en natuurlijk eten ook spierpijn kunt voorkomen? 

Wat eet je best wél en wat niet tegen spierpijn?

Zware inspanningen zijn lang niet altijd de oorzaak van spierpijn  en stijve spieren. Ons sterk wisselend en vochtig klimaat is ook vaak oorzaak van spierpijn. Vooral tijdens de herfst en de  winter hebben we vaak last van spierpijn en van stijve spieren en gewrichten. En met het toenemen van onze leeftijd, verhoogt ook de kans op allerlei spieraandoeningen. We proberen daar vaak aan te verhelpen met pijnstillers, diverse zalven en crèmes.  Maar weet je dat we met gezond en natuurlijk eten ook spierpijn kunnen voorkomen?

Spierpijn heeft vele oorzaken

Spierpijn is vaak het een gevolg van ongewone inspanningen, van onverwachte bewegingen of van een of andere kwetsuur. Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie. Heb je regelmatig last van spierpijn? Dan kunnen rust, extra warmte of kou verlichting brengen. De belangrijkste oorzaken van pijnlijke spieren op een rijtje

  • Overbelasting als gevolg van zware inspanningen
  • Overgewicht
  • Een verkeerde houding
  • Virusinfecties
  • Kwetsuren zoals een verstuiking
  • Ongewone bewegingen
  • Pijnlijke spieren kunnen ook erfelijk zijn

Pijnlijke spieren verdwijnen vaan na enige tijd, bijvoorbeeld na de nodige ontspanning of een goede nachtrust. Heb je er regelmatig last van? Adviseer dan je huis- of sportarts om chronische spierpijn te voorkomen.

Pijnlijke spieren voorkomen met de juiste voeding

Gelukkig kunnen we zelf veel doen om pijnlijke spieren te voorkomen. Met het eten van de juiste voeding bijvoorbeeld is dat perfect mogelijk. Een gezonde, natuurlijke en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat onze spieren regelmatig alle gezonde voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om goed en pijnvrij te functioneren.

Spierpijn voorkomen met fruit

Doe je regelmatig zware inspanningen en zorgt dat voor spierpijn en stijve spieren? Dan kan fruit, en zeker bananen, de nodige verzachting brengen. Bananen zijn een belangrijke bron van vitaminen van het B- complex. Die zorgen voor  een optimale werking en samentrekking van je spieren. Ook vitamine E en magnesium kunnen ook spierpijn voorkomen of verminderen.

  • Vitaminen van het B-complex vind je vooral in: verse fruit en zeker in  bananen, avocado en in alle groene bladgroenten

Spierpijn voorkomen met zuivelproducten

Onbewerkte natuuryoghurt zonder toevoegingen, Griekse yoghurt kwark en skyr met verse stukjes banaan of avocado zijn uitstekend voor het voorkomen van spierpijn. Alle soorten melk en melkproducten bevatten veel aminozuren. Deze zorgen voor een goede spieropbouw en snel spierherstel. Pijnlijke spieren loepen altijd schade door de geleverde inspanningen. Snel spierherstel is dus wel erg belangrijk is. In alle soorten onbewerkte yoghurt, kwark en skyr vinden we grote hoeveelheden hoogwaardige eiwitten. Die kunnen spierpijn niet alleen verlichten, maar ook voorkomen.

Spierpijn voorkomen met rode paprika

Alle groenten passen in een gezond eetpatroon, zeker voor sporters. Naast groene bladgroenten helpt ook rode paprika spierpijn te voorkomen. Rode paprika’s zijn namelijk rijk zijn aan vitamine C, een sterk antioxidant dat onze lichaamscellen beschermt tegen beschadiging door de vrije radicalen. Die Zo zijn een belangrijke oorzaak van pijnlijke en stijve spieren.

Spierpijn voorkomen met noten, vooral amandelen

Onbewerkte, ongezouten, niet geroosterde en ongebrand noten bevatten niet naast een grote dosis eiwitten, ook veel magnesium en gezonde vetzuren. Vooral omega-3  vetzuren. Die hebben een sterke ontstekingsremmende werking en kunnen spierpijn voorkomen. Een handjevol of maximaal 25 gram noten per dag kunnen je van je pijnlijke spierproblemen verlossen.

Met gember

Deze specerij is vooral rijk aan mineralen, voornamelijk kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium. Die zijn onmisbaar tegen spierpijn en stijve spieren. Een kop gemberthee na het sporten kan vele (spier) problemen voorkomen.

Spierpijn voorkomen met koffie

Cafeïne als belangrijkste ingrediënt van koffie zorgt voor extra energie en werkt ontspannend, ook voor je spieren. Koffie en cafeïne zorgen trouwens voor veel meer gezondheidsvoordelen… als je er dagelijks niet meer dan vier kopjes van drinkt. Eens boven die limiet, hou je aan koffie drinken alleen maar nadelen over.

Sterk gekruid eten

Sterk gekruid eten kan je spierpijn aanzienlijk verzachten. Dat stimuleert je spijsverteringsstelsel en dat doet je spieren ontspannen. Gekruid eten verwarmt je lichaam, precies wat pijnlijke en stijve spieren nodig hebben om te herstellen.

Spierkrampen voorkomen door voldoende te drinken

Te weinig (water) drinken is ook een belangrijke oorzaak van spierpijn. Drink daarom dagelijks minstens 2,5 liter water en dit zowel voor, tijdens en na het sporten. Water is niet alleen de meest gezonde dorstlessers, het vult ook je voorraad mineralen aan. Om het heilzame effect daarvan te stimuleren voeg je zelf verse plakjes fruit zoals citroen, aardbei, of verfrissende komkommerschijfjes aan het water toe. Vermijdt zeker koolzuurhoudende en suikerrijke dranken. Gezonde alternatieven zijn kokoswater, lichtgezoete groene of zwarte thee of kruideninfusen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole