Hoe gezond is zo een zelf gemaakte vegetarische lasagne eigenlijk?

Een zelf gemaakte romige groentelasagne met veel verse groenten en verse kruiden hoort thuis in ieder gezond eetpatroon, ook als je makkelijk wilt afvallen. Alle groenten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en sterke antioxidanten. Daar tegenover bevatten ze nauwelijks calorieën.

Hier vind je overigens nog meer originele recepten voor een gezonde en zelf gemaakte lasagne

Verse groenten zijn puur natuur

Groenten hebben een hoge voedingswaarde. Naast alle onmisbare vitaminen en mineralen barsten ze van de voedingsvezels. Die zorgen in de eerste plaats voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een regelmatige en soepele stoelgang. Dit laatste zuivert ons van alle giftige afvalstoffen die zich in onze lichaamsweefsels opstapelen. Die afvalstoffen zijn afkomstig van ons ongezond eetpatroon met veel suiker en vetten. Maar ook van de vele lichaamsprocessen en van onze slechte woon- en leefomgeving.

Romige lasagne: Verse groenten en kruiden bron van voedingsvezels

Maar voedingsvezels doen veel meer. Ze geven ons een snel en langdurig voldaan gevoel. Zo heb je minder snel honger en eet je automatisch minder. Dat doet je makkelijker afvallen.

  • Verse groenten met de meeste voedingsvezels: dat zijn zeker andijvie, spinazie, broccoli en courgettes.
  • Verse kruiden met de hoogste concentratie aan voedingsvezels zijn vooral: oregano, knoflook, basilicum, peterselie, bieslook, tijm en rozemarijn.

Recept Romige groentelasagne met andijvie, broccoli, courgettes en verse kruiden

  • Ingrediënten voor zes personen: zes lasagnebladen, 200 gram babyspinazie, een courgette, vier in blokjes gesneden tomaten, een grote en gesnipperde ui, twee knoflookteentjes, drie wortels in plakjes gesneden, een in stukjes gesneden rode paprika, een in blokjes gesneden courgette, vier takjes verse oregano, verse basilicum, verse bieslook, twee eetlepels olijfolie, 400 gram gemalen mozzarella en een halve liter groentebouillon

Bereiding

  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime, hoge pan. Fruit de gesnipperde ui.
  • Voeg de in stukjes gesneden groenten toe en laat een kwartiertje stoven op een matig vuur.
  • Voeg de spinazie stelselmatig toe en laat die helemaal krompen en garen. Breng op smaak met wat peper en zout, haal van het vuur en laat even rusten.
  • Maak je tomatensaus: giet de tomatenblokjes in een fijne zeef  om het vocht te verwijderen 
  • Verhit de roomboter in een wok en fruit de ui en knoflook gedurende twee minuten op middellaag vuurtje. Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 minuten. Voeg één derde van de bouillon toe en roer tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon, roer de saus glad, breng aan de kook en laat nog een minuut koken. Breng op smaak met peper.
  • Doe de gezeefde stukjes tomaat in een blender en doe er de fijngesneden kruiden bij. Mix de saus.
  • Leg een laagje tomatensaus in een ovenschotel en schik er een eerste laag lasagnevellen over
  • Verspreid één derde van de groentesaus over de lasagnevellen. Vul aan met een fijn laagje tomatensaus (sauzen niet mengen) en strooi er een beetje mozzarella over.
  • Doe hetzelfde met de andere lasagnevellen
  • Bestrooi met de rest van de mozzarella
  • Bedek de lasagne met aluminiumfolie en bak de lasagne in je voorverwarmde oven (220 graden) gedurende een half uurtje
  • Verwijder de aluminiumfolie en laat de kaas mooi goudbruin.
  • Laat de lasagne 10 minuutjes rusten voordat je opdient. Bestrooi net voor het opdienen met nog wat basilicumblaadjes. Eet smakelijk en geniet van je zelf gemaakte romige groentelasagne!