Reuma en voeding
Spread the love

Reuma en voeding vormen een essentiële combinatie. Reuma, een veelvoorkomende aandoening, heeft een negatieve impact op je gewrichten, spieren, pezen en botten.

Het kan leiden tot pijn, ontsteking en stijfheid, waardoor het dagelijkse leven van mensen met reuma aanzienlijk wordt beïnvloed.

Om de symptomen van reuma te verlichten, bespreek ik in dit artikel de juiste voeding die je als reumapatiënt het beste aan je gezonde eetpatroon kunt toevoegen.

Deze kruiden helpen je best bij reuma en reumatische aandoeningen:

*Aanbevolen door diëtisten

Wat is reuma?

Reuma omvat meer dan honderd verschillende aandoeningen die invloed hebben op ons bewegingsapparaat. De meest voorkomende aandoeningen zijn artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en jicht.

Reuma en voeding: Reuma symptomen

De symptomen van reuma kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst. Veelvoorkomende symptomen omvatten:

 • Pijn in de gewrichten
 • Zwelling en ontsteking rondom de gewrichten
 • Moeite met bewegen of stijfheid van de gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies (bij sommige vormen)

Reuma en voeding: Reuma oorzaken

De voornaamste oorzaken van reuma zijn genetische factoren, omgevingsfactoren en een overactief immuunsysteem.

Hoewel voeding niet de directe oorzaak van reuma is, speelt het wel een belangrijke rol in het verergeren of in het verminderen van de symptomen.

Reuma en voeding: Wat eten bij reuma?

Een gezond en evenwichtig eet- en leefpatroon helpt ontstekingen te verminderen en kan de symptomen van reuma verlichten. Hier volgen enkele voedingsmiddelen die voordelig kunnen zijn:

 • Vette vis: voornamelijk wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis. Deze bevatten hoge concentraties omega-3 vetzuren die ontstekingen kunnen verminderen.
 • Groene bladgroenten: zoals spinazie, andijvie, spruitjes, boerenkool en alle groene koolsoorten, Chinese kool, broccoli, bloemkool, tuin- en waterkers. Deze zijn rijk aan sterke antioxidanten die ontstekingen verminderen.
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: zoals amandelen, hazelnoten en walnoten, lijnzaad, sesamzaad, pompoen- en zonnebloempitten zijn rijk aan omega-3 vetzuren en antioxidanten. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gewrichtsgezondheid.
Reuma en voeding

Reuma en voeding: Kruiden tegen reuma

Er zijn ook heel wat kruiden die helpen tegen reuma. Dat zijn vooral:

Kurkuma of geelwortel

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken. Het bevat curcumine, een verbinding met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.

Diverse studies hebben aangetoond dat curcumine ontstekingen en pijn kan verminderen bij reumatische aandoeningen zoals artritis.

Gember vermindert ontstekingen, pijn en ochtendstijfheid

Gember is bekend vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen, wat een positief effect heeft op de behandeling van reumatische klachten.

Dit kruid bevat gingerolen, die ontstekingen verminderen en pijn verlichten.

Bovendien helpt gember ook om ochtendstijfheid te verminderen, een veelvoorkomend symptoom van reuma.

Boswellia

Boswellia, ook bekend als wierook, wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn anti-inflammatoire eigenschappen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat boswellia pijn verlicht en de mobiliteit bij mensen met reumatische aandoeningen verbetert.

Reuma en voeding: Duivelsklauw

Duivelsklauw, afkomstig uit de woestijnen van Zuid-Afrika, heeft volgens meerdere onderzoeken een verlichtend effect op pijn en zwelling bij artritis.

Salie

Salie wordt vaak in de keuken gebruikt, maar het heeft ook medicinale eigenschappen die gunstig zijn voor mensen met reuma.

Het bevat antioxidanten die ontstekingen verminderen en celschade voorkomen.

Voeg salie toe aan een verscheidenheid van gerechten of drink dagelijks een paar kopjes saliethee.

Reuma en voeding

Reuma en voeding: Alchemilla (Vrouwenmantel)

Dit kruid wordt hoofdzakelijk gebruikt om het verouderingsproces van onze gewrichten te vertragen en de doorbloeding ervan te verbeteren.

Het reinigt je lichaam van alle (giftige) afvalstoffen, ontstekingsresten en kraakbeenfragmenten.

Vrouwenmantel is tevens rijk aan stoffen die ontstekingen remmen en pijn verlichten.

Berkenblad

De bladeren van de berk zuiveren het bloed en helpen ontstekingen te voorkomen of te verminderen. Thee van berkenblad verzacht symptomen van zowel jicht als reumatoïde artritis.

Reuma en voeding: Brandnetel

De bladeren van deze plant met prikkende naaldjes, zijn rijk aan histamine, serotonine, acetylcholine en 5-hydroxytryptamine.

Het wrijven van verse brandnetelbladeren over pijnlijke gewrichten kan snel voor verbetering zorgen.

Zoethoutwortel

Zoethoutwortel wordt voornamelijk gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde voor de behandeling van verkoudheid, griep, bronchitis, malaria, huidproblemen, voedselvergiftiging, koorts, maagklachten en keelpijn.

In zoethoutwortel is een natuurlijke ontstekingsremmer aanwezig, genaamd glycyrrhizinezuur. Dit heeft ook een pijnstillende werking, vooral bij reumatoïde artritis en osteoartritis.

Reuma en voeding: Zwarte bes blad

Zwarte bessenextract wordt gebruikt tegen chronische diarree, buikkrampen, artritis, migraine, koorts, mond- en keelinfecties, verkoudheid en vermoeidheid.

Het blad van de zwarte bes breekt overtollig urinezuur af, wat vooral een gunstig effect heeft op jicht.

Bovendien activeert dit kruid de bijnierschors, die daardoor extra ontstekingsremmende hormonen produceert.

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen beschermen ze de kwaliteit van ons kraakbeen. Bladeren van de zwarte bes zijn met name effectief bij reumatoïde artritis, artrose en jicht.

Reuma en voeding: Supplementen tegen reuma

Sommige supplementen verminderen de symptomen van reuma.

Dat zijn vooral:

Glucosamine vermindert gewrichtspijn en ontstekingen

Zowel glucosamine als glucosamine sulfaat zijn onmisbaar voor gezonde gewrichten. Ze zijn doeltreffend tegen reuma en gewrichtsslijtage.

Glucosamine(sulfaat) vermindert gewrichtspijn en gewrichtsontstekingen.

Chondrionen voor gezonde bindweefsels en kraakbeen

Chondrionen houden veel water vast. Deze stoffen zijn onmisbaar in onze bindweefsels, zoals het kraakbeen in de gewrichten.’

Omega-3 vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen voor het behoud van gezonde spieren en gewrichten. Ze verminderen ontstekingen en verlichten pijn.

De voornaamste bronnen van omega-3 vetzuren zijn verschillende soorten vette vis. Het effect kan versterkt worden door het gebruik van een omega- 3 voedingssupplement.

Dit eet je best niet bij reuma

Deze voedingsmiddelen eet je best niet bij reuma:

 • Geraffineerde suikers
 • Rood vlees
 • Bewerkt voedsel
 • Alcohol

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole