Resveratrol is in korte tijd een van de meest verkochte voedingssupplementen ter wereld geworden. Deze natuurlijke verbinding, afkomstig uit de schil van druiven.
Dit sterk antioxidant komt van nature voor in bepaalde planten en vruchten, vooral in de schil van druiven.
Wat kan Resveratrol ook voor jouw gezondheid betekenen?
Resveratrol is dus een polyfenol, een sterke antioxidant dat van nature voorkomt in verschillende planten, waaronder druiven, bessen, pinda’s en de Japanse duizendknoop.
Deze stof wordt vaak geassocieerd met de gezondheidsvoordelen van rode wijn, aangezien de druivenschil een rijke bron is van resveratrol.
Natuurlijk verdedigingsmechanisme
Deze stof fungeert als een natuurlijk verdedigingsmechanisme voor planten, om ze te beschermen tegen schimmels, bacteriën en andere bedreigingen van buiten.
De voordelen van resveratrol
Resveratrol en afvallen
Resveratrol doet ons meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen door het stimuleren en de afbraak van vetcellen.
Daarnaast vermindert het ook onze eetlust en verbetert het onze insulineresistentie, wat onmisbaar is voor gewichtsverlies.
Resveratrol en diabetes
Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat resveratrol onze bloedsuikerspiegel stabiliseert en de insulinegevoeligheid verbetert.
Daaruit bleek ook dat deze stof de opname van glucose (suiker) in onze lichaamscellen stimuleert en de afgifte van insuline door de alvleesklier bevordert.
Resveratrol vermindert ook ontstekingen die geassocieerd worden met diabetes.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door onze bloedvaten te ontspannen, een hoge bloeddruk te verlagen en ons verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht te brengen, beschermt resveratrol ons tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten.
Daarnaast vermindert het ook ontstekingen en de vorming van bloedstolsels.
Resveratrol vertraagt ons natuurlijk verouderingsproces
Als sterk antioxidant beschermt resveratrol ons niet alleen tegen schade aan onze lichaamscellen door oxidatieve stress.
Het vertraagt ook ons natuurlijk verouderingsproces. Daarnaast stimuleert het de activiteit van sirtuïnes. Deze eiwitten zijn eiwitten betrokken zijn bij het reguleren van de levensduur van onze lichaamscellen.
Beschermt tegen Alzheimer en Parkinson
Studies tonen ook aan dat resveratrol de vorming van leeftijdsgebonden aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson vertraagt.
Het verbetert ook de doorbloeding van onze hersenen en voorkomt de opeenhoping van schadelijke eiwitten in onze hersenen.

Resveratrol in onze voeding
Resveratrol komt slechts in kleine hoeveelheden voor in onze voeding. De belangrijkste bronnen zijn:
- Druivenschillen
- Bosbessen
- Pinda’s en pindakaas
- Cacao en pure chocolade
- Japanse duizendknoop
- Rode wijn
Door de lage concentratie Resveratrol in onze voeding, is een natuurlijk supplement resveratrol een goed idee.