Prostaatproblemen voorkomen
Spread the love

Prostaatproblemen voorkomen is nog altijd veel beter dan ze te moeten genezen. De prostaat is een kleine klier die zich onder de blaas bevindt en omringd wordt door de plasbuis.

Dit orgaantje produceert een vloeistof die bijdraagt aan de zaadproductie. Helaas hebben veel mannen last van prostaatproblemen, vooral vanaf hun vijftigste.

In dit artikel zullen we ingaan op wat de prostaat doet, welke problemen er kunnen ontstaan en hoe je deze problemen kunt voorkomen of verminderen op een natuurlijke manier.

Functie van de prostaat

Zoals eerder vermeld, produceert de prostaat een vloeistof die bijdraagt aan de zaadproductie. Deze vloeistof bevat verschillende stoffen zoals eiwitten, enzymen, suikers en zink.

De prostaatklier helpt ook bij het reguleren van de urineblaasfunctie door middel van spieren die betrokken zijn bij het beheersen van urineren.

Prostaatproblemen

Er zijn verschillende soorten prostaatproblemen waar mannen mee te maken kunnen krijgen. Enkele veelvoorkomende problemen zijn:

Prostatitis

Dit betreft een ontsteking van de prostaatklier. Die wordt vooral veroorzaakt door bacteriën of infecties. Belangrijke symptomen pijn in het bekkengebied, moeite met urineren en vaak moeten plassen.

Benign Prostaathyperplasie of BHP

Bij BPH groeit de prostaat en veroorzaakt daardoor extra druk op de plasbuis. Dit kan leiden tot symptomen zoals moeilijk plassen, frequent urineren en een zwakke urinestraal.

Prostaatkanker

Dit is een kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt in de prostaat. Veel voorkomende symptomen zijn: moeilijk plassen, bloed in urine of sperma, pijnlijke ejaculatie en rugpijn.

Prostaatproblemen voorkomen: oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van prostaatproblemen waaronder:

  • Leeftijd: naarmate mannen ouder worden, neemt hun risico op prostaatproblemen toe
  • Erfelijk: als er familieleden zijn met prostaatkanker of andere prostaatproblemen, dan neemt het risico voor mannen toe
  • Ongezond eet- en leefpatroon: een eetpatroon rijk is aan vetten en weinig vezels verhoogt het risico op prostaatkanker
  • Gebrek aan beweging

Symptomen prostaatproblemen

De symptomen van een vergrote prostaat kunnen variëren afhankelijk van het probleem waar je mee te maken hebt. Bijvoorbeeld bij BPH kun je last hebben van:

Moeite om te beginnen met urineren

Zwakke urinestraal

Frequente aandrang om te plassen

Dribbelend gevoel na afloop

Pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen

Bij ontsteking/ infectie (Prostatitis) heb je vaak last van:

Koorts

Rillingen

Pijn in de onderbuik of rug

Pijn tijdens het plassen

Bij prostaatkanker kunnen de symptomen zijn:

Bloed in urine of sperma

Verminderde kracht van urine-stroom

Moeite om te beginnen met plassen

Frequente aandrang om te plassen

Pijnlijk ejaculeren

Natuurlijke middelen en kruiden om prostaatproblemen te voorkomen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen en kruiden die kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van prostaatproblemen. Dat zijn vooral:

Tomaten: Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die helpt bij het voorkomen van prostaatkanker.

Groene thee: Groene thee bevat catechines, flavonoïden die ook beschermend werken tegen kanker.

Pompoenzaden: Pompoenzaden bevatten fytosterolen, stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van BPH-symptomen.

Saw Palmetto: Dit is een kruid dat wordt gebruikt voor de behandeling van BPH-symptomen.

Brandnetelwortel: Brandnetelwortel kan ook helpen bij BPH-symptomen door het verlagen van ontstekingen en vergroting van de prostaat.

Sojaproducten: Soja bevat isoflavonen, stoffen die beschermend werken tegen prostaatkanker.

Selenium: Selenium is een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de prostaat en kan worden gevonden in noten, zalm en kip.

Conclusie: Een gezonde eet- en levensstijl

Prostaatproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij mannen. Er zijn verschillende natuurlijke middelen en kruiden die kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van prostaatproblemen.

Het is belangrijk om regelmatig naar de huisarts te gaan voor controle en bij klachten, zodat eventuele problemen op tijd kunnen worden behandeld.

Een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en stressvermindering kan ook helpen bij het voorkomen van prostaatproblemen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole