De voordelen van essentiële oliën
Spread the love

De voordelen van etherische oliën verbeteren de gezondheid van zowel ons lichaam als onze geest. Essentiële oliën worden al duizenden jaren gebruikt om onze gezondheid en ons welzijn te bevorderen. Ze hebben elk hun eigen, specifieke eigenschappen. Daardoor kunnen op diverse manieren toegepast worden om je te helpen je goed in je vel te voelen.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde vloeistoffen, afkomstig van planten. Ze worden in vele therapieën gebruikt, maar vooral in de aromatherapie, allerlei massages en als huidverzorging. Deze unieke oliën worden bij heel wat gezondheidsproblemen ingezet, waaronder hoofdpijn, stress en spierpijn.

Wat is aromatherapie?

In de aromatherapie worden deze etherische oliën gebruikt met een therapeutische werking. Bij de inademing gaan de geurmoleculen in deze oliën rechtstreeks van onze reukzenuwen naar de hersenen. Daar hebben ze vooral invloed op de amygdala, het emotionele centrum van de hersenen.

Etherische oliën worden ook door je huid opgenomen

Zo kan een massagetherapeut enkele druppels wintergroen aan zijn massageolie toevoegen om gespannen spieren te helpen ontspannen. Een huidverzorgingsspecialist kan dan weer lavendel toevoegen aan badzout om rust te creëren.

De populairste toepassingen van aromatherapie

Stressverlichting

Aromatherapie vermindert stress. Essentiële oliën zoals lavendel, kamille en ylang-ylang zijn vooral doeltreffend bij het ontspannen van onze geest.

De voordelen van aromatherapie: Verbetert je slaap

De aromatherapie verbetert de kwaliteit van je slaap. Van etherische oliën zoals lavendel, bergamot en vetiver is wetenschappelijk aangetoond dat ze gevoelens van kalmte en ontspanning helpen bevorderen. Hierdoor is het makkelijker om in slaap te vallen en in slaap te blijven.

De voordelen van etherische oliën: Verlicht van pijn en ontstekingen

Essentiële oliën zoals pepermunt, gember en kurkuma hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Daardoor zijn ze in staat om pijn te verzachten. Deze oliën worden op de pijnplaatsen aangebracht. Ze kunnen ook ingeademd worden.

Hoe etherische oliën veilig te gebruiken

Essentiële oliën hebben dus een positieve op je gezondheid en welzijn. Als je ze op een veilige manier gebruikt tenminste. De veiligste manieren om etherische oliën te gebruiken zijn vooral:

Gemend met een drager olie

Dit is een mengsel van etherische oliën met een dragerolie zoals olijf-, jojoba- of kokosolie die in de huid gemasseerd wordt. Omdat essentiële oliën geconcentreerd zijn, kunnen ze irritatie veroorzaken. Dus gebruik ze zeker niet op volle sterkte op je huid.

Aromasticks

Deze sticks of etherische olie inhalators, hebben een absorberende pit die etherische olie opzuigt. Ze worden met een soort hoes geleverd om hun geur te verbergen tot je er klaar mee bent.

Aromatherapie accessoires

Er zijn daarnaast kettingen, armbanden en sleutelhangers die van absorberende materialen gemaakt zijn. Hierop kun je de hele dag etherische oliën op aanbrengen.

Welke essentiële oliën zijn het beste?

Er zijn tientallen etherische oliën, allemaal met verschillende geuren en chemische samenstellingen. Welke etherische oliën het beste zijn, hangt van de symptomen af die je ermee wilt verlichten. Je persoonlijke voorkeur speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Elke soort etherische olie heeft haar eigen gebruik en werking.

Wat zijn populaire essentiële oliën?

Kies altijd voor puur natuurlijke oliën zijn. De populairste essentiële oliën zijn ongetwijfeld:

De voordelen van etherische oliën: Lavendelolie werkt ontspannend

Lavendel werkt ontspannend. Dat wordt daarom vooral gebruikt om stress en angst te verlichten en je nachtrust te verbeteren.

Tea tree olie voor het behandelen van huidaandoeningen

Deze etherische olie, ook vaak melaleuca genoemd, werd al eeuwenlang voor het verzorgen van wonden gebruikt door de inheemse bevolking van Australië. Het wordt nu vaak ingezet voor het behandelen van huidaandoeningen zoals acne, voetschimmel en insectenbeten.

Pepermuntolie helpt tegen het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Etherische olie van pepermunt verlichten de vervelende symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) helpt. Daarnaast verlicht het vooral spanningshoofdpijn.

De voordelen van etherische oliën: Citroenolie brengt je in een betere stemming

Citroengeur zoals citroenolie brengen ons in een betere stemming. Het wordt daarom vaak in zelfgemaakte schoonmaakproducten gebruikt.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole