Pijn: koude doeltreffend tegen chronische pijn

[fusion_builder_container background_color=”#282a2b” background_image=”https://leefnugezonder.be/wp-content/uploads/2015/02/Black_background-1.jpg” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”25″ bottom_margin=”25″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text][bftpro-form-start 1]

Je Naam:[bftpro-field-static name]
*Je Email:[bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”]
[bftpro-form-end 1][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20px” padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Vele landgenoten kampen met chronische pijn en hun aantal neemt nog steeds sterk toe. Het gaat hem dan hoofdzakelijk om chronische nek- , schouder- en/of rugpijn. Tegen chronische pijn is weinig opgewassen. De pijn verzachten en tot aanvaardbare proporties terug brengen is voor vele chronische patiënten al een hele opluchting. In deze chronische pijnbestrijding neemt warmte nu al enige tijd een belangrijke plaats in. Met het enorme succes van de (thuis) sauna tot gevolg. Maar wist je dat koude even doeltreffend kan zijn in het bestrijden van allerlei chronische pijn? Wat houd deze pijnbehandeling precies in en voor welke soorten chronische pijn is deze behandeling vooral geschikt?

Er komen niet alleen meer chronische pijnlijders bij, hun lijden duurt gemiddeld ook langer.

Het therapeutisch karakter van koude of de cryotherapie bestaat eigenlijk al lang. Zo bestaan allerlei massagetechnieken met ijsblokjes die alle fysiotherapeuten toepassen om vooral pijn bij topsporters te verzachten. En sinds kort wordt nu ook deze helende kracht van koude meer en meer gebruikt om ons lichaam te behandelen en af te koelen. Tal van Duitse en Italiaanse voetbalteams maken gebruik van deze pijnbestrijding. Na iedere wedstrijd verblijven ze vijf minuten onder een ijskoude douche.

Behandeling van reumatische artritis

Het initiatief om precies zoals met warmte ook met koude aan chronische pijnbestrijding te doen is afkomstig uit Japan. Een bekende Japanse arts gebruikt in het land van de rijzende zon ondertussen al ruim dertig jaar de genezende kracht van koude. Dat doet hij vooral voor het succesvol behandelen van in hoofdzaak reumatische artritis. De laatste jaren krijgt nu ook de westerse wetenschap meer en meer interesse voor deze chryotherapie. In zo’n vrieskamer heerst een constante temperatuur van maar liefst min 110 graden. Zowat alle belangrijke Europese ziekenhuizen hebben er zo een.

De sauna was al langer populair bij het bestrijden van chronsiche pijn.

Hoger zuurstofgehalte

Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat deze koudetherapie de kwaal niet aanpaakt, maar wel de symptomen ervan verzacht. De chryotherapie bleek al doeltreffend tegen alle reumatische pijnen als reuma, artrose, en artritis. Deze koude pijnbestrijding blijkt nu ook doeltreffend bij de behandeling van migraine en pijnlijke maandstonden. De medische koude therapie werkt ook ontstekingsremmend, en stimuleert zowel je hormoonspiegel als je libido. En nu wordt deze chryotherapie ook meer en meer succesvol ingezet tegen allerlei huidaandoeningen als psoriasis en acné.

Als gevolg van de extreem lage temperaturen in zo’n chryosauna koelt zowel je huid als je ganse lichaam razend vlug af. Dat heeft meteen voor gevolg dat behandelingen met deze chryotherapie maximum slechts vijf minuten mogen duren. In de vrieskamer wandelen de patiënten voortdurend op en neer. De extreme koude veroorzaakt constant voor een stroom van prikkels en tintelingen. Bij het verlaten van koude sauna zetten alle moleculen van je lichaam zich wagenwijd open. Dat zorgt niet alleen voor een verhoogde zuurstoftoevoer, maar jaagt ook de concentratie voedingsstoffen drastisch naar omhoog. Het is deze verhoogde zuurstoftoevoer die verantwoordelijk is voor de dpeltreffendheid van deze methode van pijnbestrijding.

In een koude sauna heersen temperaturen van maar liefst 110 graden onder nul

Ruggengraat, spier- en gewrichtsletsels

Deze koude- of chryotherapie wordt voor de behandeling van meer en meer aandoeningen doeltreffend ingezet en wordt in de meest vooraanstaande wellness hotels van Europa dagelijks toegepast. Ook bij letsels aan je ruggengraat en bij pijnlijke spier- en/of gewrichtsletsels verwacht men alle heil van deze koude therapie. Deze koude behandeling in de chryosauna verhoogt ook je psychische weerstand. Daardoor voelen patiënten zich na iedere behandeling beter in hun vel voelen.

Aangepaste voorbereiding

Een behandeling in de chryo sauna vraagt uiteraard een aangepaste voorbereiding, ook al duurt die dan amper vijf minuten. Naast je badpak of zwembroek draag je isolerende handschoenen, sokken en schoenen, een isolerend gezichtsmasker en oorbeschermers. Vooraleer je in de échte vrieskamer met een temperatuur van min 110 graden terecht komt, passeer je langs enkele voorkamers met temperaturen van die variëren tussen min tien en min zestig graden.

Tijdens de chryotherapie draag je een aangepaste isolerende kledij ter bescherming tegen de hoge diepvriestemperaturen van maar liefst 110 graden

Zo krijgt je lichaam de kans zich aan deze lage diepvriestemperaturen aan te passen. In de centrale vrieskamer heerst niet alleen een temperatuur van 110 graden onder nul, de luchtvochtigheid bedraagt er tegelijk… nul procent! Dat is nodig om zowel condensatie als… brandwonden te vermijden. Na het verlaten van de chryo sauna blijf je nog enige tijd in beweging tot je lichaam terug op temperatuur is. Een chryotherapie telt gemiddeld een twaalftal sessies.

Extra tips van de neuroloog:

  • Koude- of chryotherapie: is doeltreffend bij chronische pijnbestrijding en ontstekingen, bij cellulitis, artrose, reuma, artritis, psoriasis en acné. Maar ook bij de behandeling van stress, angst en depressie, bij osteoporose, fibromyalgie, bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en als ondersteuning bij een moeilijke menopauze bewees deze therapie al meermaals zijn doeltreffendheid.
  • Voor wie: de chryotherapie is uiteraard niet voor iedereen geschikt. Lijd je aan hoge bloeddruk, bloedarmoede, hartproblemen of diabetis of heb je geregeld af te rekenen met epileptische aanvallen dan is deze koude aanpak van chronsiche pijn niets voor jou.

 [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.